Vilka principer ligger till grund för utformning av skyddade områden?
Anna
Elisabet Andersson
Vilka principer (och antaganden) ligger till grund för rekommendationer om geografisk fördelning och utformning av skyddade områden? Och hur har skyddade områden valts ut i praktiken?
Tack på förhand
Hej Anna! Det är stora och komplexa frågor detta, med många inblandade. Jag försöker ge dig ett övergripande svar. Det finns många mer detaljer att förkovra sig i på Naturvårdsverkets webbsidor.
Bestämmelser om områdesskydd finns samlat i ett kapitel i miljöbalken. Exempel på detta är biotopskyddsområde, miljöskyddsområde och vattenskyddsområde samt möjligheterna att förklara mark- eller vattenområden som nationalparker och naturreservat. Tillsammans med bestämmelserna om artskydd ska områdesskyddet värna den biologiska mångfalden.
De mest kända typerna av områdesskydd är nationalparker och naturreservat. För att bilda en nationalpark gäller följande: ”Ett mark- eller vattenområde som tillhör staten får efter riksdagens medgivande av regeringen förklaras som nationalpark i syfte att bevara ett större sammanhängande område av viss landskapstyp i dess naturliga tillstånd eller i väsentligt oförändrat skick.” Motsvarande för naturreservat: ”Ett mark- eller vattenområde får av länsstyrelsen eller kommunen förklaras som naturreservat i syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov av områden för friluftslivet. Ett område som behövs för att skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter får också förklaras som naturreservat.” Andra typer av områdesskydd är naturskyddsområden (kan ej nybildas längre enl. miljöbalken), naturminnen och växt- och djurskyddsområden. Det står försts vem som helst fritt att föreslå ett område till att bli skyddat i någon form.
Det har gått trender i vilken typ av natur som skyddas. I början av 1900-talet bildades det storslagna nationalparkerna i fjällnatur. Reservatsbildningen (sedan 1960-talet) har gått från skydd av grusåsar, skärgårdar och hagmarker mot mer skogs- och myrområden. Underlagen till beslut om reservatsbildningar har i många fall utgjorts av inventeringar som genomförts av Naturvårdsverket, länsstyrelser och Skogsvårdsorganisationen.
Miljöbalken, som trädde i kraft 1999, lägger en större tyngd vid mål- och resultatstyrning än tidigare miljölagstiftning. Det innebär att prövning och tillsyn av verksamheter och måste beakta de miljöpolitiska målen. Regeringens förordningar och myndigheternas föreskrifter på miljöområdet styrs inte bara av miljöbalkens övergripande syften och hänsynsregler utan också av andra miljömål som inte tagits in i lagtexten.
Natura 2000 kanske är ett begrepp som du känner till. Det är ett nätverk som är under uppbyggnad, ett nätverk av värdefulla naturområden som EU-länderna kommit överens om är av särskilt intresse för naturvården. Detta har styrt länsstyrelsernas naturvårdsarbete till stor del de senaste åren. Nätverket ska vara färdigutbyggt år 2004 och i dessa områden ska arter och naturtyper, som är skyddsvärda ur ett EU-perspektiv, bevaras för framtiden.
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer. Läs mer
Nyheter
Du är välkommen att prenumerera på vårt RSS-flöde med svenska eller engelska nyheter. SkogsSverige har fyra nyhetsbrev att välja på. Klicka på knappen för att prenumerera eller avregistrera.
Skogen betyder mycket för många människor i landet. Trädskiktet är det skikt som tydligast karaktäriserar en skog. Tall och gran är våra vanligaste trädslag, men totalt finns inte mindre än 45 olika trädarter i den svenska skogen.
Skogssektorn är en naturlig framtidsbransch som behöver kompetens inom en mängd olika typer av yrken. Här får du en översiktlig bild av gymnasie-, Yh-, och utbildningar på högskola över hela landet som inriktar sig mot jobb i skogsbranschen.
Som skogsägare behöver du kunskap om vad som gäller kring skogsägande och hur du kan sköta din skog på bästa sätt. Här hittar du ett ett antal värdefulla länkar till information och konkreta tips och råd kring hur du kan jobba med din skog.
Bildskärmar av papper, kolfiber för lättviktsmaterial eller nya typer av ”gröna kemikalier” är framtidens produkter av skogsråvara. Skogen är en del av lösningen i att minska de globala utsläppen av växthusgaser för att bromsa klimatförändringen.
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer. Läs mer
Tree
Publicerad:
Våra övriga verksamheter
Skogen
Föreningen Skogen är en ideell, samhällsnyttig förening som i snart 130 år har verkat för bättre skogar och ett aktivare skogsbruk. Besök Föreningen Skogen.
Skogen i Skolan
Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter. Besök Skogen i Skolan.