Vi låtit avverka ett sextiotal träd på vår skogstomt (mest gran). Hur får man bort stubbarna utan att behöva använda stubbrytare eller dynamit?

Anna Ekberg
Lena Ståhl

Hej! Jag äger en mindre fastighet i Hoverberg i södra Jämtland. Fastigheten utgörs av en skogstomt med strandläge vid Storsjön. Skogen har under senare år mer eller mindre inkapslat huset och de två senaste åren har vi låtit avverka ett sextiotal träd. Träden utgörs till större delen av gran med enstaka exemplar av tall och lövträd. Problemet är stubbarna. De är cirka 20 cm höga och mellan 30 och 50 cm i diameter. Hur får man bort dem utan att behöva använda stubbrytare eller dynamit? Jag har hört talas om något slags stift som skall spikas i stubbarna för att påskynda förmultningen. Hur effektiva är dessa stift? Vilka andra metoder finns? Vi kan naturligtvis själva såga ner stubbarna ytterligare någon decimeter om det skulle underlätta vid någon metod. Tacksam för svar. Hälsningar Anna Ekberg

Hej! Det bästa sättet att bli av med oönskade stubbar på tomten är faktiskt stubbrytare eller stubbfräs. Den naturliga nedbrytningen tar ett antal år och även om man tex skulle tillföra svampsporer påverkar det inte nedbrytningstiden nämnvärt. Frågan diskuteras ofta i trädgårdssammanhang (se länken nedan) men då gäller det även problem med rot- och stubb-skott.

Publicerad: