Jag undrar om ni kan ge en bra förklaring på fototropism och gravitropism, så att man lätt
kan förklar dessa begrepp i skolan. Vad beror fototropism och gravitropism på?
Växter behöver liksom djur orientera sig i rummet för att hitta de
naturresurser som de livnär sig av. Växter livnär sig av koldioxiden i
luften, av solljuset och av olika mineralnäringsämnen och vattnet i marken. Koldioxiden kommer med luftrörelser till växten och behöver inte sökas upp. Men solljuset är i allmänhet en starkt begränsande resurs och måste sökas upp: växter beskuggar vararandra, eller om man så vill, konkurrerar om ljuset. Som en följd av konkurrensen har växter utvecklat en förmåga att växa i riktning mot ljuset (fototropism). De unga skotten växer i riktning mot ljuset så att bladen får tillgång till så mycket ljus som möjligt. Ett pigmentsystem i skottspetsen uppfattar från vilket håll ljuset kommer. Detta aktiverar i sin tur kemiska signaler som överstimulerar tillväxten på skuggsidan av skottspetsen. Snabbare tillväxt på skuggsidan än på solsidan får spetsen att böja sig i riktning mot ljuset.
På motsvarande vis är gravitropismen ett uttryck för behovet av att orientera sig i marken: först ska rötterna växa rakt ned i marken och sedan ska de så effektivt som möjligt exploatera marken, d.v.s. utbreda sig horisontellt. Rotspetsarna känner av sitt läge i förhållande till tyngdkraftens riktning eftersom de är utrustade med "känselkroppar" i form av små stärkelsekorn.
Publicerad:
Frågelådan
Kan man använda MDF som golv i inbyggd altan?
Fråga om allt kring natur, skog och trä. Tusentals har redan fått svar på sina frågor.
Nyheter
Du är välkommen att prenumerera på vårt RSS-flöde med svenska eller engelska nyheter. SkogsSverige har fyra nyhetsbrev att välja på. Klicka på knappen för att prenumerera eller avregistrera.
Skogen betyder mycket för många människor i landet. Trädskiktet är det skikt som tydligast karaktäriserar en skog. Tall och gran är våra vanligaste trädslag, men totalt finns inte mindre än 45 olika trädarter i den svenska skogen.
Skogssektorn är en naturlig framtidsbransch som behöver kompetens inom en mängd olika typer av yrken. Här får du en översiktlig bild av gymnasie-, Yh-, och utbildningar på högskola över hela landet som inriktar sig mot jobb i skogsbranschen.
Som skogsägare behöver du kunskap om vad som gäller kring skogsägande och hur du kan sköta din skog på bästa sätt. Här hittar du ett ett antal värdefulla länkar till information och konkreta tips och råd kring hur du kan jobba med din skog.
Bildskärmar av papper, kolfiber för lättviktsmaterial eller nya typer av ”gröna kemikalier” är framtidens produkter av skogsråvara. Skogen är en del av lösningen i att minska de globala utsläppen av växthusgaser för att bromsa klimatförändringen.
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer. Läs mer
Tree
Publicerad:
Våra övriga verksamheter
Skogen
Föreningen Skogen är en ideell, samhällsnyttig förening som i snart 130 år har verkat för bättre skogar och ett aktivare skogsbruk. Besök Föreningen Skogen.
Skogen i Skolan
Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter. Besök Skogen i Skolan.