Julgranar


Vår svenska skog är betydelsefull för många människor på olika sätt - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Men när det börjar lacka mot jul är det ett trädslag som är lite extra betydelsefullt. Granen förstås!

Vad vore julen utan doften av rumsvarma granbarr? Inte mycket, tycker uppenbarligen många. Drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av julgransmarknaden består av rödgran (vanlig gran). Det som importeras är framförallt ädelgran. Dessa siffror är en uppskattning gjord av Sydsveriges Julgran och Pyntegröntodlarförening.

Men hur mycket vet du om granen som får flytta in i ditt hem? Om granen till exempel barrar på julafton eller håller till påska är inte bara slump. Det handlar om kunskap och skötsel. På de här sidorna kan du läsa mer om hur du väljer gran, hur du gör för att barren ska sitta kvar på trädet och hur du till slut återvinner granen när julen är slut. Du kan också läsa om julgranens historia och biologi och annat intressant om detta träd.

Testa dina kunskaper i SkogsSveriges julgransquiz!

Följ SkogsSveriges julgranskalender 2020!

Läs mer om andra svenska trädslag på Svenska träd här på SkogsSverige

Läs mer om skogen i Sverige här på SkogsSverige

 • Prishöjningar på julgranar igen!

  Etiketter: Julgranar
  Så kom snacket igång om att det blir granbrist i år och att granköparna bör förvänta sig att få betala mer för vår kära julgran.
  Läs mer
 • Danskarna expanderar -utomlands

  Etiketter: Julgranar
  Danskarna är europas julgranskungar. De danska julgransodlarna drar årligen upp mer än nio miljoner julgranar, varav lejonparten utgörs av Nordmansgran, en ädelgran med sin naturliga hemvist i kaukasus. Här i Sverige kallas den ofta kungsgran när den säljs. Normansganen är inte släkt med vår egen gran. Danskarna exporterar sina julgranar över hela europa, främst Tyskland. I Sverige köper vi in c.a 400 000 danska julgranar årligen.
  Läs mer