Julgranar


Vår svenska skog är betydelsefull för många människor på olika sätt - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Men när det börjar lacka mot jul är det ett trädslag som är lite extra betydelsefullt. Granen förstås!

Vad vore julen utan doften av rumsvarma granbarr? Inte mycket, tycker uppenbarligen många. Drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av julgransmarknaden består av rödgran (vanlig gran). Det som importeras är framförallt ädelgran. Dessa siffror är en uppskattning gjord av Sydsveriges Julgran och Pyntegröntodlarförening.

Men hur mycket vet du om granen som får flytta in i ditt hem? Om granen till exempel barrar på julafton eller håller till påska är inte bara slump. Det handlar om kunskap och skötsel. På de här sidorna kan du läsa mer om hur du väljer gran, hur du gör för att barren ska sitta kvar på trädet och hur du till slut återvinner granen när julen är slut. Du kan också läsa om julgranens historia och biologi och annat intressant om detta träd.

Testa dina kunskaper i SkogsSveriges julgransquiz!

Följ SkogsSveriges julgranskalender 2020!

Läs mer om andra svenska trädslag på Svenska träd här på SkogsSverige

Läs mer om skogen i Sverige här på SkogsSverige

 • Hur sköter man granen så att den inte barrar?

  Etiketter: Julgranar
  Så här års får undertecknad många frågor om hur julgranen ska behandlas så att den inte barrar.
  Läs mer
 • Trogen julgransäljare

  Etiketter: Julgranar
  Jens-Göran Jönsson har i 40 års tid sålt julgranar till Olofströmarna.Under de snart 40 år som Jens-Göran Jönsson har stått här sedan han en gång i tiden tog över julgransförsäljningen från sin far Emil Jönsson har inte särskilt mycket förändrats.
  Läs mer
 • Julgransförsäljning landet runt

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Lägg julpapperet i containern för förpackningar

  Etiketter: Julgranar
  Ni vet hur det kan vara på julafton, efter julklappsutdelningen. Det ligger drivor av sönderrivet julpapper, snören och tomma kartonger på vardagsrumsgolvet. 
  Läs mer
 • Vill du ha en julgran på skrivbordet?

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Världens dyraste julgran

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Har Storuman snyggaste julgranen?

  Etiketter: Julgranar
  I Storuman är man mäkta nöjd med årets kommunala gran.'En riktig Musse Pigg-gran', tycker Alf-Göran Burman som ansvarat för att få granen på plats.En fastighetsägare i samhället hörde av sig till kommunen  och erbjöd den. Han ville bli av med granen och vi fick en fin julgran, säger Alf-Göran Burman som jobbar i tekniska förrådet.-Det är den finaste gran vi haft på många år, säger en nöjd Alf-Göran.Västerbottens-Kuriren undrar om det är Västerbottens  snyggaste gran
  Läs mer
 • Tog Bofinken granen?

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Kast med liten julgran!

  Etiketter: Julgranar
  En 37-årig man i i Florida arresterades och är anklagad för att ha kastat en julgran mot sin far. granen missade och då försökte han slå fadern med julgransfoten. mannens far och mor lyckades till slut greppa hans armar och hindrade kommande attacker.
  Läs mer
 • Ingen kris för danska julgranar

  Etiketter: Julgranar
  Efterfrågan är  lika stark som tidigare och är större än utbudet. Vi har färre granar till försäljning än tidigare säger Kaj Östergaard Ordförande i Julgransodlarnas förening.
  Läs mer

Sidor