Julgranar


Vår svenska skog är betydelsefull för många människor på olika sätt - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Men när det börjar lacka mot jul är det ett trädslag som är lite extra betydelsefullt. Granen förstås!

Vad vore julen utan doften av rumsvarma granbarr? Inte mycket, tycker uppenbarligen många. Drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av julgransmarknaden består av rödgran (vanlig gran). Det som importeras är framförallt ädelgran. Dessa siffror är en uppskattning gjord av Sydsveriges Julgran och Pyntegröntodlarförening.

Men hur mycket vet du om granen som får flytta in i ditt hem? Om granen till exempel barrar på julafton eller håller till påska är inte bara slump. Det handlar om kunskap och skötsel. På de här sidorna kan du läsa mer om hur du väljer gran, hur du gör för att barren ska sitta kvar på trädet och hur du till slut återvinner granen när julen är slut. Du kan också läsa om julgranens historia och biologi och annat intressant om detta träd.

Testa dina kunskaper i SkogsSveriges julgransquiz!

Följ SkogsSveriges julgranskalender 2020!

Läs mer om andra svenska trädslag på Svenska träd här på SkogsSverige

Läs mer om skogen i Sverige här på SkogsSverige

 • Going round Bush?

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Dyrare julgranar i år?

  Etiketter: Julgranar
  I vanlig ordning spekuleras det om julgranspriserna. Talesmän för julgransodlare och förståsigpåare talar om rejält höjda priser. Mina egna observationer visar på att julgranspriserna stigit med i genomsnitt 12 % per år. Det är ungfär 20-25 kronor per år.
  Läs mer
 • har du någon gång stulit en gran?

  Etiketter: Julgranar
  SkogsSverige släpper snart en enkät med vars hjälp vi ska ta reda på vilken typ av gran svensken har samt hur och av vem den anskaffas.
  Läs mer
 • Danska julgranar dyra i England

  Etiketter: Julgranar
  Att pundet har rasat i värde har fått julgranspriserna att stiga kraftigt. Det beror på att de importerade danska granarna har blivit mycket dyrare på grund av pundets lägre värde. Julgranarna har därför stigit med upp till 30 % i pris. Engelsmännen förlitar sig dock på egenproducerade granar som ökat i numerär under de senaste åren. De engelska julgransodlarna säger att kunderna bör köpa engelska granar som är mycket billigare och lika bra som de danska.
  Läs mer
 • Vinn en julgran

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Nu är det jul igen ??

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Julgran fick körförbud!!

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Odla din egen julgran

  Etiketter: Julgranar Läs mer
 • Det lackar mot Jul

  Etiketter: Julgranar
  Det har gått 10 månader och en dag sedan mitt sista inlägg i SkogsSveriges julgransblogg. Det har med andra ord varit lågsäsong en längre tid, men nu börjar det hända saker. Telefonsamtal från journalister börjar komma in. De ska skriva något om den förestående julgranshandeln och vill ha lite tips, kontakter nära sin hemort m.m.
  Läs mer
 • Slåss du med julgranar!!

  Etiketter: Julgranar
  Här är ett något udda sätt att använda julgranar - läs följande:. En man i Nybro dömdes i maj 2007 för misshandel efter att ha pucklat på sin antagonist med en julgran
  Läs mer