Julgranar
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer.
Läs mer
Hej!
Jag vill veta, utgör alla dessa stormar och orkanbyar som bara blir fler och fler ett hot för landets skogar, är det lönt att äga skog i framtiden eller har skogslandet Sverige omvandlats till ett stort hygge och sönerblåsta skogar.
Hej Anders!
För att kunna fastslå att en förändring faktiskt skett avseende antalet stormar och orkanbyar behövs mycket långa mätserier. För Sveriges del går det inte att fastslå, utifrån sådana mätserier, några trender mot ett blåsigare klimat. Klimatscenarierna för framtidens klimat visar inte heller några tydliga trender mot ett blåsigare klimat i framtiden. De olika klimatmodeller som används ger t.o.m. olika svar. Trots att det nu inte blivit blåsigare ser vi att skogen drabbats av fler och mer omfattande vindskador. Detta kan förklaras av att själva skogen förändrats. Vi har idag, jämfört med för hundra år sedan, större arealer och virkesvolymer som kan blåsa ned. Andelen gran, som är ett relativt känsligt trädslag, har ökat i omfattning, trakthyggesbruket har skapat fler vindkänsliga beståndskanter. Risken för vindskador i framtiden styrs alltså av många faktorer.
Ytterligare är en faktor är om mildare och blötare vintrar i framtiden förändrar tjälförhållandena i marken. Eftersom risken för vindskador delvis förklaras av skogstillståndet, är det också möjligt att påverka denna med valet av trädslag, skötselåtgärder och planering.
Alltså om det är lönt att äga skog i framtiden och om skogen kommer att omvandlas till hyggen och sönderblåsta skogar beror delvis på hur vi sköter den.
Vänligen,
Erika Olofsson
Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Det dröjde till 1900-talet innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Vanligast är rödgranar, men även kungsgran förekommer.
Läs mer
Här hittar du tusentals skogsbilder. Gå till SKOGENbild!
Du kan leta själv bland två tusen bilder direkt utan inloggning här.
Skogen betyder mycket för många människor i landet. Trädskiktet är det skikt som tydligast karaktäriserar en skog. Tall och gran är våra vanligaste trädslag, men totalt finns inte mindre än 45 olika trädarter i den svenska skogen.
Skogssektorn är en naturlig framtidsbransch som behöver kompetens inom en mängd olika typer av yrken. Här får du en översiktlig bild av gymnasie-, Yh-, och utbildningar på högskola över hela landet som inriktar sig mot jobb i skogsbranschen.
Som skogsägare behöver du kunskap om vad som gäller kring skogsägande och hur du kan sköta din skog på bästa sätt. Här hittar du ett ett antal värdefulla länkar till information och konkreta tips och råd kring hur du kan jobba med din skog.
Bildskärmar av papper, kolfiber för lättviktsmaterial eller nya typer av ”gröna kemikalier” är framtidens produkter av skogsråvara. Skogen är en del av lösningen i att minska de globala utsläppen av växthusgaser för att bromsa klimatförändringen.
Skogsindustrin är av stor betydelse i arbetet för hållbar utveckling. De svenska skogstillgångarna utgör basen för den svenska skogsindustrin.
Skogen
Föreningen Skogen är en ideell, samhällsnyttig förening som i snart 130 år har verkat för bättre skogar och ett aktivare skogsbruk.
Besök Föreningen Skogen.
Skogen i Skolan
Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
Besök Skogen i Skolan.