Vi välkomnar Matti Erikoinen till Skogen i Skolans region Västernorrland!

2 oktober 2018 Matti är Regionsamordnare inom Skogen i Skolan och tjänstgör som Skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Dessutom är han arbetsledare inom Skogsstyrelsens arbetsmarknadsuppdrag med syfte att öka integration och minska arbetslöshet. Matti Erikoinen studerade naturvetenskap på gymnasiet och sedan blev det Jägmästarprogrammet under fem års tid på SLU.

Vi välkomnar Matti Erikoinen till Skogen i Skolans region Västernorrland!

Matti Erikoinen är både sammankallande för Härnösands kommungrupp samt regionsamordnare i Västernorrland.
– Arbetet i kommungruppen innebär att jag är med och planerar skogsdagar och praoveckor för högstadieelever i Härnösands kommun. Min roll som regionsamordnare har jag haft så kort tid att jag ännu inte hunnit jobba i den rollen. Jag har dock hunnit nosa på rollen och genomfört final för tävlingen Skogens Mästare, inspirationsdagar för lärare samt utedagar för föreskolelärarstudenter på Mittuniversitetet. Jag har även deltagit på yrkesmässor och skogsdagar i andra kommuner.

På Skogsstyrelsen arbetar han rådgivning. Det innebär att Matti träffar markägare på skogsträffar, skogsstjänstemän och entreprenörer genom dialoger om miljöhänsyn i skogsbruket och han är även kursledare på distanskurser om skogsbruk.

– I en del av min tjänst är jag även arbetsledare inom Skogsstyrelsens arbetsmarknadsuppdrag. Uppdraget syftar till att hjälpa invandrare och långtidsarbetslösa in i arbetslivet samt till att fylla bristen på arbetskraft inom gröna näringar. Jag leder och utbildar arbetslag i att utföra allmännyttiga arbetsuppgifter inom de gröna näringarna.

Vad studerade du och varför passar ditt jobb bra för en Jägmästare?
– Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet, gjorde lumpen, reste och jobbade med massor av olika saker innan universitetsstudierna. Mitt jobb passar inte bra för alla Jägmästare, men om man är duktig på och bekväm med att instruera och leda folk är mitt jobb möjligen extra lämpligt. Om man tycker om att hålla sig á jour och vara bred i sin kunskap passar mitt jobb också bra. Många Jägmästare är ju sällan supernischade på ett ämne utan ganska breda i sin kunskap och det skulle kunna vara ett argument till varför mitt jobb passar bra för en jägmästare.

Vad är det bästa med Jägmästarprogrammet?
– Det bästa med utbildningen var den nära kontakten med landets forskare och experter inom många av de ämnen jag läste. Det innebar att det sällan var svårt att få hjälp av experter och för mig bidrog det till en mera personlig relation med vetenskapen och forskningen.

Vilka råd har du till de som vill bli Jägmästare?
– Till dem som vill studera på Jägmästarprogrammet: Go for it! När du kommer till de valbara kurserna, välj det som på riktigt intresserar dig! Till de som inte funderat på det: om du är intresserad av t.ex. biologi, ekologi, ekonomi, virkeslära eller logistik så kan Jägmästarprogrammet vara en väg för dig eftersom programmet är oerhört brett. Det är åtminstone värt att kolla igenom kursutbudet innan du avskriver det i tron att det endast handlar om hur man på bästa sätt odlar och hugger ner skog.

Vi önskar Matti Erikoinen lycka till i fortsättningen med uppdraget som Regionsamordnare för Skogen i Skolans region Västernorrland!

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb