Vem satsar mest på skogsforskning? -rättelse

Written by admin On the 0 Comments
SkogsSveriges artikel om de största privata finansiärerna av svensk skogsforskning innehöll en del fel som nu rättas till .
Bakgrunden var att Skogssällskapet tillkännagav att nio miljoner kronor har utlysts av Stiftelsen Skogssällskapet som själva står för 7 miljoner. De hävdar därmed att de är den största privata finansiären av skogsforskning. De nio miljonerna fås ihop med hjälp av:
,
· Hildur och Sven Wingquists stiftelse för skogsvetenskaplig forskning 400 000 kronor
,
· Stiftelsen Anna och Gunnar Vidfelts fond för biologisk forskning 500 000 kronor
,
· Stiftelsen Petersson-Grebbe 400 000 kronor
,
· Stiftelsen Stina Werners fond 900 000 kronor
,

,

 
,
Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse
,Knut & Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) har enligt deras hemsida bland annat satsat 120 miljoner på Wood Science Center (Wallenberg Wood Science Center) på KTH . De har även satsat 75 miljoner på grangenomsekvensieringen. Kempestiftelserna är stora finansiärer av svensk skogsforskning och ger årligen avsevärda summor till skogssektorn, och även om man definierar ”skogsforskning” snävare, som Skogssällskapet, så torde KAW och Kempestiftelserna vara större privata finansiärer av skogsforskning än Skogssällskapet. Enligt Göran Sandberg, KAW har man de senaste fem åren i genomsnitt satsat 58,5 miljoner per år, men då ingår satsningen i Wood Science Center.
,

,Vi får heller inte glömma bort Södra Skogsägarnas Stiftelse för Forskning, Utveckling och Utbildning som delar ut c.a 13 miljoner per år till skogsrelaterad forskning i vid mening. Stiftelsen ser som sin uppgift att främja forskning och utveckling som har betydelse för skoglig och skogsindustriell verksamhet i södra Sverige.,

,

Föreningen Svensk Skogsträdsförädling
,Det finns dessutom en ännu snävare finansiär av skogsforskning, nämligen Föreningen Skogsträdsförädling, som enligt sin hemsida årligen beviljar 11-13 milj kr i forskningsbidrag till den vetenskapliga och praktiska skogsträdsförädlingen.
,

,

Tillhör träforskning inte skogsforskning?
,Skogforsk försvarar sin verklighetsbeskrivning med att säga att man avser tillämpad skogsforskning inom den traditionella område som normalt intecknas av Skogforsk och SLU samt de delar som ansluter till natur- och upplevelsevärden. Forskning om träets egenskaper och industriella användning förknippar Skogssällskapet inte med självklarhet med skogsforskning.
,
Undertecknad kanske är naiv, men frågar sig ändå om man ska skilja så knivskarpt mellan skogs- och träforskning i dessa tider när vi talar om vikten av tvärvetenskaplig forskning, vilket inte minst manifesteras inom forskningsprogrammet Future Forests.
,Ett första steg i integrationsväg borde väl vara att jobba inomvetenskapligt kring forskningen om råvaran och råvarans användning. Jag ser ett behov av skogsnäringsgemensamma forskningsprojekt där trävaruförädlare, skogsträdförädlare och skogsskötare inrymmes. I slutändan handlar det ju ändå om att få fram säljbara träprodukter som marknaden efterfrågar, och ingen av nyssnämnda torde kunna fixa det ensam.
,

,

Topplistan bland privata finansärer av svensk skogsforskning ser preliminärt ut enligt följande:

,
· Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse 58,5 miljoner per år (inklusive Wood Science Center)
,
· Kempestiftelserna -25 miljoner per år de senaste fem åren
,
· Södra Skogsägarnas Stiftelse för Forskning, Utveckling och Utbildning - c.a 13 miljoner per år
,
· Föreningen Skogsträdsförädling - 11-13 miljoner per år
,
· Skogssällskapet med flera- 9 miljoner.
,

,

Ivar Palo
,www.skogssverige.se

,
29/9 2010
Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA