Tomten bor i finska Lappland inte i Kirgizistan!

Written by admin On the 0 Comments
Julgubbsjakt i Kirgizistan
Den svenska uträkningen att julgubben måste bo i Kirgizistan har lett till att kirgizerna nu letar intensivt efter honom. Men han bor i Lappland, försäkrar han själv.

Allt började med en skämtsam uträkning som ingenjörerna på det svenska konsultföretaget Sweco ägnade sig åt, så här inför jul. För att ha möjlighet att dela ut alla julklappar i tid på julafton borde julgubben bo i den centralasiatiska republiken Kirgizistan. Bor han där är rutten för att dela ut julklappar runt hela världen optimal. Det har Sweco räknat ut genom att göra en analys av var barnen i världen bor, jordens rotation och demografiska data.

Så nu har kirgizerna börjat leta efter julgubbens verkstad i Kirgizistan. En fin hittelön har lovats åt den som lyckas hitta verkstaden, omtalar nyhetsbyrån TT. Den statliga turistbyrån har alltid vetat att julgubben bor här och till sist har svenska vetenskapsmän bevisat det, säger turisttjänsteman Akbar Dzjigitov, enligt nyhetsbyrån TT.

Nu har kirgizerna fram till den 20 december på sig att hitta tomteverkstaden och för den som hittar den utlovas ett fint pris. Enligt Dzji?gitov vill Kirgizistan verkligen bli erkänt som julgubbens hemland.

Swecos uträkning publicerades i början av december, men julgubben i Rovaniemi har hittills valt att förbigå sin nya konkurrent med tystnad. Utifall att julgubben startar sin resa från Kirgizi?stan, inte Rovaniemi, blir det bråttom i alla fall. Enligt Swecos uträkning finns det 2,5 miljarder hem där snälla barn väntar på klappar. Det ger julgubben 34 mikrosekunder att parkera sin släde, knacka på dörren, dela ut klapparna och ta sig vidare igen.

Evig diskussion
När Hbl äntligen får tag på julgubben slår han ifrån sig med händer och fötter. Aldrig att han skulle ha flyttat från Lappland till Kirgizi?stan.

Den här diskussionen förs varje jul, för det finns många som vill vara med och dela på äran att få vara julgubbens hemland, skrockar gubben. Han påpekar att det är till Lappland folk kommer från olika länder världen runt för att besöka julgubben och hans tomtar. Själv har julgubben redan hunnit med en tur till Japan för att hälsa på snälla barn där.

Också julgumman blir upprörd över ryktena om att gubben skulle ha flyttat. När journalisterna når henne i Enare säger hon med skärpa till Hbl att gubben är och förblir finländsk. Det är också i Lappland julgubben är i sitt rätta element och kan bjuda på de upplevelser turisterna vill ha, säger hon.

Ivar Palo
SkogsSverige Källa: Hufvudstadsbladet

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA