Tack alla SLU-studenter för ert intresse för SkogsSverige!

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
På Märgträffen den 20/11 på skogsfakulteten hos SLU i Umeå träffade SkogsSverige många intresserade studenter från flera årskullar på den femåriga jägmästarutbildningen. SkogsSverige grundades 1995 hos SLU som ett projekt finansierat av skogsnäringen med syfte att informera och ge kunskap om skogen och skogssektorn. Sedan 2011 drivs SkogsSverige av Föreningen Skogen.

På Märgträffen på SLU i Umeå får studenter på Jägmästarutbildningen möjlighet att lyssna på föreläsningar av nyckelpersoner inom skogssektorn och däremellan träffa utställare som kan vara blivande arbetsgivare, fackföreningar och teckna prenumerationer på tidningar och nyhetsbrev.

Anna Henckel och Elin Gynnerstedt år andra året på JägmästareprogrammetAnna Henckel och Elin Gynnerstedt går andra året på Jägmästareprogrammet.
- Vi kommer att ha stor nytta av den fakta som finns på SkogsSverige och ska också ställa frågor i Frågelådan inför våra tentor, säger Anna och Elin.
På SkogsSverige hittar du nyheter och fakta om Skog, Papper, Trä, Bioenergi, Klimat & miljö, Forskning & utbildning, Politik & ekonomi samt Friluftsliv & jakt. Under ämnet Skog hittar du till exempel hur du förebygger och hanterar stormfälld skog på Stormfällning. Där hittar du också skogshistoria, virkesmätning och en omföringstabell som är användbar när du gör dina beräkningar. Här finns också Julgranar där du kan läsa om hur du sköter en julgran, förutom att du under Skog också hittar våra svenska träd m.m. Har du skogliga funderingar kan du ställa frågor till 95 specialister i Frågelådans Expertpanel. Det finns cirka 6000 frågor som redan är besvarade så ett gott råd är att söka först innan du ställer din fråga.

Erik Walfridsson, universitetslektor och expert för SkogsSveriges frågelådaErik Walfridsson är universitetslektor på SLU och ingår också i Frågelådans Expertpanel.

- Jag besvarar frågor inom ämnet Virkeslära och är lärare och kursansvarig för ett antal kurser. Ämnet har stor bredd och många infallsvinklar, vilket gör det intressant. Jag har besvarat frågor sedan 1997, säger Erik Walfridsson.

Erik är mer känd som "Waffe" av studenterna och de flesta studenter på Märgträffen kände till honom. Waffe tjänstgör på Institutionen för skogens ekologi och skötsel, på SLU i Umeå.

 

Skogsstudenterna säljer traditionsenligt julgranar i Stockholmsområdet för det femtionde året. Under förra årets försäljning publicerade SkogsSverige ett reportage och snart är det dags igen. I år blir gör de dessutom löpande inlägg på SkogsSveriges Facebook-sida. Gilla den så får du veta mer, se nedan en länk till sidan.

Marie Pettersson, marknadsansvarig Föreningen Skogen och Gunilla Häggström, ansvarig digitala medierSkogsSverigeSkogsSverige delade monterplats med Skogen. Föreningen Skogen ansvarar för tre verksamheter; föreningen som har funnits i 130 och tidningen som nästa år fyller 100 år samt SkogsSverige och Skogen i Skolan som i år fyllde 40 år.

- Vi tackar för allt intresse vi har fått från studenterna här på Märgträffen och Skogis studentkår för ett mycket bra arrangemang, säger Marie Pettersson, marknadsansvarig på Föreningen Skogen och Gunilla Häggström, ansvarig för digitala medier för SkogsSverige och Skogen i Skolan.

 

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, SkogsSverige och Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
SkogsSverige

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA