Sofie gick från skogsstudier till skogsbolag

17 januari 2020 Sofie Dahlén Sjöberg studerade på det femåriga Jägmästarprogrammet och är nu aspirant hos SCA där hon provar på olika funktioner inom företaget. Hon har också varit mycket framgångsrik som ambassadör för SkogsSveriges sociala medier. / SkogsSverige

Sofie gick från skogsstudier till skogsbolag

När gick du Jägmästarutbildningen och hade du någon inriktning?
– Jag började studera till jägmästare hösten 2014 och slutförde mina studier våren 2019. Den inriktning som jag valde på programmet var det så kallade ”RÅG-Stråket”, skogsindustriell råvaruförsörjning. Det innebär att man lär sig hur råvaran införskaffas på ett effektivt sätt. d.v.s. hur träden ska avverkas och transporteras fram till industrin för att sedan vidareförädlas.

Berätta om ditt examensarbete
– Under jägmästarprogrammet skrivs både en kandidatuppsats på 15 högskolepoäng och en masteruppsats på 30 högskolepoäng i skogsvetenskap. Mitt examensarbete gick ut på att utvärdera om ett skogligt kollo för tjejer ökar intresset för skogssektorn. Kollot engageras för tjejer som ska börja årskurs 5 & 6 till hösten. Det som bl.a. undersöktes var vilken relation och bakgrund tjejerna hade till skogen innan & efter kollot. Men även om tjejerna fick förändrad syn och ökat skogsintresse efter medverkandet på kollot. Hur tjejerna blev rekryterade till kollot, vad tjejerna gör idag och vilken gymnasieinriktning som valts eller kommer väljas. Även hur tjejernas framtidsplaner ser ut, om de kan tänka sig att studera eller arbeta inom skogssektorn i framtiden.

Vad gjorde du när du var ambassadör för SkogsSveriges sociala medier?
– Min roll som ambassadör har varit att marknadsföra jägmästarprogrammet via sociala medier. Det har varit utvecklande att få inspirera andra om skogen framförallt kvinnor, eftersom det är en ojämn fördelning mellan män och kvinnor inom skogsbranschen.

Vilka planer och mål har du och vad gör du idag?
– Idag så arbetar jag som produktionsledare åt SCA som är ett av Sveriges största skogsbolag. Jag har en så kallad aspiranttjänst som ger möjlighet att prova på olika funktioner inom företaget. Det mål jag har framöver är att jag ska utvecklas och lära mig så mycket som möjligt, trots 5 års studier på universitet så saknas mycket praktiskt erfarenheter.

Vilket budskap har du till andra som är intresserade av att bli jägmästare?
– Det är helt klart att jag valde rätt bransch att arbeta inom, för skogen är en resurs vi har mycket av här i Sverige och det är en råvara som är förnyelsebar. Dessutom utvecklas ständigt nya produkter som faktiskt kommer från skogen för att kunna ersätta fossila bränslen som kol, olja och plast. Det är en bransch som växer och erbjuder många arbetsmöjligheter.
Trots att studietiden är 5 år och kan uppfattas som lång så ska man komma ihåg att det är otroligt roligt och tiden går väldigt fort när man börjat studera.
Symbolen för Jägmästare är den röd-gröna västen och den gröna färgen står för skogen och den röda för kamratskap. Jag hade en stor dröm om att få bli jägmästare och idag när jag är klar med utbildningen så är jag otroligt glad och stolt att jag fullföljt och uppnått min dröm.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb