Södra satsar på höga hus i trä: ”Vi tänker storskaligt”

12 juni 2018 Skogsindustrikoncernen Södra gör en storskalig satsning på CLT och andra konstruktionsprodukter.
– Vi ser ett kraftigt växande intresse för byggande i trä. Där vill vi vara med på ett helt nytt sätt, säger Urban Blomster, projekt- och marknadsansvarig på Södra Building Systems. / Södra

Hittills har koncernens sågverksbolag Södra Wood levererat brädor och plank. Medan Södra Interiör producerar panel, golv och list.
Med Södra Building Systems erbjuder man nu ett kraftigt utökat produkt- och tjänsteutbud på byggsidan. Satsningen presenteras på Trä & Teknik, där företaget både är utställare och medverkar i seminarieprogrammet.
– Framförallt vill vi visualisera våra nya produkter och tjänster. Vi vill vara med tidigt i projekten, erbjuda effektiv logistik, partnerskap och helhetslösningar, förklarar Urban Blomster.

Kärnan i satsningen är en ny produktionslina för CLT, korslimmat trä, som Södra just nu sätter upp i sin sågverksanläggning i Värö i norra Halland.
– Den börjar producera på allvar i början av 2019, säger Urban Blomster.
– Vi ska även på sikt leverera limträ och LVL-produkter för de behov som uppstår i byggnationen. Allt som krävs för att på ett kostnadseffektivt sätt bygga högt i trä, i första hand flerbostadshus på fyra till åtta våningar.
Ambitionen är också hög:
– Vi förprojekterar redan för en andra fabrik, en ny byggnad i Värö, som blir väsentligt mycket större. 
– En stor fördel närheten till sågverket, som är Europas största.

Det ökade intresset för träbyggnation, bland annat till följd av de positiva effekterna för klimatet, ligger bakom satsningen.
– Absolut, det är därför vi gör detta, säger Urban Blomster.
– Vi fick de första indikationerna från vår brittiska marknad, det var där tankarna väcktes. Det ledde till en förstudie och vidare till vår första investering.
Södra har samtidigt konstaterat att intresset på den skandinaviska marknaden växt snabbt de senaste två åren.
– Vi ser att denna nya byggteknik har ett behov av kompetensuppbyggnad på konstruktionssidan, som nu börjar sätta fart.
– Men det är brist på erfarna, duktiga byggare. Där har vi identifierat några, som vi vill bilda partnerskap med för att kunna erbjuda en kostnadseffektiv byggnation i trä, där vi levererar allt material.

Förutom bostäder tittar Södra även på kommersiella och offentliga fastigheter.
– Skolor är ett jätteintressant område, säger Urban Blomster.
– Det är helt rätt att bygga i trä för att skapa en bra skolmiljö. Forskning visar ju också att trämiljöer är hälsosamma för människan.

Trä & Teknik är samlingsplatsen i Norden som visar upp och sprider kunskap om träets alla användningsområden. Här möts näringsliv, politiker, leverantörer och akademi för att gemensamt säkra en lönsam framtid inom träindustrin. Trä & Teknik spänner över hela bredden – från skogen, sågverk, produktion, möbelsnickeri och export till att bygga i trä, utvinning av nya material och forskning.

> LÄS MER OM TRÄ & TEKNIK
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb