#snv16: Innovativ bioekonomi bidrar till minskad klimatpåverkan

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogsnäringsveckan invigdes av Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna och vd Bengt Ek, Föreningen Skogen. - Det är fantastiskt att arbeta i en bransch med en sådan framtidstro. De senaste två åren har investeringar på 24 miljarder kronor givit ökad produktion och miljöförbättringar. Vi är nu på väg mot visionen att skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi, sa Carina Håkansson.

Samverkan nyckeln till en grön framtid
Kristina Persson, framtidsminister, inledde paneldiskussionen.
- Det är bra att lyfta fram skogens betydelse och bioekonomins roll i samhället. Vi behöver ändra våra konsumtionsmönster. Sverige har brutet sambandet mellan tillväxt och koldioxidutsläpp, det som brukar kallas decoupling.
En rapport levereras i april av arbetsgruppen Grön omställning och konkurrenskraft.

När investeringskapitalet frågar efter fossilfritt blir det förändring. Staten är den största konsumenten av biobränsle. Därför behövs grön ekonomi, innovationsupphandling och mobilisera mot bioekonomi. Fly Green Fund tar gärna emot fler företagskunder. Regeringen kommer att samarbeta med Finland och övriga nordiska länder. Panelen var överens om att en positiv anda, samverkan och innovation ochär nyckeln till en grön framtid.

Prisutdelningen med spännvidd
H.M.K. Carl XVI Gustaf tilldelade Birgit Östman greve Carl Bernadottes skogspris som första kvinna. Motiveringen var att hon har varit starkt drivande i arbetet för att göra byggreglerna materialneutrala, bland annat kring brandsäkerhet.
Claes Fries tilldelades en Guldkvist för att ha tillgängliggjort skogsforskning genom Skogsskötselserien.
Peter Holmgren är en av de svenskar som gjort mest för att värna skogarnas alla värden på global nivå.
Håkan Dunberg, skogsentreprenör i Eksjö och en förebild som fokuserar på människor, utveckling samt lönsamhet i sitt företagande.
Ali Naderi, Innventia,  fick  Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds Kompetensutvecklingspris.
Stora Träpriset gick till Råå förskola i Helsingborg.

"Cellulosa är mitt favoritmaterial"
Maria Strømme är professor i nanoteknik vid Uppsala universitet och Vice Preses i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA).
- Med nanoteknologi får man möjlighet att bota cancer med injicerbara tomma guldskal som anrikas vid tumören. Det går också att lägga läkemedel i skalen, samt att sätta en adresslapp på dem vilket gör att man får molekyler som binder cancercellerna. Det här gör att man kan undvika cytostatika. Man kan också bygga nytt ben, brosk, muskler samt få återväxt på hjärta och hjärna där celler har dött. Med skogsråvara och cellulosa kommer nanoteknologin att få ännu fler användningsområden.

En cykelhjälm ur skogen
Rasmus Malbert är designer, möbelskapare och materialstrateg. Han har utvecklat en cykelhjälm med skogsråvara som formbar förpackning med DuraPulp från Södra och vispad nanocellulosa, Cellutech. 3D-fanéret är böjligt i två riktningar samtidigt. Rasmus menar att "mass customization" kommer att påverka marknaden, dvs att kunderna själv har möjlighet att välja färger, utformning mm.

Svensk skog i rymden
Astronauten och KTH-professorn Christer Fuglesang berättade om sina upplevelser i rymden.
- Innan rymdpromenaden tränade vi i vatten, i luften, jag tog dyk- och flygcertifikat. 14,5 år senare skedde min första rymdpromenad 2006. Astronauter är försökskaniner och används för experiment i fysik, biologi, fysiologi och teknik. Tiden i rymden påverkar skelettet, immunsystemet, vätskebalansen och balanssinnet. Man ser hur skogen påverkas och detta kan studeras. På rymdstationen återanvändes allt.

Bryt korrelationen mellan tillväxt och koldioxidutsläpp
Svensk skogsindustri kan bidra till ett globalt genombrott för bioekonomin. Världsekonomin ökar med 65% och mängden människor med 1,5 miljarder till 2030. Det menade chefsekonomen på Skogsindustrierna, Mats Kinnwall. Ett projekt pågår i samarbete med SEI för att sätta kriterier för en bioekonomisk omvandling. Det krävs att korrelationen mellan tillväxt och koldioxidutsläpp bryts (decoupling).

Smartare städer
86% av alla människor kommer att bo i städer år 2050. Vi måste fundera över var och hur vi bygger. "Prosperity without growth" - god ekonomi utan tillväxt, dvs vi behöver tänka in framtiden och bygga mer hus i trä, sa Ana Betancour, rektor för Arkitekthögskolan.

Förnybara kläder i paneldebatten
En kavaj av säckpapper, kalsonger tillverkade av träråvara och ett par strumpor av bambu. Det var klädesplagg som väckte uppseende vid den avslutande paneldebatten med Lena Heuts, Bioinnovation, Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs, Per Andersson, platschef på Derome och Mikael Hannus, innovationschef Sverige på Stora Enso.

Branschöverskridande innovation blir verklighet
Lena Heuts sitter i Bioinnovations Advisory Board och berättade om två projekt man satsat på: etablera närodlade textil i Sverige och framtidens biobaserade byggande och boende. Klimathotet driver oss framåt, men samtidigt är samhällets värdekedjor komplexa vilket är en stor utmaning.

Karl-Henrik Sundström ny ordförande i Skogsindustrierna
Karl-Henrik Sundström, CEO Stora Enso, är ny ordförande i Skogsindustrierna. Han ersätter den avgående ordförande Per Lindberg, vd BillerudKorsnäs.

Mer information

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

    Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
  • 7 000 svar för den vetgirige

    Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
  • 8 400 förklarade skogsord

    Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
  • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

    SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
  • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

    Kategorier: Bioenergi
    Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
  • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

    Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

    Kategorier: Forskning & utbildning
    - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
  • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

    Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

    Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
    Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
  • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

    Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

    Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
  • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

    Kategorier: Forskning & utbildning
    Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
  • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

    Skogspartner först ut med hybridplaner

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
  • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

    Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
  • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

    Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.