SkogsSverige firade 20 år!

Written by Lisa Holmgren On the 0 Comments
SkogsSveriges jubileumslogotyp
SkogsSveriges jubileumslogotyp
I år är det 20 år sedan webbplatsen SkogsSverige lanserades på det då mycket unga internet. Det firades den 16/11 med inbjudna talare och middag i KSLA:s lokaler i Stockholm. Publiken bjöds på tillbakablickar på SkogsSveriges utveckling genom 20 år. Men också blickar in i skogssektorns framtid i den digitala världen.

En pionjär på internet
Ingen budget. Ett trevande och ett stapplande. Men, en gemensam idé om att fenomenet internet var något skogssektorn måste ta tag i. Så beskriver Kalle Karlsson, en av grundarna till webbplatsen, starten för projektet.   

- Vi kallade samman det vi kallade ”Sundsvallsgruppen” – informationscheferna inom hela den svenska skogsnäringen – till ett möte i Industrihuset i Stockholm. Och så startade satsningen ”SkogsSverige på Internet” år 1995 med Eva Fridman, SLU, som den första projektledaren. 

-Webbplatsen tillkom faktiskt rätt anarkistiskt, lite utanför de vanliga vägarna, berättade Ivar Palo, SLU, som var projektledare för SkogsSverige mellan 2000 och 2011.

SkogsSverige byggdes upp och har drivits av SLU från starten fram till 2011 då Föreningen Skogen tog över värdskapet. Idag har SkogsSverige responsiv design, nya faktasidor om aktuella ämnen, en välbesökt frågelåda, fem olika nyhetsbrev och finns också på Facebook och Twitter, berättade Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig för SkogsSverige sedan 2011.

-Toppnoteringen hittills är 55 000 besökare per månad, vilket är en av de högsta siffrorna inom skogsnäringen, konstaterade hon.

SkogsSverige var en pionjär inom skogssektorn men också andra branscher när den grundades år 1995, berättade Ivar Palo, SLU. Det var SLU:s IT-avdelning som byggde webbplatsen och också utvecklade ny teknik för syftet. 

-Vi la ner ett omfattande arbete med en ny teknik, kallad Cold Fusion, som möjliggjorde dynamiska sidor istället för statiska html-sidor som omvärlden använde, berättade Lars Fällman, SLU som var systemansvarig för SkogsSverige från starten fram till 2011. 

SLU byggde också ett eget system för att hantera webbplatsens innehåll (ett s.k. Content Management System). Sådana system gick helt enkelt inte att köpa på marknaden vid den tidpunkten. 

SkogsSverige har besvarat närmare 7000 frågor
SkogsSveriges Frågelåda skapades 1997 och har blivit en framgång, konstaterade Lars Fällman, SLU.

-Vi la ner mycket jobb för att enskilda forskare skulle medverka och besvara frågor, berättade han.

Här ställer allt från skolelever till skogliga tjänstemän frågor om skog och får idag svar av forskare från SLU och Linnéuniversitet och specialister inom skogsnäringen. Idag har närmare 7000 frågor fått svar genom Frågelådan.

Åke Lindelöw, fältentomolog SLU och Erik ”Waffe” Walfridson, universitetslektor på SLU med virkeslära som ämnesområde, har båda varit med i SkogsSvergies Expertpanel sedan starten. De gav publiken exempel på kluriga frågor som de har att hantera. Det är ibland en utmaning förstod man.

-Det är avsevärt mycket lättare att identifiera en okänd skalbagge om frågeställaren skickar med en bild, konstaterade Åke Lindelöw.

SSv 20 år, Erik Walfridsson, SLU

Den digitala skogssektorns framtid
Hur ser då framtiden ut för skogssektorns digitala informationsspridning? Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products berättade om projektet Svensk skog som handlar om övergripande skoglig information till allmänheten.

Björn Lyngfelt, informationschef SCA Forest Products Mats Hannerz, teknisk redaktör på Silvinformation

 I dagsläget upplever många att den skogliga informationen på internet är ett lite av ett pussel med svårt att få överblick, berättade Mats Hannerz, vd och redaktör Silvinformation AB.

-Det finns idag väldigt många skogliga webb-tjänster av väldigt många producenter för väldigt olika användare, och samordningen kunde vara bättre, konstaterade han. 

Han och kollegan Camilla Ahlstedt har kartlagt skogssektorns digitala kommunikation i rapporten "Som man ropar i skogen..." Mats Hannerz berättade om projektet ”Nationell webb-samverkan inom skogssektorn” som är en fortsättning på det som är gjort hittills med målet är att hjälpa användarna att hitta rätt i det skogliga ”webb-pusslet”.  Projektet ska pågå ett halvår framåt. 

Läs rapporten "Som man ropar i skogen ...: en kartläggning av skogssektorns digitala kommunikation"

Erik Viklund, kommunikationschef på SkogForsk, hade i uppgift att blicka längre in i framtiden. Det gjorde han genom att peka på fyra större trender inom den digitala utvecklingen. Bland annat trenden att gränser mellan olika digitala kanaler allt mer löses upp.   

-De företag som lyckas skapa möjligheter av den här digitala utvecklingen kommer att ha en konkurrensfördel, menade Erik Viklund.

SkogsSverige får present
Ingen födelsedag utan födelsdagspresent förstås. Det var Marianne Eriksson, tf skogsdirektör LRF Skogsägarna, som förärade SkogSverige en ljusstake med ljus i.  

-Eftesom SkogSverige ju handlar om att sprida ljus!, förklarade Marianne Eriksson.

Bengt Ek, vd och Gunilla Häggström på Föreningen Skogen tackade avslutningsvis alla som har varit drivande och stått för finansiering av SkogsSverige genom åren. Eftermiddagen fortsatte med födelsedagsmiddag i Oscars källare.

 
Mer information
/Lisa Holmgren
Skribent, SkogsSverige
 
Publicerad:

Nyhetsarkiv

 • Karin Fällman är vår röst i den skogspolitiska debatten

  Kategorier: Politik & Ekonomi
  I januari i år bildades Sveriges allmänningsskogars förbund och första oktober var Karin Fällmans första arbetsdag som förbundets näringspolitiska kommunikatör. Karin är uppvuxen i Lycksele och utbildade sig till jägmästare, hon har också en doktorsexamen från SLU i bagaget. Närmast kommer hon från Sveaskog där hon varit Skogsskötsel- och Miljöchef. Karins vision för sitt arbete på Sveriges allmänningsskogars förbund är att det under överskådlig framtid ska gå att bo och leva av ett aktivt skogsbruk i inlandet. / Sveriges allmänningsskogars förbund
 • Från vänster:Transportansvarig Björn Billefält, Ekonomiansvarig Martin Persson, Grangeneral Therese Nyberg, Försäljningsansvarig Ellika Hermansson, Informationsansvarig Mathilda Bertills, Informationsansvarig Martina Lundkvist, Grangeneral Lars Johansson, Huggansvarig Christer Moreira

  Snart börjar försäljningen av Skogis granar i Stockholm

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Jägmästarstudenterna säljer traditionsenligt julgranar i Stockholm varje år, Skogis granar. På SkogsSveriges Facebook och Twitter kan du följa försäljningen som börjar den 13 december. Här presenterar sig årets julgransgrupp med egna ord. / SkogsSverige
 • BillerudKorsnäs ”julkalendrar” för att belysa industrins yrkesbredd

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  1-24 december får den som undrar hur det kan vara att arbeta i ett svenskt industriföretag möjlighet att träffa BillerudKorsnäs medarbetare. Bakom var och en av de 24 luckorna döljer sig en film där en ny medarbetare från försäljning, produktion, underhåll och stab varje dag i sin egen arbetsmiljö berättar om vad jobbet innebär, vad som är spännande med det samt vad det innebär att arbeta i ett företag med missionen att utmana det konventionella för en hållbar framtid. / BillerudKorsnäs
 • Sirpa Kerkkäinen är senior specialist på Finska Forstföreningen

  "I Finland har vi bioekonomi i läroplanen"

  – Jag jobbar med kommunikation och utomhuspedagogik på Finska Forstföreningen. Våra målgrupper är lärare, elever och ungdomar som vi arrangerar skogskurser för, ordnar skogsdagar och spelar skogsquiz. Ett nätverk med medlemmar från skolor och skogssektorn arbetade fram den nya läroplanen vars innehåll blev kopplat till skog och bioekonomi, berättar Sirpa Kärkkäinen.
 • Stefan Ivarsson, platschef på Lugnets plantskola, Svenska Skogsplantor

  Stefan Ivarsson ansvarar för 15 miljoner skogsplantor

  Kategorier: Forskning & utbildning
  – Tillsammans med min personal planerar jag odlingsårets olika delar, sådd, växthus- och frilandsodling, Conniflexbehandling och packning av plantorna i låda. Stefan Ivarsson är platschef på Svenska Skogsplantor på Lugnets plantskola. Han är jägmästare och har alltid trivts i skogen. Därför var det naturligt för honom att söka sig till en skoglig utbildning.
 • Statens fastighetsverk säljer virke digitalt på Virkesbörsen

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Statens fastighetsverk (SFV) är en av Sveriges största skogsförvaltare. Nu väljer SFV att testa försäljning av virke via Virkesbörsen, en digital handelsplats för skogsråvara. På så vis bjuds virket ut till alla tänkbara köpare och SFV bidrar till en mer transparent och effektiv virkesmarknad. / Virkesbörsen
 • test article with galleries

  test article with galleries
 • Madelein Nyman, Finska Forststyrelsen, håller workshop på den 13:e kongressen för europeisk utomhuspedagogik i Finland

  Madeleine Nyman lockar ut många barn i naturen

  – Vi förbereder ett Central Baltic INTERREG projekt att för locka flera barn ut i naturen. Tanken är att vi ska bygga upp ett bestående samarbetsnätverk kring utomhuspedagogik i skolorna. Vi söker potentiella partners för att bygga upp ett gemensamt projekt inom Central Baltics samarbetsområde i Sverige och på Åland. Deadline för projektansökan är i mitten av november, så kontakta mig så snart som möjligt, säger Madeleine Nyman.
 • Det brukar vara en folkfest när VM i Timbersports avgörs. Bilden är från VM 2017 i Lillehammer. Foto: STIHL Timbersports.

  Sändningstider för VM i Timbersports

  Kategorier: Skog
  Det är dags för VM i Timbersports den 19–20 oktober. Över 100 atleter och drygt 20 länder från hela världen gör upp om mästerskapen i Echo Arena i engelska Liverpool. Följ de actionfyllda tävlingarna i direktsändning via webben och sociala medier. / Stihl
 • European Forest Pedagogics Congress 2018. Photo: Paul Mosley

  Utomhuspedagogiken flödade över gränserna i Finland

  Kategorier: Forskning & utbildning
  På en workshop med skoglig frågesport fick deltagarna svara på frågor med hjälp av gps-markerade punkter utomhus och allt var mobilbaserat. Programmet innehöll också studiebesök hos Stora Enso och på en skola i Pudasjärvi. I Finland har man infört bioekonomi i läroplanen vilket underlättar för utomhusbaserat lärande. 60 deltagare från 17 länder utbytte erfarenheter på den trettonde kongressen för Europeisk utomhuspedagogik i Finland. #euforestpedagogics
 • Key forecast variables for Finnish forestry, 2018–2019

  Significant Growth in Earnings from Private Forests

  Kategorier: Forestry
  Increasing demand due to good economic prospects and recent investments will boost the use of roundwood this year in Finland according to the forecast of Pellervo Economic Research. The use of imported roundwood increases, but not sufficiently to meet the increased demand. / PTT
 • Key forecast figures for Finnish forest industry, 2018-2019

  Pulp and Paper Industry Exports Booming

  Kategorier: Forestry
  Pellervo Economic Research’s (PTT) forecast for the forest sector shows good prospects for the forest industries this year and next. Pulp exports will grow significantly this year as the Äänekoski mill has reached full capacity. Paperboard exports are growing steadily, and even the export of paper, long in decline, is showing signs of recovery. By contrast, sawn goods exports will decline this year, owing to a marked decrease in demand from China. / PTT