SkogsSverige firade 20 år!

Written by Lisa Holmgren On the 0 Comments
SkogsSveriges jubileumslogotyp
SkogsSveriges jubileumslogotyp
I år är det 20 år sedan webbplatsen SkogsSverige lanserades på det då mycket unga internet. Det firades den 16/11 med inbjudna talare och middag i KSLA:s lokaler i Stockholm. Publiken bjöds på tillbakablickar på SkogsSveriges utveckling genom 20 år. Men också blickar in i skogssektorns framtid i den digitala världen.

En pionjär på internet
Ingen budget. Ett trevande och ett stapplande. Men, en gemensam idé om att fenomenet internet var något skogssektorn måste ta tag i. Så beskriver Kalle Karlsson, en av grundarna till webbplatsen, starten för projektet.   

- Vi kallade samman det vi kallade ”Sundsvallsgruppen” – informationscheferna inom hela den svenska skogsnäringen – till ett möte i Industrihuset i Stockholm. Och så startade satsningen ”SkogsSverige på Internet” år 1995 med Eva Fridman, SLU, som den första projektledaren. 

-Webbplatsen tillkom faktiskt rätt anarkistiskt, lite utanför de vanliga vägarna, berättade Ivar Palo, SLU, som var projektledare för SkogsSverige mellan 2000 och 2011.

SkogsSverige byggdes upp och har drivits av SLU från starten fram till 2011 då Föreningen Skogen tog över värdskapet. Idag har SkogsSverige responsiv design, nya faktasidor om aktuella ämnen, en välbesökt frågelåda, fem olika nyhetsbrev och finns också på Facebook och Twitter, berättade Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig för SkogsSverige sedan 2011.

-Toppnoteringen hittills är 55 000 besökare per månad, vilket är en av de högsta siffrorna inom skogsnäringen, konstaterade hon.

SkogsSverige var en pionjär inom skogssektorn men också andra branscher när den grundades år 1995, berättade Ivar Palo, SLU. Det var SLU:s IT-avdelning som byggde webbplatsen och också utvecklade ny teknik för syftet. 

-Vi la ner ett omfattande arbete med en ny teknik, kallad Cold Fusion, som möjliggjorde dynamiska sidor istället för statiska html-sidor som omvärlden använde, berättade Lars Fällman, SLU som var systemansvarig för SkogsSverige från starten fram till 2011. 

SLU byggde också ett eget system för att hantera webbplatsens innehåll (ett s.k. Content Management System). Sådana system gick helt enkelt inte att köpa på marknaden vid den tidpunkten. 

SkogsSverige har besvarat närmare 7000 frågor
SkogsSveriges Frågelåda skapades 1997 och har blivit en framgång, konstaterade Lars Fällman, SLU.

-Vi la ner mycket jobb för att enskilda forskare skulle medverka och besvara frågor, berättade han.

Här ställer allt från skolelever till skogliga tjänstemän frågor om skog och får idag svar av forskare från SLU och Linnéuniversitet och specialister inom skogsnäringen. Idag har närmare 7000 frågor fått svar genom Frågelådan.

Åke Lindelöw, fältentomolog SLU och Erik ”Waffe” Walfridson, universitetslektor på SLU med virkeslära som ämnesområde, har båda varit med i SkogsSvergies Expertpanel sedan starten. De gav publiken exempel på kluriga frågor som de har att hantera. Det är ibland en utmaning förstod man.

-Det är avsevärt mycket lättare att identifiera en okänd skalbagge om frågeställaren skickar med en bild, konstaterade Åke Lindelöw.

SSv 20 år, Erik Walfridsson, SLU

Den digitala skogssektorns framtid
Hur ser då framtiden ut för skogssektorns digitala informationsspridning? Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products berättade om projektet Svensk skog som handlar om övergripande skoglig information till allmänheten.

Björn Lyngfelt, informationschef SCA Forest Products Mats Hannerz, teknisk redaktör på Silvinformation

 I dagsläget upplever många att den skogliga informationen på internet är ett lite av ett pussel med svårt att få överblick, berättade Mats Hannerz, vd och redaktör Silvinformation AB.

-Det finns idag väldigt många skogliga webb-tjänster av väldigt många producenter för väldigt olika användare, och samordningen kunde vara bättre, konstaterade han. 

Han och kollegan Camilla Ahlstedt har kartlagt skogssektorns digitala kommunikation i rapporten "Som man ropar i skogen..." Mats Hannerz berättade om projektet ”Nationell webb-samverkan inom skogssektorn” som är en fortsättning på det som är gjort hittills med målet är att hjälpa användarna att hitta rätt i det skogliga ”webb-pusslet”.  Projektet ska pågå ett halvår framåt. 

Läs rapporten "Som man ropar i skogen ...: en kartläggning av skogssektorns digitala kommunikation"

Erik Viklund, kommunikationschef på SkogForsk, hade i uppgift att blicka längre in i framtiden. Det gjorde han genom att peka på fyra större trender inom den digitala utvecklingen. Bland annat trenden att gränser mellan olika digitala kanaler allt mer löses upp.   

-De företag som lyckas skapa möjligheter av den här digitala utvecklingen kommer att ha en konkurrensfördel, menade Erik Viklund.

SkogsSverige får present
Ingen födelsedag utan födelsdagspresent förstås. Det var Marianne Eriksson, tf skogsdirektör LRF Skogsägarna, som förärade SkogSverige en ljusstake med ljus i.  

-Eftesom SkogSverige ju handlar om att sprida ljus!, förklarade Marianne Eriksson.

Bengt Ek, vd och Gunilla Häggström på Föreningen Skogen tackade avslutningsvis alla som har varit drivande och stått för finansiering av SkogsSverige genom åren. Eftermiddagen fortsatte med födelsedagsmiddag i Oscars källare.

 
Mer information
/Lisa Holmgren
Skribent, SkogsSverige
 
Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Fredrik Lundberg, Louise Lindh och Lars Martinson, fd koncernchef i Martinsons, lyssnar på Robert Andersson, produktionschef för Sara Kulturhus. Fotograf: Patrick Degerman

  Ägarbesök hos Martinsons

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Holmens styrelseordförande och huvudägare Fredrik Lundberg, och hans dotter, Louise Lindh, ledamot i Holmens styrelse, besökte på måndagen Martinsons anläggningar i Kroksjön och Bygdsiljum. / Holmen
 • Skogsträff om skogsägande 11 november 2020

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  I år är det 5 år sedan skogsträff för kvinnor anordnades för första gången. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda in till en digital träff för alla skogsintresserade från hela Sverige – oavsett kön. Varmt välkommen till en digital skogsträff för att lyssna, diskutera och reflektera över skogsägande i stort och smått. /
 • I SKOGEN VID MASKINEN: Olika typer av mark kräver olika typer av gallring. Här är det mest tall som växer och de som är rakast och finast lämnas för tillväxt. Fotograf Malin Grönborg

  Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare

  Kategorier: Skog
  I snitt har de ungefär sju mil att köra ut till jobbet i skogen. Där väntar arbetslagets maskiner och träd som ska gallras. Veteranerna Anders Persson och Thomas Johansson har i höst med sig en ny arbetskamrat – Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare. / Sveaskog
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • InverformTM – gör kartong till ett nytt och hållbart alternativ till plasttråg för färdigmat

  Kategorier: Pappersprodukter omger oss varje dag
  Iggesund Paperboards nya InverformTM som används för färdigmat i tråg kan leva upp till höga förväntningar på hållbarhet och prestanda. / INS
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Johnny Nattsjö ansvarar för annonsering på Föreningen Skogen

  Johnny för samman jobbsökare med skogliga företag

  Kategorier: Skog
  På Föreningen Skogen ansvarar Johnny Nattsjö för annonsering. - Jag hjälper företagen att formulera sina budskap för deras produkter och rekrytering. Framtidens jobb finner man i skogen! / Föreningen Skogen
 • Kenneth Wallin, VD i Martinsons Trä AB, lämnar företaget

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Kenneth Wallin lämnar Martinsons under första kvartalet 2021. Fram till dess fortsätter han i sin nuvarande roll. / Holmen
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Welcome to the Woods!

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Vilka unga ska utveckla landsbygden – och hur? Den demografiska utmaningen i Dalarna ökar där färre unga ska försörja fler äldre. Samtidigt finns i länet arbetsgivare på frammarsch som investerar i ny teknik och satsar på att vara attraktiva arbetsgivare. Eleverna – framtidens arbetstagare behöver mer kunskap för att kunna göra medvetna studie- och yrkesval. Mer samverkan mellan arbetsliv och skola är en nyckel i kompetensförsörjningsfrågan, därför är Dalarnas studie- och yrkesvägledare welcome to the woods. / Arbetsmarknadskunskap, Fiskarheden och Falun Borlänge-regionen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • SE-0000 är aktörens registreringsnummer hos Jordbruksverket, där SE betyder Sverige, följt av länsbokstaven och ett upp till femsiffrigt nummer för den enskilda aktören. KD är en kod för värmetorkning på engelska (kiln drying).

  Nya regler om märkning av trä

  Kategorier: Skog
  - Jordbruksverkets nya regler för märkning med KD 56°C/30 min-märket bidrar till förenkling och effektivisering av exportkontroll av trä. Regelverket ska säkerställa att de produkter som hanteras uppfyller kraven på frihet från växtskadegörare, berättar Elisabeth Lundqvist, Växtregelenheten, Jordbruksverket. / SkogsSverige