SkogsSverige firade 20 år!

Written by Lisa Holmgren On the 0 Comments
SkogsSveriges jubileumslogotyp
SkogsSveriges jubileumslogotyp
I år är det 20 år sedan webbplatsen SkogsSverige lanserades på det då mycket unga internet. Det firades den 16/11 med inbjudna talare och middag i KSLA:s lokaler i Stockholm. Publiken bjöds på tillbakablickar på SkogsSveriges utveckling genom 20 år. Men också blickar in i skogssektorns framtid i den digitala världen.

En pionjär på internet
Ingen budget. Ett trevande och ett stapplande. Men, en gemensam idé om att fenomenet internet var något skogssektorn måste ta tag i. Så beskriver Kalle Karlsson, en av grundarna till webbplatsen, starten för projektet.   

- Vi kallade samman det vi kallade ”Sundsvallsgruppen” – informationscheferna inom hela den svenska skogsnäringen – till ett möte i Industrihuset i Stockholm. Och så startade satsningen ”SkogsSverige på Internet” år 1995 med Eva Fridman, SLU, som den första projektledaren. 

-Webbplatsen tillkom faktiskt rätt anarkistiskt, lite utanför de vanliga vägarna, berättade Ivar Palo, SLU, som var projektledare för SkogsSverige mellan 2000 och 2011.

SkogsSverige byggdes upp och har drivits av SLU från starten fram till 2011 då Föreningen Skogen tog över värdskapet. Idag har SkogsSverige responsiv design, nya faktasidor om aktuella ämnen, en välbesökt frågelåda, fem olika nyhetsbrev och finns också på Facebook och Twitter, berättade Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig för SkogsSverige sedan 2011.

-Toppnoteringen hittills är 55 000 besökare per månad, vilket är en av de högsta siffrorna inom skogsnäringen, konstaterade hon.

SkogsSverige var en pionjär inom skogssektorn men också andra branscher när den grundades år 1995, berättade Ivar Palo, SLU. Det var SLU:s IT-avdelning som byggde webbplatsen och också utvecklade ny teknik för syftet. 

-Vi la ner ett omfattande arbete med en ny teknik, kallad Cold Fusion, som möjliggjorde dynamiska sidor istället för statiska html-sidor som omvärlden använde, berättade Lars Fällman, SLU som var systemansvarig för SkogsSverige från starten fram till 2011. 

SLU byggde också ett eget system för att hantera webbplatsens innehåll (ett s.k. Content Management System). Sådana system gick helt enkelt inte att köpa på marknaden vid den tidpunkten. 

SkogsSverige har besvarat närmare 7000 frågor
SkogsSveriges Frågelåda skapades 1997 och har blivit en framgång, konstaterade Lars Fällman, SLU.

-Vi la ner mycket jobb för att enskilda forskare skulle medverka och besvara frågor, berättade han.

Här ställer allt från skolelever till skogliga tjänstemän frågor om skog och får idag svar av forskare från SLU och Linnéuniversitet och specialister inom skogsnäringen. Idag har närmare 7000 frågor fått svar genom Frågelådan.

Åke Lindelöw, fältentomolog SLU och Erik ”Waffe” Walfridson, universitetslektor på SLU med virkeslära som ämnesområde, har båda varit med i SkogsSvergies Expertpanel sedan starten. De gav publiken exempel på kluriga frågor som de har att hantera. Det är ibland en utmaning förstod man.

-Det är avsevärt mycket lättare att identifiera en okänd skalbagge om frågeställaren skickar med en bild, konstaterade Åke Lindelöw.

SSv 20 år, Erik Walfridsson, SLU

Den digitala skogssektorns framtid
Hur ser då framtiden ut för skogssektorns digitala informationsspridning? Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products berättade om projektet Svensk skog som handlar om övergripande skoglig information till allmänheten.

Björn Lyngfelt, informationschef SCA Forest Products Mats Hannerz, teknisk redaktör på Silvinformation

 I dagsläget upplever många att den skogliga informationen på internet är ett lite av ett pussel med svårt att få överblick, berättade Mats Hannerz, vd och redaktör Silvinformation AB.

-Det finns idag väldigt många skogliga webb-tjänster av väldigt många producenter för väldigt olika användare, och samordningen kunde vara bättre, konstaterade han. 

Han och kollegan Camilla Ahlstedt har kartlagt skogssektorns digitala kommunikation i rapporten "Som man ropar i skogen..." Mats Hannerz berättade om projektet ”Nationell webb-samverkan inom skogssektorn” som är en fortsättning på det som är gjort hittills med målet är att hjälpa användarna att hitta rätt i det skogliga ”webb-pusslet”.  Projektet ska pågå ett halvår framåt. 

Läs rapporten "Som man ropar i skogen ...: en kartläggning av skogssektorns digitala kommunikation"

Erik Viklund, kommunikationschef på SkogForsk, hade i uppgift att blicka längre in i framtiden. Det gjorde han genom att peka på fyra större trender inom den digitala utvecklingen. Bland annat trenden att gränser mellan olika digitala kanaler allt mer löses upp.   

-De företag som lyckas skapa möjligheter av den här digitala utvecklingen kommer att ha en konkurrensfördel, menade Erik Viklund.

SkogsSverige får present
Ingen födelsedag utan födelsdagspresent förstås. Det var Marianne Eriksson, tf skogsdirektör LRF Skogsägarna, som förärade SkogSverige en ljusstake med ljus i.  

-Eftesom SkogSverige ju handlar om att sprida ljus!, förklarade Marianne Eriksson.

Bengt Ek, vd och Gunilla Häggström på Föreningen Skogen tackade avslutningsvis alla som har varit drivande och stått för finansiering av SkogsSverige genom åren. Eftermiddagen fortsatte med födelsedagsmiddag i Oscars källare.

 
Mer information
/Lisa Holmgren
Skribent, SkogsSverige
 
Publicerad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Skogen i Skolans övningar kopplar till läroplanerna och kan användas både inomhus och utomhus

  Skogen i Skolan tackar alla läsare och återkommer i augusti

  Under det första halvåret för 2018 har Skogen i Skolans regioner träffat tusentals lärare och elever som fått skoglig kunskap. Nu tar vi sommarledigt och återkommer den 6 augusti. Följ oss gärna på Facebook och Twitter. På återseende!
 • SkogsSverige fick en miljon besök under 2017! Vi tackar för våra läsares genuina intresse. Nu siktar vi ännu högre för 2018!

  Tack alla SkogsSveriges läsare!

  Kategorier: Skog
  Nu tar SkogsSverige välförtjänst ledighet och återkommer den 6 augusti 2018. Under den tiden kan du följa oss på Facebook och Twitter där våra tre student-ambassadörer skriver om sig själva och sina studier. Du får också tips på intressanta faktasidor och varför inte testa dina kunskaper om Allemansrätten genom SkogsSveriges quiz?
 • Bonden i skolan på Berga och Jälla naturbruksgymnasium

  Bonden i skolan och Skogen i Skolan på Berga och Jälla

  LRF Mälardalen och Skogen i Skolan hälsar elever och lärare i årskurs 4-6 välkomna till en lärorik och givande dag med det svenska lantbruket – ett unikt tillfälle att uppleva vårt jord- och skogsbruk! Aktiviteten är kostnadsfri och pågår kl. 9-15 den 13-14/9 på Jälla och den 26-27/9 på Berga. Detta är samma aktivitet som tidigare kallades Jorden och skogen i stan (Josis).
 • Siljan Skog anordnare skogsägarmässa i Bollnäs

  Skogsägarmässan intog Bollnäs

  Kategorier: Skog
  Skogsägarmässan 2018 landade i torsdags i Bollnäs och Bollegården där Siljan Skog tillsammans med 20 medarrangörer bjöd dom drygt 450 besökarna på ett brett inslag vad dom lokala aktörer kan erbjuda skogsägarna.
 • Stora Enso fokuserar på bioekonomi under årets Almedalsvecka

  Kategorier: Bioenergi
  Stora Enso kommer att finnas representerade i femtontalet seminariepaneler under årets Almedalsvecka, 1-8 juli. Bioekonomi är det genomgående temat för Stora Ensos engagemang. Företagets representanter deltar i en mix av öppna seminarier, rundabordssamtal, enskilda politikermöten och möten med andra beslutsfattare. / Stora Enso
 • Ny anläggning för tallolja

  Kategorier: Bioenergi
  Bränsleföretaget St1 och skogsbolaget SCA har gått samman för att producera tallolja storskaligt i en anläggning i Göteborg. / Syre
 • Skogskollo anordnas i Skogen i Skolans region Västernorrland, 18-20/6 och 26-28/6.

  Skogskollo visar upp skogsbranschen för unga tjejer

  Den största andelen av de som jobbar inom skogsbranschen är fortfarande män. Med de utmaningar som samhället står inför med bland annat klimatförändringarna så behövs det flera olika typer av människor som jobbar med skogen. Skogskollo för tjejer är en pusselbit i det arbetet. Datumen är 18-20/6 och 26-28/6. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Välkomna till Ute är inne 2019 i Jönköping

  Välkommen till Ute är inne i Jönköping 2019

  Välkommen den 29-30 augusti 2019 med temat utomhuspedagogik och ekosystemtjänster. I anslutning till Ute är inne arrangeras även ett forskningssymposium 28 augusti i Jönköping. / Utenavet
 • Linn Andersson, studerar till högskoleingenjör inom skog och träteknik på Linnéuniversitett

  Möt Linn Andersson, skoglig student på Linnéuniversitetet

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige har nu tre ambassadörer för de sociala medierna: Jonas Persson, student på Skogsmästarskolan, Sofie Dahlén Sjöbergh Jägmästarstudent och Linn Andersson som studerar till högskoleingenjör inom skog och träteknik på Linnéuniversitetet i Växjö. / SkogsSverige
 • Tjejer i skogen - skogsläger för tjejer i Värmland

  Tjejer i skogen Skogsläger i Värmland 12-14 augusti

  I slutet av sommarlovet har ett antal tjejer i åldern 12-13 år chansen att vara med på ett spännande skogsläger. Vi kommer att bo på Sunne Gymnasieskola/SödraViken och lära om skog och skogsbruk samt bada, laga mat, sjunga och umgås med varandra. Det kommer bli jätteroligt!
 • Södra satsar på höga hus i trä: ”Vi tänker storskaligt”

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Skogsindustrikoncernen Södra gör en storskalig satsning på CLT och andra konstruktionsprodukter. – Vi ser ett kraftigt växande intresse för byggande i trä. Där vill vi vara med på ett helt nytt sätt, säger Urban Blomster, projekt- och marknadsansvarig på Södra Building Systems. / Södra
 • Robotar tillverkar exklusivt snickeri: ”En verklig utmaning!”

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Hur tar man hantverket till industrin? – Vi producenter måste våga bli utmanade av formgivarna, säger Martin Johansson, VD på Stolab. Lagom till Trä & Teknik tar företaget fram en smått revolutionerande fåtölj, handgjord i varje detalj. Men tillverkad med maskinteknik. / Svenska Mässan, TRÄ & TEKNIK DEN 28-31 AUGUSTI 2018