Skogsstudenter säljer julgranar –en tradition

Written by admin On the 0 Comments
Jägmästarkurserna på gamla Skogis, sedan 1977 år införlivat i SLU, har sedan 1962 sålt julgranar i Stockholm. I år är man dessutom leverantör till hovet , då Kronprinsessan Viktoria föräras ett antal granar den 16 december. ,

Bakgrund
,Jägmästarstudenter är av tradition mycket sammansvetsade. Det faller en hel mängd med riter, traditioner och förpliktelser över den färske nybörjaren. Det kan röra sig om att arrangera Skogis Vinterspel (tävling med grenarna, skidåkning, jaktskytte och lerduveskytte) som i obruten rad sedan 1922 anordnats av studenterna. Ve den kurs som vågar bryta traditionen. De hotas med evig svartlistning inom skogsmannakåren. Hittills har ingen vågat bryta detta, vilket betyder att Vasaloppet kan slänga sig i väggen -varje år. Skogis Vinterspel är ett år äldre.

,

Julgransförsäljning sedan 1962.
,Julgransverksamheten startade 1962 i Hedemora av kurs 62/66 och kan därför sägas vara en relativt ny företeelse på traditionsmättade skogis (”bara” 47 år). Det var först senare i Stockholm som den utvecklades till närmast industriell skala, förutom att finansiera utlandresor, även givit många skogisar praktisk inblick i skogsskötsel, marknadsföring, ekonomi och logistik. Verksamheten bidrar till att svetsa ihop kurserna på ett unikt sätt och bidrar med färdigheter och erfarenheter som studenterna faktiskt har stor nytta av efter avslutade studier.

,

 

,

Idag har studenterna ett 10-15-tal försäljningsställen runt hela Stockholm. Omsättningen brukar vara ett antal tusen granar, som köps in från södra Sverige. Så många granar tar stor plats, så det krävs en rejäl depå någonstans. När Skogis fanns i Stockholm kunde man använda mark vid Frescati där Skogshögskolan låg. Nuförtiden brukar studenterna t.ex. hyra in sig på en gård i utkanten av Stockholm. Därifrån pytsar man sedan ut granar efterhand till försäljningsställena i staden. Trafiken bedrivs oftast på natten när det är lågtrafik.
,Försäljningsrekordet uppges ha varit 1972 då 11 500 granar såldes.

,

—”såna där j-la skogsmullar”
,Nattliga grantransporter väckte 1981, när undertecknad sålde granar, mistänksamhet hos ordningsmakten. Två poliser undrade vad en lastbil gjorde på Källängstorget, Lidingön, klockan tre på natten. Efter att ha legitimerat oss, hördes från den ena polisen., en kvinnlig sådan: —”Det är såna där j-la skogsmullar” på omisskännligt dalmål (hon var från Avesta, nästgårds dåvarande jägmästarmetropolen Garpenberg

,

1979 lånade kurs 77/81 en gengasdriven lastbil av Statens Provningsanstalt och körde ner ett granlass från Umeå till Stockholm, med syftet att göra reklam för verksamheten. man körde även ut granar från depån till försäljningsställena i staden. Detta känns ju väldigt aktuellt just nu sett mot bakgrund av allt ståhej kring klimatfrågorna, biobränslen och "nya" drivmedel baserade på skogsråvara.

,

Många ”stamkunder”
,Idag utbildas jägmästarna i Umeå men fortsätter ändå att sälja granar i Stockholm. Anledningen är att marknaden är så mycket större där. Umeå är en betydligt mindre ort, dessutom till övervägande del befolkad av norrlänningar som fortfarande tycker att ”julgran det ska man hugga själv".

,

I år är det jägmästarkurs 2007-2012 som är traditionsbärare och åker ner till Stockholm för att sälja julgranar. Dessutom ska de den 16 december förära Kronprinsessan Viktoria ett antal granar.

,

Apropå traditionsbärare, konstaterar undertecknad att årets”grangeneral" Anders Gemmel är son till Pelle Gemmel - som var grangeneral 1974 och nu är Skogsvårdschef på SCA. sammanlagt jobbar 33 studenter just nu stenhårt med att genomföra årets granförsäljning.

,

Ivar Palo
,www.SkogsSverige.se   

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA