Skoglig internetpionjär firar 20 år

Written by admin On the 0 Comments
I år firar webbplatsen Skogssverige 20 år. "Vi hade ingen aning om vad vi drog igång" sa Kalle Karlsson, en av grundarna, när jubileet firades nyligen hos KSLA i Stockholm.

Skogssverige är idag en omfattande webbplats. Där finns faktasidor, skogliga nyheter och en frågelåda där experter svarat på närmare 7 000 frågor genom åren. Målet är att sprida kunskap om skog och att öka rekryteringen till sektorn. 

Men vid 20-årsjubileet  blickade man tillbaks till en helt annan tid, nämligen internets barndom. Detta var en tid när exempelvis e-post var få förunnat. Och kunskapen om internet, även hos Skogssveriges grundare, var nästan obefintlig.

- Det var en trevande start. Vi hade exempelvis ingen budget. Men känslan för att vi ville ha en gemensam plats för att sprida kunskap om skogssektorn var stark, medger Kalle Karlsson, en av grundarna.

1995 var han informationsdirektör på Skogsindustrierna och tillsammans med andra informationschefer inom skogsnäringen ville han skapa en gemensam portal.

Ryktet gick om att ett skogligt, finländskt internetprojekt startat. Ryktet stämde – och det räckte för att svenskarna skulle komma igång. Det bestämdes att SLU i Umeå skulle bli ansvariga för Skogssverige och Eva Fridman anställdes som projektledare.

Den trevande starten byttes mot något annat. SLU:s IT-avdelning använde ny teknik för att bygga hemsidor. De blev föregångare. Detta blev känt även i utlandet. SLU fick mängder av kunder, företag och organisationer, som ville lära sig hur man gjorde hemsidor.

En annan uppmärksammad del av Skogssverige var - och är fortfarande - Frågelådan. Den introducerades på webbplatsen 1996. Där svarar experter på stort och smått om skogen. En inte helt väntad effekt var att förfrågningar på svenska pappers- och träprodukter började trilla in i lådan.

- Via Frågelådan fick vi offertförfrågningar till svensk industri, många från utlandet, värda miljarder, minns Eva Fridman.

En av dem som som svarar på frågorna är Åke Lindelöw, fältentomolog från SLU. Han påpekade att det hjälper att skicka in ett foto.  Är ett träd inblandat bör man helst uppge trädslag. Och ange plats!  

Åke Lindelöw är märkbart road av kontakten med frågeställarna.

- Jag tycker det är väldigt roligt att få frågor och ge utförliga svar. Frågelådan är vårt fönster mot omvärlden och jag tycker att vi som svarar ska lägga ner tankemöda på att ge så bra svar som möjligt.

Men mycket annat har hänt inom Skogssverige. 1998 blev Svante Lindroth ny projektledare, år 2000 ersattes han av Ivar Palo.

2011 släppte SLU värdskapet och det övertogs av Föreningen Skogen.  

Gunilla Häggström är kommunikationsansvarig sedan dess. Hon berättade att webbplatsen bland annat fått ny design och anpassats  för mobil. Det gäller även de fem nyhetsbreven. Ämnena har renodlats och faktasidorna utökats. Studenter har engagerats som ambassadörer på sociala medier.

- Antalet besökare på webbplatsen blir fler. Vi är nu uppe i ett snitt på drygt 40 000 per månad, berättade Gunilla Häggström.

Men när det lackar mot jul kan Skogssverige troligtvis räkna med ännu fler. En av Skogssveriges mest populära faktasidor handlar om julgranar.

Kommunikationsansvarig Gunilla Häggström och Bengt Ek, vd Föreningen Skogen, firar 20-åringen.

 

 

 

 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Fredrik Lundberg, Louise Lindh och Lars Martinson, fd koncernchef i Martinsons, lyssnar på Robert Andersson, produktionschef för Sara Kulturhus. Fotograf: Patrick Degerman

  Ägarbesök hos Martinsons

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Holmens styrelseordförande och huvudägare Fredrik Lundberg, och hans dotter, Louise Lindh, ledamot i Holmens styrelse, besökte på måndagen Martinsons anläggningar i Kroksjön och Bygdsiljum. / Holmen
 • Skogsträff om skogsägande 11 november 2020

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  I år är det 5 år sedan skogsträff för kvinnor anordnades för första gången. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda in till en digital träff för alla skogsintresserade från hela Sverige – oavsett kön. Varmt välkommen till en digital skogsträff för att lyssna, diskutera och reflektera över skogsägande i stort och smått. /
 • I SKOGEN VID MASKINEN: Olika typer av mark kräver olika typer av gallring. Här är det mest tall som växer och de som är rakast och finast lämnas för tillväxt. Fotograf Malin Grönborg

  Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare

  Kategorier: Skog
  I snitt har de ungefär sju mil att köra ut till jobbet i skogen. Där väntar arbetslagets maskiner och träd som ska gallras. Veteranerna Anders Persson och Thomas Johansson har i höst med sig en ny arbetskamrat – Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare. / Sveaskog
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • InverformTM – gör kartong till ett nytt och hållbart alternativ till plasttråg för färdigmat

  Kategorier: Pappersprodukter omger oss varje dag
  Iggesund Paperboards nya InverformTM som används för färdigmat i tråg kan leva upp till höga förväntningar på hållbarhet och prestanda. / INS
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Johnny Nattsjö ansvarar för annonsering på Föreningen Skogen

  Johnny för samman jobbsökare med skogliga företag

  Kategorier: Skog
  På Föreningen Skogen ansvarar Johnny Nattsjö för annonsering. - Jag hjälper företagen att formulera sina budskap för deras produkter och rekrytering. Framtidens jobb finner man i skogen! / Föreningen Skogen
 • Kenneth Wallin, VD i Martinsons Trä AB, lämnar företaget

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Kenneth Wallin lämnar Martinsons under första kvartalet 2021. Fram till dess fortsätter han i sin nuvarande roll. / Holmen
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Welcome to the Woods!

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Vilka unga ska utveckla landsbygden – och hur? Den demografiska utmaningen i Dalarna ökar där färre unga ska försörja fler äldre. Samtidigt finns i länet arbetsgivare på frammarsch som investerar i ny teknik och satsar på att vara attraktiva arbetsgivare. Eleverna – framtidens arbetstagare behöver mer kunskap för att kunna göra medvetna studie- och yrkesval. Mer samverkan mellan arbetsliv och skola är en nyckel i kompetensförsörjningsfrågan, därför är Dalarnas studie- och yrkesvägledare welcome to the woods. / Arbetsmarknadskunskap, Fiskarheden och Falun Borlänge-regionen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • SE-0000 är aktörens registreringsnummer hos Jordbruksverket, där SE betyder Sverige, följt av länsbokstaven och ett upp till femsiffrigt nummer för den enskilda aktören. KD är en kod för värmetorkning på engelska (kiln drying).

  Nya regler om märkning av trä

  Kategorier: Skog
  - Jordbruksverkets nya regler för märkning med KD 56°C/30 min-märket bidrar till förenkling och effektivisering av exportkontroll av trä. Regelverket ska säkerställa att de produkter som hanteras uppfyller kraven på frihet från växtskadegörare, berättar Elisabeth Lundqvist, Växtregelenheten, Jordbruksverket. / SkogsSverige