Skogen i Skolans 40 år firades med kalas i Skogens hus på Skansen

Written by admin On the 0 Comments
1973 gick en lärare in på Iggesunds bruk med avsikten att få igång ett samarbete mellan skogsnäringen och skolan. Det var starten till Skogen i Skolans verksamhet som nu funnits i 40 år och bedrivits på skolans villkor. 40-årsjubileumet firades i Skogens hus på Skansen där nya och gamla SiS:are minglade tillsammans med kollegor, samarbetspartners och leverantörer. Förutom fina SiS-tårtor fick deltagarna också lyssna på intressanta föredrag och erfarenheter från de fyrtio åren som gått fram till idag.

Styrgruppsmöte för Region MälardalenDen 5/11 började med Region Mälardalens styrgruppsmöte där årets aktiviteter gicks igenom samt planering inför nästa år.

Under 2013 har Region Mälardalen bland annat medverkat i Jorden & skogen på Skansen, Skolforum och dessutom ordnat tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare.Skogen i Skolans 40-årsjubileum inleddes med tårta, hurra-rop och mingel i Skogens hus på Skansen. Nya och gamla SiS:are möttes tillsammans med kollegor, samarbetspartners och leverantörer.

Utbyten av nya och gamla erfarenheter under seminarierna
Därefter hälsade verksamhetsledare Åsa Godeau alla välkomna till seminariedelen av programmet. Åsa visade en film om Skogen i Skolan och de nya läromedlen från förskola till niondeklass som är anpassade efter skolans mål och för att mäta elevernas förmågor.

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, berättade om Skogen i Skolans webbplats, nyhetsbrev, Facebook-sida och Twitter-konto och uppmanade alla att gå in och titta, gilla och följa. Nationella kansliet har mött 80 klasser med elever på Jorden och Skogen där de som gissade på träslag och räknade årsringar fick en klasskasse med läromedel, Skogen i Skolans broschyr och granfrön. På Skolforum var det ca 500 lärare och skolledare som fick en kasse från Skogen i Skolan. Även på jubileumet delades SiS-kassar ut som innehöll en broschyr om verksamheten och en om tävlingen Skogens Mästare samt jubileumsbroschyren där alla tio regioner och övriga SiS;:are medverkat med berättelser.

Carin Dahlberg och Tomas Frisk från Skansen berättade om den pedagogiska verksamheten som finns där och vilka möjligheter till samarbete som finns med Skogen i Skolan.

Olof Bergvall är anställd på SLU och ingår i den Nationella styrgruppen samt har arbetat med Skogen i Skolans tidning under ett flertal år.
- Jag var med när Vislandaskogen blev Sveriges skolskog under 2009 och gjorde då ett reportage när utmärkelsen delades ut, sa Olof Bergvall.

Lennart Sidén, Regionsamordnare Västernorrland, berättade om hur han gick på en utbildning i utomhuspedagogik i Norge, tog sedan över sin familjs gård i Stöde och blev därefter tillfrågad om han vill arbeta med Skogen i Skolan.

Jan Edlund, lärare på Hagaskolan i Umeå är också en veteran inom verksamheten.
- Jag har haft fantastiska år och alla ämnen går att lära ut i skogen!
Flera andra profiler inom Skogen i Skolan berättade också om sina erfarenheter från t.ex det stora evenemanget Skogens dagar på Gärdet i Stockholm där tusentals elever fick prova på olika skogliga aktiviteter.

Sara Svanlund, studerar till Jägmästare på SLU i Umeå och hon berättade hur hon hade många idéer om vad hon vill bli och göra men att det har utmynnat i att hon nu genom sin utbildning kan kombinera sina olika intressen med miljö och skog.

Birgitta Wilhelmsson, har varit ordförande för Skogen i Skolan och hon presenterade resultat från sin licentiat från 2012.
- Varför har man utbildning utomhus? Vad uppnår man? Jo, social samvaro, man känner med alla sinnen, eleverna får andra roller och upplevelser.

Lis Boje är nationell samordnare för anställda inom Skogsstyrelsen som arbetar med Skogen i Skolans verksamhet.
- Vi inventerar och renoverar skolskogar och informerar på lärarutbildningar. Skogen och Skansen är det bästa klassrummet!

Monika Stridsman är gd för Skogsstyrelsen:
- Vi behöver nå hela befolkningen för att få ökad rekrytering inom skogsnäringen. Genom regeringsuppdraget att arbeta med Skogen i Skolans verksamhet vill vi speciellt nå fler tjejer för att öka jämställdheten inom sektorn.

Bodil Nilsson, Birgitta Wilhelmsson och Lennart Sidén samtalar om gamla minnen
Bodil Nilsson, Birgitta Wilhelmsson och Lennart Sidén


Claes Enger, Carin Dahlberg och Tommy Lambrell

Jan Edlund, lärare Umeå och Olof Bergvall, Nationella styrgruppen
Jan Edlund och Olof Bergvall
Jill Persson, Holmen och Jenny Parnesten, Mellanskog
Jill Persson och Jenny Parnesten
Lena Olofsson och Anna Karlsson, Föreningen Skogen
Lena Olofsson och Anna Karlsson
Ylva Ericson och Linda Thelin, Rovdjurscentret De 5 Stora
Ylva Ericson och Linda Thelin
Monika Stridsman, gd Skogsstyrelsen och vd Bengt Ek, Föreningen Skogen
Monika Stridsman och Bengt Ek
Skogen i Skolans 40-årstårta
Skogen i Skolans jubileumstårta

Vi önskar Skogen i Skolan många framgångsrika år i framtiden!

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, Nationella kansliet, Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig för digital medier
Nationella kansliet
Skogen i Skolan

Skogen i Skolans 40 rosor på jubileumsdagen

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Women an untapped potential in forestry

  Kategorier: Forest research and education
  The Nordic forest industry is in huge need of labor, but the proportion of female forest workers is minimal. Women are a large, still not used resource in Nordic forestry, according to Nordic Forest Research (SNS), whom is now launching a report on gender equality in the Nordic forests. (Swedish version further down). / SNS
 • SNS, Nordic Forest Research, skogsbruk, kvinnlig skogsarbetare

  Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  Den nordiska skogsbranschen är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS), som nu lanserar en rapport om jämställdheten i de nordiska skogarna​. / SNS
 • Nu finns chans att söka pengar för projekt om ek

  Kategorier: Skog
  Erik Stenströms Stiftelse för ekskogsbrukets främjande bildades 2012 med ett donerat startkapital på 10 miljoner kronor från jägmästare Erik Stenström. Avkastningen ska årligen delas ut till forskare eller privatpersoner som vill utveckla eller öka kunskapen kring eken och dess skötsel. Stiftelsen gör nu i september sin sjunde utlysning av forskningsmedel. Tillgängligt för ansökan nu är cirka 700 000 kr. / Erik Stenströms stiftelsee
 • Lena Jonsson, jägmästare och projektledare på BioFuel Region

  Lena Jonsson: Skogen är så rätt och så hett!

  Kategorier: Bioenergi, Forskning & utbildning
  Lena Jonsson är jägmästare och projektledare på BioFuel Region som är en medlemsägd organisation. - Vi jobbar för en fossilfri fordonsflotta och utvecklad bioekonomi från skogen. Jägmästarutbildningen är en bra grund att stå på i arbetet med omställningen till framtidens hållbara samhälle. / SkogsSverige
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Framtiden är klädd med plywood

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Utdelning av Mera Skog i Västerbottens stipendium 2020

  Kategorier: Skog
  Premiärutdelning av stipendium till elev på naturbruksgymnasiet Liljaskolan 26 augusti 2020. Mera Skog vill verka för nyplantering och underhåll av ett brett skogligt intresse hos unga i Västerbotten samt därmed bidra till att skogsnäringen föryngras. Med ett nystiftat stipendium vill Mera Skog uppmuntra en elev som visat engagemang i sina skogliga studier samt intresse för att bruka skogen hållbart för framtiden. Eleven belönas med 10 000 kronor. / Mera Skog
 • Vad kan du om skog? Behöver du få koll på skogssektorn?

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige sprider kunskap om hela skogsbranschen genom dagliga nyheter, aktuella faktasidor och frågelådan där du kan ställa frågor om skog. Dessutom får du veta mer om skogliga yrken genom intervjuer med jägmästare och skogsmästare samt insikt i vad som sker på skogliga evenemang. Följ SkogsSverige i våra digitala medier!
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.