Skogen brinner i Sverige

21 augusti 2018 Sommaren 2018 har det varit hög brandrisk i skog och mark i större delen av Sverige och det har varit flera skogsbränder. SkogsSverige har informationen du behöver. Organisationen för hantering av skogsbränder på MSB avslutades den 17 augusti och MSB återgår därför till ordinarie hantering. Detta blir därför den sista uppdateringen av denna nyhet på SkogsSverige om skogsbränderna och den görs den 21 augusti 2018.

Den skog som hittills har brunnit i sommar är värd över 900 miljoner kronor, visar färska beräkningar från Skogsstyrelsen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det i dagsläget totalt ungefär 25 000 hektar skog och mark som brinner eller har brunnit i Sverige den senaste tiden. Det motsvarar cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter till ett totalt värde på drygt 900 miljoner kronor, enligt en beräkning som Skogsstyrelsen har gjort. (den 23/7 2018).

Beräkningarna är gjorda utifrån MSB:s totalsiffra. En uppskattning om arealen brunnen skog per område ligger sedan till grund för en beräkning av värdet. Den baseras på LRF Konsults statistik för skogsmarkspriser per område för 2017.

Fördelat per område finns de största skadorna i Gävleborgs län. Även Jämtland och Dalarna är hårt drabbade.

Regeringen fattade den 26/7 2018 ett beslut om att MSB ska ges ökade möjligheter att ersätta de drabbade kommunerna för de kostnader som uppstår med anledning av skogsbränderna. Enligt en preliminär bedömning kan det handla om uppemot 300 miljoner kronor i ersättning för kommunal räddningstjänst.

Skogsbränder 2018
Sommaren 2018 har det varit hög brandrisk i skog och mark i större delen av Sverige och det har varit flera skogsbränder. Här hittar du information om MSB:s arbete i samband med skogsbränderna och torkan.

Den 17 augusti avslutade MSB den särskilda organisation som inrättades på myndigheten för hantering av skogsbränderna under den extrema perioden.

Nu när läget befinner sig i nivå med det normala för årstiden återgår MSB till ordinarie hantering. MSB har alltid beredskap dygnet runt för att hantera olyckor och kriser. Om nya bränder uppstår kan räddningsledare eller länsstyrelse begära förstärkningsresurser från MSB, både i form av materiel och experter.

SkogsSverige gör därför den sista uppdateringen idag den 21/8 2018

  • Viktigt meddelande till allmänheten! Läs mer här.
  • Information och uppdateringar om skogsbränder i Sverige, MSB: krisinformation.se
  • Hjälplinje för information och uppdateringar om skogsbränder: 113 13
  • LRF inrättar stödlinje för medlemmar: 0771-18 08 11.
    Du får svar på frågor och hjälp att nå samverkanspartners, regioner och lokala omsorgsgrupper.
  • Karta över pågående skogsbränder: https://www.sosalarm.se/lagesbild-brand
  • Skogsstyrelsen rekommenderar att avstå från skogsbruk vid extrem brandrisk
  • Eldningsförbud gäller i hela landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Kontrollera alltid med räddningstjänsten eller kommunen om vad som gäller där du befinner dig. Följ det aktuella läget via SMHI:s brandriskprognos.
  • Larma inte 112 i onödan! Tänk på att rök från skogsbränder kan sprida sig långt. Ring bara larmnumret 112 om du ser öppen eld, inte om du bara ser rök eller känner röklukt. 
  • Brandkarta 2018. Kartan visar var det finns aktiva bränder, uppgifter som uppdateras ungefär fyra gånger per dygn. Gå till kartan!
  • Appen BRANDRISK Ute. Appen hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär också ut mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Läs mer om appen och hur du kan ladda ner den hos DinSäkerhet.se
  • Vill du anmäla dig som frivillig? Här hittar du kontaktuppgifter för att anmäla.
  • Trafiken är påverkad i många av de områden där räddningstjänsten bekämpar bränder. Följ Trafikverkets vägtrafikinformation.
  • Har du andats in brandrök? Att vara med om en brand eller evakuering kan också vara skrämmande. Se hälsoinformation på: 1177 Vårdguiden.
  • Gräs- och skogsbrand. Läs mer om hur de kan uppstå: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/extremt-vader-och-naturolyckor/gras–och-skogsbrand
  • Vädervarningar från SMHI. Klass 1 och klass 2-varningar är utfärdade (aktuellt 26/7 2018). Läs mer!
  • Behöver du flytta djur vid brandrisk? Läs information från Jordbruksverket.
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb