Skogen brinner i Sverige

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Sommaren 2018 har det varit hög brandrisk i skog och mark i större delen av Sverige och det har varit flera skogsbränder. SkogsSverige har informationen du behöver. Organisationen för hantering av skogsbränder på MSB avslutades den 17 augusti och MSB återgår därför till ordinarie hantering. Detta blir därför den sista uppdateringen av denna nyhet på SkogsSverige om skogsbränderna och den görs den 21 augusti 2018.

Den skog som hittills har brunnit i sommar är värd över 900 miljoner kronor, visar färska beräkningar från Skogsstyrelsen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det i dagsläget totalt ungefär 25 000 hektar skog och mark som brinner eller har brunnit i Sverige den senaste tiden. Det motsvarar cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter till ett totalt värde på drygt 900 miljoner kronor, enligt en beräkning som Skogsstyrelsen har gjort. (den 23/7 2018).

Beräkningarna är gjorda utifrån MSB:s totalsiffra. En uppskattning om arealen brunnen skog per område ligger sedan till grund för en beräkning av värdet. Den baseras på LRF Konsults statistik för skogsmarkspriser per område för 2017.

Fördelat per område finns de största skadorna i Gävleborgs län. Även Jämtland och Dalarna är hårt drabbade.

Regeringen fattade den 26/7 2018 ett beslut om att MSB ska ges ökade möjligheter att ersätta de drabbade kommunerna för de kostnader som uppstår med anledning av skogsbränderna. Enligt en preliminär bedömning kan det handla om uppemot 300 miljoner kronor i ersättning för kommunal räddningstjänst.

Skogsbränder 2018
Sommaren 2018 har det varit hög brandrisk i skog och mark i större delen av Sverige och det har varit flera skogsbränder. Här hittar du information om MSB:s arbete i samband med skogsbränderna och torkan.

Den 17 augusti avslutade MSB den särskilda organisation som inrättades på myndigheten för hantering av skogsbränderna under den extrema perioden.

Nu när läget befinner sig i nivå med det normala för årstiden återgår MSB till ordinarie hantering. MSB har alltid beredskap dygnet runt för att hantera olyckor och kriser. Om nya bränder uppstår kan räddningsledare eller länsstyrelse begära förstärkningsresurser från MSB, både i form av materiel och experter.

SkogsSverige gör därför den sista uppdateringen idag den 21/8 2018

  • Viktigt meddelande till allmänheten! Läs mer här.
  • Information och uppdateringar om skogsbränder i Sverige, MSB: krisinformation.se
  • Hjälplinje för information och uppdateringar om skogsbränder: 113 13
  • LRF inrättar stödlinje för medlemmar: 0771-18 08 11.
    Du får svar på frågor och hjälp att nå samverkanspartners, regioner och lokala omsorgsgrupper.
  • Karta över pågående skogsbränder: https://www.sosalarm.se/lagesbild-brand
  • Skogsstyrelsen rekommenderar att avstå från skogsbruk vid extrem brandrisk
  • Eldningsförbud gäller i hela landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Kontrollera alltid med räddningstjänsten eller kommunen om vad som gäller där du befinner dig. Följ det aktuella läget via SMHI:s brandriskprognos.
  • Larma inte 112 i onödan! Tänk på att rök från skogsbränder kan sprida sig långt. Ring bara larmnumret 112 om du ser öppen eld, inte om du bara ser rök eller känner röklukt. 
  • Brandkarta 2018. Kartan visar var det finns aktiva bränder, uppgifter som uppdateras ungefär fyra gånger per dygn. Gå till kartan!
  • Appen BRANDRISK Ute. Appen hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär också ut mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Läs mer om appen och hur du kan ladda ner den hos DinSäkerhet.se
  • Vill du anmäla dig som frivillig? Här hittar du kontaktuppgifter för att anmäla.
  • Trafiken är påverkad i många av de områden där räddningstjänsten bekämpar bränder. Följ Trafikverkets vägtrafikinformation.
  • Har du andats in brandrök? Att vara med om en brand eller evakuering kan också vara skrämmande. Se hälsoinformation på: 1177 Vårdguiden.
  • Gräs- och skogsbrand. Läs mer om hur de kan uppstå: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/extremt-vader-och-naturolyckor/gras--och-skogsbrand
  • Vädervarningar från SMHI. Klass 1 och klass 2-varningar är utfärdade (aktuellt 26/7 2018). Läs mer!
  • Behöver du flytta djur vid brandrisk? Läs information från Jordbruksverket.
Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

    Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
  • 7 000 svar för den vetgirige

    Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
  • 8 400 förklarade skogsord

    Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
  • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

    SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
  • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

    Kategorier: Bioenergi
    Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
  • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

    Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

    Kategorier: Forskning & utbildning
    - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
  • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

    Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

    Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
    Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
  • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

    Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

    Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
  • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

    Kategorier: Forskning & utbildning
    Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
  • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

    Skogspartner först ut med hybridplaner

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
  • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

    Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
  • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

    Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.