Skogen är vår framtid

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogens dag anordnades av Skogstekniska klustret, Länssstyrelsen Västerbotten, SLU och Umeå universitet
Vem äger rätten till skogen? Vilka metoder ska användas? Kommer vi att markbereda i framtiden? Hur påverkar framtidens skogsskötsel klimatet? Vad har unga för syn på framtiden? Många frågor kom upp för dialog och genomlysning vid Skogens dag 2020. Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, SLU och Umeå universitet är arrangörer för sjätte året i rad. #skogensdag

Landsbygdsminister Jennie Nilsson inledde dagen.
– Det är viktigt att skapa en konstruktiv dialog i Skogsprogrammet. Tillsammans går vi in i bioekonomin. Det regionala programmet i Västerbotten har kommit långt, även med jämställdhet. Vi ska lyckas att bli världens första fossilfria land.

Skogsprogrammet kommer under 2020 att genomföra fyra kunskapsseminarier runt om i landet med ett brett deltagande från skogens alla intressenter. Seminarierna syftar till att skapa en gemensam kunskapsbild genom fördjupning och goda exempel utifrån ett antal tematiska områden. Seminarierna är planerade att ske följande datum och orter: Umeå – 11 mars, Uppsala – 1 april, Växjö – 27 maj, Stockholm – 12 juni.

Isabelle Bergkvist, Skogforsk o Tomas Lundmark, SLU berättade om Skogsföryngring för ökad tillväxt – samverkan mellan forskning och företag.
3 önskescenarior:
1. Digitalisering öppnar för mikroståndsanpassning
2. Markberedning bara vid planteringspunkt
3. Ej hyggesvila.
Plantering i mineraljord och nya gödselmedel ger minst 4 år kortare omloppstid.

Ungdomsspaning – hur ser världen ut om 30 år? Sofia Rasmussen från Rasmussen analys gav deltagarna en inblick.
– Värderingsskillnader och olika omvärldsbilder råder mellan generationer. Det som var viktigast för ungdomarna vara att kunna gå sin egen väg, bidra till en bättre värld och vara trygg i sig själv. Balans och personlig utveckling var viktigt när det gäller arbetslivet.

Framtidshopp eller missmod – tror vi på en grön omställning? Panelsamtal med Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, Marit Bohlin, LRF Ungdomen, Joakim Kulin, Umeå universitet och Sofia Rasmussen, Rasmussen analys.
– Krisen ä redan här men vi väljer hur allvarlig den blir. Ungdomar triggas att engagera sig men föreslagna lösningar tas dock inte till vara. Unga känner därför att det saknas äkthet.

Ta ner himlen till jorden - workshop under ledning av Elsa Reimerson, Erland Mårald och Janina Priebe, Umeå universitet, samt Eva-Maria Nordström, Isabella Hallberg-Sramek och Annika Nordin, SLU.
– Projektet finansieras av Formas och innehåller flera workshopar. Klimatfrågan blir mer relevant i ett lokalt perspektiv. Hur blir det konstruktivt? Tänk till, tänk om, tänk nytt!

Dagen avslutades med Skogsutredningen 2019 – hållbart skogsbruk, stärkt äganderätt i skogen och biologisk mångfald med Agneta Ögren, särskild utredare.
– Äganderätten till skogen är en infekterad fråga av flera olika skäl och det finns många olika hänsyn att ta. Vi försöker lyssna in så många åsikter som möjligt. Vi tänker lösningsfokuserat utifrån en helhetsbedömning samt utifrån de direktiv vi har fått. Vi kommer dock inte att kunna tillgodose alla intressen i alla delar.

Därefter Nav för skoglig forskning och innovation då Magdalena Andersson, landshövding Västerbottens län, talade.

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Invigningen av Setras och Preems av Pyrocells anläggning den 23/3 är inställd!

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Evenemanget den 23/3 ställs in pga rådande situation med Corona-viruset. Kontakta gärna Dani Backteg, presschef Preem, dani.backteg@preem.se, 0760–17 25 95 eller Lovisa Krebs, kommunikationschef Setra, lovisa.Krebs@setragroup.com, 0709-48 06 60.
 • Anna Schönström, ordförande i Nyks - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogssektorn

  NYKS öppnade ögonen för nya jämställda normer i skogssektorn

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  Jämställdhetsfrågor har synts allt mer den senaste tiden. Men chanser till förnyelse i samband med omstruktureringar har förbisetts, enligt NYKS, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.
 • Regionsamordnare i Skogen i Skolan ordnar inspirationsdagar för lärare och aktiviteter för elever

  Senaste nytt från Skogen i Skolan

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vill du veta mer om vad som händer inom Skogen i Skolan? På kansliets blogg kan du läsa om projektet digitala läromedel och i nyhetsbrevet får du förutom nyheter också ta del av månadens övning. Vi finns i flera digitala och sociala kanaler!
 • Mer Skog i Västerbotten delar ut Skogens Oskar

  Utdelning av Skogens Oskar 2019

  Kategorier: Skog
  Var med vid utdelningen av Västerbottens finaste skogliga utmärkelse! Skogens Oskar utdelas årligen av Mera Skog i Västerbotten till en person som genom sitt handlande gjort en insats av bestående värde för skogsnäringen i Västerbotten. / Mera Skog
 • Baseco investerar 10 Mkr i fabriken, säger vd Krister Abrahamsson

  Norrländska trävaror efterfrågade - Baseco investerar 10 Mkr i fabriken

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Den norrländska, senvuxna furan har alltid varit basen i produktionen hos Baseco i Sorsele. Och efterfrågan på trä i inredning och byggande bara ökar. Det som från början var en liten golvfabrik bland andra har nu vuxit ut till en träförädlare av rang med golv, paneler, timrade småhus och ett alldeles nytt koncept inom småhusbyggande. - Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare, förklarar Krister Abrahamsson, vd på Baseco. / Baseco
 • Mats Wejdmark har tilldelats Silverkvisten från Föreningen Skogen

  Mats förmedlar kunskap i skogens klassrum

  Mats Wejdmark föddes i en familj med mycket djur och natur. - Det har satt sin prägel på mitt liv. Jag är utbildad mellanstadielärare och har arbetat länge inom Naturskoleföreningen, som ingår i nätverket Utenavet tillsammans med Skogen i Skolan. Mats fick nyligen utmärkelsen Silverkvisten från Föreningen Skogen.
 • Bild: Foto från Timbersports senaste nybörjarläger, oktober 2019.

  Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer

  Kategorier: Skog
  Allt fler får upp ögonen för extremsporten Timbersports, känd för att utmana atleternas styrka och uthållighet. Under årets första nybörjarläger, som hålls i helgen, är det för första gången i Sverige fler kvinnor än män som deltar. / Stihl
 • Mats Fröjdenstam, skogsmästare, reg fastighetsmäklare som också ingår i Expertpanelen för SkogsSveriges frågelåda

  Mats fördelar sin tid mellan förmedling och värdering av fastigheter

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Mats Fröjdenstam är Skogsmästare och registrerad Fastighetsmäklare. Han studerade vid SLU samt kompletterade med utbildningar i Gävle, Örebro och Sundsvall. – Skogsmästarprogrammet har gett mig en god praktisk och teoretisk grund att stå på i mitt arbete. Personligen tror jag att skogsutbildningar är ett framtidsyrket. Mats ingår dessutom i Expertpanelen för SkogsSveriges Frågelåda. / SkogsSverige
 • Peter Forssell, vd Sävar Snickerifabrik AB och Peter Karlsson, ekonomichef Södra Skogsägarna

  Ny ägare till stor industrilokal i Sävar

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Det blir koncernen som bland annat äger Sävar Snickerifabrik AB som övertar industrilokalen i Sävar som tidigare användes av konkursdrabbade S Wood AB. Säljare av lokalerna är Södra Skogsägarna ekonomisk förening. / Sävar snickeri
 • Förändringar på VD-posten hos ELE Trävaru i Kilafors

  Kategorier: Trä och träindustrin
  René Wiesmann, VD för ELE Trävaru AB, kommer att lämna ELE för att ta sig an nya utmaningar utanför koncernen. ”René har gjort ett fantastiskt jobb under sina drygt 12 år på företaget och har utvecklat sågverket på ett imponerande sätt”, säger Lars Videnros, styrelseordförande. / ELE Trävaru AB
 • Europe surpasses Canada as lumber supplier to China

  Kategorier: Wood
  The market analyst company Woodstat reports that China imported approximately 1.88 million m³ of softwood lumber in December (-5% compared to 2018), according to figures from the Chinese Customs. The import totaled 27.1 million m³ during 2019 (+11% compared to 2018). Since China began importing softwood lumber in smaller volumes over 10 years ago, Russia and Canada have completely dominated as suppliers. Limited volumes have been imported from the US, Europe, Chile and New Zealand. / Woodstat
 • Besöken på Skogen i Skolans webbplats har gått från 24.000 till 110.400 på sju år. Tack till er läsare!

  Skogen i Skolan tackar alla läsare!

  Besöken på Skogen i Skolans webbplats har gått från 24.000 till 110.400 på sju år! På ett år ökade trafiken med 38%. Tack till er läsare för ert intresse och engagemang. Det ni har varit mest intresserade av är våra svenska träd samt Skogen i Skolans läromedel, faktablad och övningar. / Skogen i Skolan