Se din skog med nya ögon!

2 juni 2015 Sydved visar framtiden på SkogsElmia: Interaktiva glasögon för ett ännu mer aktivt skogsbruk. Snart kan fältkartan vara ett minne blott. På SkogsElmia 2015 får Sydveds leverantörer uppleva morgondagens teknik Interaktiva glasögon ger appens funktionalitet direkt på verkligheten och lämnar händerna fria.

Sydved har nyligen lanserat mobilappen ”Min Skog” – en digital utveckling av Sydveds skogsägarportal. Appen gör det möjligt för skogsägaren att ta del av flera av portalens tjänster, inklusive skogsbruksplanen, i smartphone och läsplatta. Ett smidigt sätt att få tillgång till information direkt ute i skogen.

Under SkogsElmia 2015 tas nästa steg när skogsägarna nu får möjlighet uppleva ”Min Skog” genom interaktiva glasögon. I samarbete med Penny AB, som utvecklat C Wear Interactive Glasses, demonstrerar Sydved nya tillämpningar för ett aktivt skogsbruk. Demoversionen omfattar bland annat funktioner för skogsbruksplanering, gallring, avverkning samt uppmätning och objektspositionering (jaktpass, svampställen och andra intressepunkter) på kartan. På sikt finns det oanade möjligheter för att ytterligare utveckla funktionaliteten med nya sett att se på sin skog, säger Daniel Fellenius, informationschef på Sydved.

– Penny demonstrerar genom sina interaktiva glasögon en tänkbar utveckling av de befintliga funktionerna i appen. Det ger möjlighet för intresserade skogsägare att direkt koppla på C Wear-glasögonen. Förutom upplevelsen att se informationen i den direkta vyn istället för på en 2D-karta, så har de interaktiva glasögonen också praktiska fördelar. Man har händerna fria.

Pennys C Wear-glasögon har en av marknadens mest avancerade optiska lösningar och en bild som täcker 25×40 grader av ögats totala synfält. Konceptet omfattar även en mogen teknik som ger möjlighet till tyst styrning av användargränssnittet utan att använda händerna. Penny, med basen i Västerås, är pionjär inom utveckling av glasögon för ”Augmented Reality” och har i dag ett flertal patenterade teknologier för optik, elektronik och sensorteknik.

– Det känns väldigt roligt att kunna visa skogsägarna hur den senaste digitala tekniken kan skapa konkreta mervärden för ett aktivt skogsägande. Sydved har alltid strävat efter utveckling och teknik för miljöns och skogsägarens bästa, och vi ser det här som ett möjligt nästa steg i utvecklingen av ett aktivt svenskt skogsbruk, säger Daniel Fellenius.

  • Att Sydved vänder sig till Penny för att förstärka sitt eget erbjudande med sin befintliga app till skogsägarna ser vi som ett steg mot framtiden för ett starkt svenskt skogsbruk. Penny har under flera år studerat möjligheterna att använda vår teknik i den här typen av miljö och vi ser Sydveds initiativ till att samverka som nästa steg att tillämpa C Wear där behovet är som störst, säger Erik Lundström.

Mer information
Daniel Fellenius, Sydved ; monter 558 på SkogsElmiadaniel.fellenius@sydved.se, Tel 01046-784 01

För mer information om Pennys interaktiva glasögon
Erik Lundström, Penny, erik.lundstrom@penny.se, Mobil 0702-397 501

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb