Satellitbilder för skogen - Metria sätter RapidEye i fokus!

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Den 16:e mars hålls en informationsdag på Arlanda, om satellitsystemet RapidEye. Inbjudna är bland annat representanter för skogsbranschen i Sverige. Den 16:e mars hålls en informationsdag på Arlanda, om satellitsystemet RapidEye. Inbjudna är bland annat representanter för skogsbranschen i Sverige.

RapidEye - satelliter för svenskt skogsbruk

Den 16:e mars hålls en informationsdag på Arlanda, om satellitsystemet RapidEye. Inbjudna är bland annat representanter för skogsbranschen i Sverige.

Satellitbild

Det är Metria AB tillsammans med sin tyske partner och dataleverantör BlackBridge som håller i eventet.

Informationsdagen den 16 mars ska framför allt ge skogsnäringen kunskaper om hur RapidEye och RapidEye+ konstellationen av satelliter kan vara till hjälp för analyser.

RapidEye är ett system av satelliter som borgar för snabb täckning av stora ytor tack vare de ingående 5 satelliterna.  Med hög detaljrikedom, 5m, och bra bandkombination underlättas en snabb analys av skogsinnehav vilket bidrar till minskat behov av fältarbete. Dessutom ges snabb tillgång till bilder jämfört med traditionella flygorto-bilder eller befintliga webbtjänster för satellitdata över Sverige.

Förutom det nuvarande systemet kommer också uppföljaren, den mycket intressanta konstellationen av satelliter; RapidEye+ med sina 14 band, varav ett svartvitt med 1m upplösning, att presenteras.

Systemet kommer att ha en utökad kapacitet att registrera nya scener, utökad upplösning och bildkvalitet, superspektrala band och dessutom ett CAVIS band som underlättar jämförelser mellan olika dataset. Slutligen har konstellation en bättre rörlighet som möjliggör en effektiv datainsamling. Allt detta bidrar till utvidgade analysmöjligheter inom jordbruk, skog och miljö.

BlackBridge kommer att presentera hur analyser av omfattningen och storleken av storm- och snöskador och insektsangrepp kan göras med hjälp av RapidEye-data. Detta baserat på verkliga exempel som Skogsstyrelsen försett oss med. BlackBridge har vana från Tyskland där just RapidEye används inom skogsbruket för analyser.

Metria kommer under dagen att visa hur man bistår med olika skogliga analyser och olika lösningar för branschen.

"Vi är stolta att tillsammans med BlackBridge, som är ett av världens ledande företag inom satellitbilder och geografiska informationsprodukter, presentera denna information till skogsnäringen" säger Tony Johansson, chef för satellit och kartografikonsulting inom Metria. ”Med bra detaljåtergivning över stora ytor är RapidEye en kostnadseffektiv sensor, inte minst i ett internationellt perspektiv.”

"Vi har sedan länge ett mycket gott samarbete med skogsbranschen inom kartografi, bilder och olika webblösningar. Vi vet att med hjälp av RapidEye-systemet för bildinsamling så kommer skogsbranschen att få ett ytterligare kraftfullt verktyg för skoglig analys med mycket hög aktualitet”, fortsätter Tony Johansson.

Tid och plats

 • 16 mars, 2015
 • Radisson Blu Arlandia Hotell på Arlanda.
 • Kl. 09:00 -17:00

(Eventet hålls delvis på engelska)

Om Metria
Vi mäter, bearbetar och analyserar geografiska data och fastighetsinformation. Genom smarta lösningar vidareutvecklar och effektiviserar vi din verksamhet. Vi är länken mellan kartan och verkligheten. Metria har cirka 270 medarbetare, fördelade på 22 orter runtom i Sverige med huvudkontor i Gävle. VD är Urban Lindskog.

Hemsida: http://www.metria.se

Om BlackBridge
BlackBridge fokuserar på att erbjuda totala lösningar för geografisk information. Detta inkluderar satellitverksamhet, mottagningsstationstjänster, datacenter och molntjänster för datalagring, världsomspännande distribution genom över 100 BlackBridge partners och skapande av förädlade produkter och tjänster.

Hemsida: http://www.blackbridge.com/

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Lena Jonsson, jägmästare och projektledare på BioFuel Region

  Lena Jonsson: Skogen är så rätt och så hett!

  Kategorier: Bioenergi, Forskning & utbildning
  Lena Jonsson är jägmästare och projektledare på BioFuel Region som är en medlemsägd organisation. - Vi jobbar för en fossilfri fordonsflotta och utvecklad bioekonomi från skogen. Jägmästarutbildningen är en bra grund att stå på i arbetet med omställningen till framtidens hållbara samhälle. / SkogsSverige
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Framtiden är klädd med plywood

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Utdelning av Mera Skog i Västerbottens stipendium 2020

  Kategorier: Skog
  Premiärutdelning av stipendium till elev på naturbruksgymnasiet Liljaskolan 26 augusti 2020. Mera Skog vill verka för nyplantering och underhåll av ett brett skogligt intresse hos unga i Västerbotten samt därmed bidra till att skogsnäringen föryngras. Med ett nystiftat stipendium vill Mera Skog uppmuntra en elev som visat engagemang i sina skogliga studier samt intresse för att bruka skogen hållbart för framtiden. Eleven belönas med 10 000 kronor. / Mera Skog
 • Vad kan du om skog? Behöver du få koll på skogssektorn?

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige sprider kunskap om hela skogsbranschen genom dagliga nyheter, aktuella faktasidor och frågelådan där du kan ställa frågor om skog. Dessutom får du veta mer om skogliga yrken genom intervjuer med jägmästare och skogsmästare samt insikt i vad som sker på skogliga evenemang. Följ SkogsSverige i våra digitala medier!
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.
 • Lotta Möller ny föreståndare för Föreningen Skogsträdsförädling

  Kategorier: Skog
 • SkogsSverige önskar alla läsare en härlig Midsommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 22/6. Vi önskar er en glad Midsommar och att ni tar hand om er!
 • Jens Meyer, Regionsamordnare Värmland, har byggt ett uteklassrum tillsammans med lärare och elever

  Jens Meyer bygger och använder uteklassrummet

  I Värmland finns flera uteklassrum som lärare kan använda tillsammans med sina elever. - Det är fantastiskt att kunna ha lektioner utomhus och går att tillämpa för de flesta ämnena i kursplanen, säger Jens Meyer som både är lärare och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Värmland.