Samtal om bioekonomins möjligheter och utmaningar

15 april 2019 Politiker talade om skogsnäringens och bioekonomins betydelse både för Sverige och EU på Forum för bioekonomi. Augustnominerade journalisten Jens Liljestrand berättade om Vilhelm Mobergs relation till skogen. Föreningen Skogens styrelse utser varje år pristagare och detta år fick Kerstin Ekman årets Greve Carl Bernadottes Skogspris.

Samtal om bioekonomins möjligheter och utmaningar

Onsdagen den 10 april samlades hundratals intressenter på Münchenbryggeriet och nätverkade och samtalade om bioekonomins möjligheter och utmaningar. Fokus för Forum för bioekonomi 2019 var EU-valet och europapolitiken.
Vd Carina Håkansson, Skogsindustrierna, hälsade alla hjärtligt välkomna till Forum för Bioekonomi 2019.
– Jag ser fram emot en dag fylld av kunskap, inspiration och nätverkande. Sverige har exporterat för 145 miljarder kr.

lbrahim Baylan, näringsminister, inledningstalade om skogsnäringens betydelse för Sverige och hur regeringens näringspolitik kan bidra till den växande bioekonomin.
Näringsminister Ibrahim Baylan:
– För mig är omställning att ta ett steg framåt där den hållbara svenska skogen är en välsignelse. Vi behöver EU:s medvetenhet om den enorma tillgången på biomassa vi har. Vi fortsätter detta arbete tillsammans med Finland.

Jyrki Katainen, vice ordförande i EU-kommissionen skickade en videohälsning om bioekonomi från Bryssel.

Maria Åsenius, kanslichef för EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström samtalade med moderator om hur EU:s handelspolitik utvecklas.
– Det är överraskande hur liten påverkan transporter har på klimatomställningen. Vi behöver vara vaksamma mot protektionistiska strömningar inom EU och jag hoppas att frihandeln ska fortsätta.

Vägen efter EU-valet
Europaparlamentarikerna Fredrik Federley (C) och Jytte Guteland (S) gav sin syn på EU:s framtid och skogens roll i EU-politiken under nästa mandatperiod.
– Europa behöver visa att man tar ansvar för den globala uppvärmningen. Polarisering existerar inte bara i EU utan även USA, därför är det viktigt att många röstar i EU-valet 26 maj 2019.

Hur påverkas industrin av EU? 
Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke och Svante Dahl, Vida, gav näringslivets och skogsindustrins perspektiv på det europeiska parlamentsvalet och Brexit – vilka konsekvenser kan de få för industrin.
– Handels- och forskningsfrågor påverkas av Brexit. England vill varken acceptera avtalet eller krascha ut ur EU. Ju större partier som exporteras desto mindre administration. Kompetensinvandring påverkas negativt av Brexit, vilket till exempel gör det svårt med forskningsteam från UK. Det är dock en möjlighet för Sveriges universitet att ligga på topp 10 i världen, sa Jan-Olof Jacke och Santhe Dahl.

Skogsindustrins konkurrenskraft
Anna Holmberg från Skogsindustrierna berättade om arbetet i Bryssel för att stärka skogsindustrins konkurrenskraft i aktuella lagstiftningsprocesser.
– Nästa kommission kommer att ha hållbarhetsfrågor på agendan med både cirkulär ekonomi och bioekonomi. Det blir inte bara en energiomställning utan också en materialomställning.

Vilhelm Moberg går till skogs
Augustprisnominerade journalisten Jens Liljestrand berättade om författaren Vilhelm Mobergs relation till skogen, medverkade gjorde även författaren Kerstin Ekman, vinnare av årets Greve Carl Bernadottes Skogspris.
– Vilhelm Moberg var fascinerad av skogen som en frizon. Skogsmän lämnade civilisationen både pga kriminalitet o andra skäl. Skogen representerade friheten.
– Skogen har haft stor betydelse i mitt författarskap och för mig personligen. Jag har alltid haft ett stort ensamhetsbehov och därför tillbringat mycket tid i skogen. Numera kallas det att vara högsensitiv.

Prisutdelning 
HMK Carl XVI Gustaf inledde med ett tal. Läs talet i sin helhet.
Därefter vidtog prisutdelningen.

  • Greve Carl Bernadottes skogspris – Kerstin Ekman. Utmärkelsen går till en person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster
  • Guldkvisten – Martin Forsén, Johanna Witzell och Urban Emanuelsson. Guldkvisten delas ut till personer som gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i Sverige.
  • Kompetensutvecklingspriset från Gunnar Sundblads forskningsfond – Per-Olof Syrén Priset ska bidra till insikter om nya process- och produktmöjligheter inom massa- och pappersindustrin.

Vad säger FNs klimatpanels senaste rapport om klimatförändringarna?
Markku Rummukainen, svensk rapportör till FN:s klimatpanel och forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, guidade genom IPCC:s rapport om insatser för att begränsa temperaturhöjningen. IPCC förespråkar massiva insatser för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Vad innebär det, och på vilka sätt kan skogen bidra?
– Vi har 11 år på oss att minska temp.höjningen med 1,5 grader. Detta kan vi göra genom att sluta investera fossilt.

Hållbar tillgång på el – finns risken för effektbrist?
Magnus Hall, VD Vattenfall, Ulf Moberg, teknisk chef på Svenska Kraftnät, och Henrik Sjölund, VD Holmen, pratade hållbar energiförsörjning och skogens roll som stor elkonsument och producent av bioenergi.
– Batterilösningar behövs till bilar. För långsiktig försörjning av el finns vattenkraft. Näten behövs byggas ut för att klara kapaciteten och det tar 10 år innan en ny ledning finns på plats.

Hur kan framtiden te sig när det fossila fasats ut?
Spaningar av Gunnar Wetterberg, historiker, Armita Golkar, doktor i psykolog, Göran Everdahl, journalist, Lovisa Madås, grundare av AGFO.se, samt Fabian Sandegård och Joakim Rydén, initiativtagare till Studentmanifestet.
– Studentmanifestet: 2050 – vi har klarat det! Klimatkraven alltså. Reparation före nyproduktion, ingen greenwashing, klimatet bryr sig inte om nationsgränser, fullständig hållbarhetsredovisning.
– Politiker skulle beställa fler byggnader av trä och arkitekter skulle utbilda sig i att rita träbyggnader.
– Vi måste ändra våra vanor o vår livssituation. Problem o lösningar som inte är kännbara för oss finns ofta någon annanstans. Rätt val måste vara belönande o ge rätt effekt. Det gröna alternativet måste bli ”det nya svarta”.
– År 2032 har vi fossilfri cirkulär matproduktion med fossilfria transporter genom hela kedjan. Då förpackas mer trä och papper där sensorer minskar matsvinnet. Redan idag finns biobaserade och återvinningsbara pappersflaskor.
– Oakwood Tower i London, ett av alla projekt i världen med höghus av trä. Mjøstornet finns redan o är invigt i Norge. 50 miljarder människor år 2050.
 

Går det att ta ut mer råvara ur skogen?
Stor efterfrågan på bioekonomiprodukter väcker frågan om det går att ta ut mer virke ur skogen. Samtal med Linda Eriksson, Skogsindustrierna, Martin Holmgren, Stora Enso, och forskaren Tomas Lundmark från SLU. Frågan går sedan vidare till riksdagsledamöterna Jessica Rosencrantz (M) och Maria Gardfjell (MP) för att reda ut prioriteringar och politiska mål.
– Målen som skogsägarna sätter styr uttaget. Ökad tillväxt per hektar helst i en bioekonomistrategi. Tydliga spelregler för skogsägarna.
– Är svenska skogsägare beredda att leverera mer råvara till industrin? För att klara energiförsörjningen på sikt behövs detta för att den blå planeten ska bli grönare.

Skogsindustriernas ordförande summerade dagen som avslutades med sång av Micke Holm som vann Talang 2019 men vanligtvis arbetar på SCA Munksund utanför Piteå.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb