Rekordmånga kom till årsmöte och skogsmingel

16 april 2018 Under måndagen hade Föreningens Skogen årsstämma och skogsmingel. Rekordmånga medlemmar kom.

Rekordmånga kom till årsmöte och skogsmingel

Föreningens årsmöte på Münchenbryggeriet i Stockholm i dag lockade ett 60-tal medlemmar.

Vd Bengt Ek inledde med att berätta om föreningens satsningar på fortbildning under året. Den har nått såväl barn (genom Skogen i Skolan) som politiker. Föreningen satsade även på opinionsbildning i form av debattartiklar, skogskurs för journalister, en skogsdag i riksdagen samt Höstexkursionen.

Föreningen vill inspirera genom att berätta om goda exempel, sa han. Han betonade att tidningen SKOGEN spelar en viktig roll, både genom att sprida skogsbrukarnytta, inspirera samt profilera föreningen.

Ordförande Monika Stridsman berättade att styrelsen tagit fram en ny strategi som du kan läsa här .

– Vi prövade strategin genom att använda den som underlag när vi kommenterade Skogsstyrelsens nya rapport om ekosystemtjänster. Vi tycker att det är bra att tjänsterna definieras men varnade också för tråkiga följder om  myndigheterna, på samma sätt som med nyckelbiotoper, inför någon typ av åtgärder, sa hon.

Under årsmötet välkomnades två nya styrelseledamöter:

Jenny Spets Wojarski som sedan drygt ett år är kommunikationsdirektör hos Skogsindustrierna samt Emma Berglund  som tidigare  var generalsekreterare för den europeiska skogsägarkonfederationen CEPF i Bryssel. Förra året belönades hon för det arbetet av Föreningen Skogen med greve Carl Bernadottes skogspris. Idag är hon  ansvarig för samhällskontakter hos LRF Skogsägarna.

 Avgående styrelseledamöter som avtackades på mötet var Marianne Eriksson (tidigare LRF, nu ”Vi som gillar skog”) Björn Lyngfelt  (SCA) och Marie Wickberg (Mellanskog).

Efter årsstämman blev det skogsmingel där fler anslöt. Moderator Anders Ahlberg arrangerade en rask paneldebatt mitt i minglet

Här är något av det som sas:

Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna: Att nå en samhällelig samsyn när det gäller klimatåtgärder är den viktigaste valfrågan.

– Det gäller att agera för att ställa om till bioekonomi nu, annars kan det bli panikåtgärder senare

Petra Einarsson, nytillträdd vid för Billerud Korsnäs: Kompetensförsörjningen är branschens största utmaning.

– Det håller mig vaken om natten.  Det råder brist inom flera områden. Vi har ett bruk i Karlsborg med 350 anställda, 100 av dem går i pension inom fem år.  Tänk vilken kompetens som försvinner.  Vi måste börja attrahera unga människor, vi måste börja marknadsföra oss, målet är att bli hetare än Spotify.

Hon fick också en helt annan fråga, nämligen vad som är bolagets dröm när det gäller produktutveckling.

– Det kan jag svara på ganska lätt, det är en pappersflaska för kolsyrad dryck, sa hon

Monika Stridsman, ordförande för Föreningen Skogen: Svenska Kyrkans syn på skogsbruk som ett sätt att förvalta skapelsen stämmer bra med vår syn.

– Föreningen Skogen har lyft skogsbrukets etiska regler. Men en plikt som vi alla har, även inom skogspolitiken, är att vara tydliga. Jag har själv försökt hänga med i debatten om exempelvis EU:s LULUCF, det är inte lätt. Om man inte är tydlig så att alla förstår uteblir engagemanget, sa hon,

Den viktigaste valfrågan tycker Monika Stridsman egentligen är två.

– Att vara tydlig med att den skogsvårdslag som vi har, som betonar frihet under ansvar, faktiskt gäller. Och sedan tycker jag att vi måste få besked om nationella skogsprogrammet: Händer det nåt? Det är många som jobbat med detta, det är en förtroendefråga, sa Monika Stridsman.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb