Premiär för marsträffen – Ny jämställdhetsträff för skogsbruket

21 februari 2019 Nu startar en ny jämställdhetsträff inom skogsbruket. Träffen markerar årsdagen då 16 jägmästarstudenter bestämde sig att skickade ett öppet brev som en reaktion på uppropen som skakade om skogsbranschen, #metoo och #slutavverkat. / NYKS - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen

Marsträffen kommer att hållas den nionde mars i Umeå och innehåller föredrag varvat med mingel och workshops baserade på dialog och reflektion. Bakom träffen står det kvinnliga nätverket NYKS -Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, som i dag har över 400 medlemmar.
– Vår förhoppning är att dagen blir ett gemensamt avstamp för visionen att skogen är en framtidsbransch som kännetecknas av allas lika värde, säger Linnea Forssén som är en av grundarna till träffen.

Under dagen är alla, man som kvinna, i branschen välkomna. Deltagandet är gratis. Fika och lunch finns till självkostnadspris. Dagen har som mål att gå från konstaterande till handling genom att stärka individer med nätverk och kunskap.

  • Vårt mål att skapa en dag som börjar med kunskap och reflektion för att avsluta med handlingskraft och verktyg att ta med sig hem, fortsätter Linnea Forssén.

Startskottet till den nya träffen ligger i det öppna brev som skickades för ett år sedan. Då bestämde sig 16 skogsstudenter för att publicera ett öppet brev som kom att kallas ”Från Hashtag till Handling”. Brevet var en fortsättning på förra årets uppmärksammade upprop, #metoo och #slutavverkat. Brevet uppmärksammade den icke-jämställda kultur och de snäva normer som finns i skogssektorn. Det resulterade i flera initiativ för en mer jämställd och inkluderande skogssektor. Brevet innebar också starten för NYKS. I det öppna brevet framgick också hur detta påverkade kompetensförsörjningen, då majoriteten av studenterna hade övervägt att byta bransch. Samma dag som studenterna fattade beslutet att publicera brevet, bestämdes också om en återträff. Den skulle ske i Umeå exakt ett år efter publiceringen för att följa upp reaktionerna och skapa en plattform för framtiden.

– NYKS ser behovet av att samarbeta för att finna lösningar på branschövergripande problem och hitta en mötesplats där vi, individerna, som tillsammans utgör skogsbranschen, kan ta ytterligare ett steg mot en jämställd och inkluderande skogssektor, avslutar Lina Arnesson Ceder.

Såhär anmäler du dig: skriv något om hur man anmäler sig

Citat om Marsträffen.

”Jag kommer delta på Marsträffen därför att den styrka vi behöver för att förändra branschen kommer ur kunskap och nätverk” / Anna Schönström, jägmästare och platschef SCA Supply

”Skogsbranschen är väldigt mansdominerad och har rejäla utmaningar när det kommer till attraktionskraft. Samtidigt lever vi i en tid där skogen har en viktig roll att fylla för omställningen till en biobaserad samhällsekonomi. Där behöver vi som på olika sätt är engagerad i branschen gå samman och hitta lösningar som möjliggör för fler kvinnor att hitta till oss. För egen del ser jag framemot att få en bredare bild av frågeställningar och få med mig idéer till det regionala samverkansforumet för jämställdhet som vi bildat under det regionala skogsprogrammet i Västernorrland”. / Susanne Öberg, Regionchef LRF Mittnorrland

Var: Skogmarksgränd 17, P O Bäckströms sal, SLU, Umeå

När: 9 mars 2019 kl 09.30-16.00

Sista anmälningsdag: söndag 24 februari

Varmt välkomna att vara med på resan till en kompetensstark och inkluderande framtidsbransch!

För mer information: marstraffen@gmail.com 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb