Premiär för marsträffen - Ny jämställdhetsträff för skogsbruket

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Nu startar en ny jämställdhetsträff inom skogsbruket. Träffen markerar årsdagen då 16 jägmästarstudenter bestämde sig att skickade ett öppet brev som en reaktion på uppropen som skakade om skogsbranschen, #metoo och #slutavverkat. / NYKS - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen

Marsträffen kommer att hållas den nionde mars i Umeå och innehåller föredrag varvat med mingel och workshops baserade på dialog och reflektion. Bakom träffen står det kvinnliga nätverket NYKS -Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, som i dag har över 400 medlemmar.
– Vår förhoppning är att dagen blir ett gemensamt avstamp för visionen att skogen är en framtidsbransch som kännetecknas av allas lika värde, säger Linnea Forssén som är en av grundarna till träffen.

Under dagen är alla, man som kvinna, i branschen välkomna. Deltagandet är gratis. Fika och lunch finns till självkostnadspris. Dagen har som mål att gå från konstaterande till handling genom att stärka individer med nätverk och kunskap.

 • Vårt mål att skapa en dag som börjar med kunskap och reflektion för att avsluta med handlingskraft och verktyg att ta med sig hem, fortsätter Linnea Forssén.

Startskottet till den nya träffen ligger i det öppna brev som skickades för ett år sedan. Då bestämde sig 16 skogsstudenter för att publicera ett öppet brev som kom att kallas ”Från Hashtag till Handling”. Brevet var en fortsättning på förra årets uppmärksammade upprop, #metoo och #slutavverkat. Brevet uppmärksammade den icke-jämställda kultur och de snäva normer som finns i skogssektorn. Det resulterade i flera initiativ för en mer jämställd och inkluderande skogssektor. Brevet innebar också starten för NYKS. I det öppna brevet framgick också hur detta påverkade kompetensförsörjningen, då majoriteten av studenterna hade övervägt att byta bransch. Samma dag som studenterna fattade beslutet att publicera brevet, bestämdes också om en återträff. Den skulle ske i Umeå exakt ett år efter publiceringen för att följa upp reaktionerna och skapa en plattform för framtiden.

– NYKS ser behovet av att samarbeta för att finna lösningar på branschövergripande problem och hitta en mötesplats där vi, individerna, som tillsammans utgör skogsbranschen, kan ta ytterligare ett steg mot en jämställd och inkluderande skogssektor, avslutar Lina Arnesson Ceder.

Såhär anmäler du dig: skriv något om hur man anmäler sig

Citat om Marsträffen.

"Jag kommer delta på Marsträffen därför att den styrka vi behöver för att förändra branschen kommer ur kunskap och nätverk" / Anna Schönström, jägmästare och platschef SCA Supply

”Skogsbranschen är väldigt mansdominerad och har rejäla utmaningar när det kommer till attraktionskraft. Samtidigt lever vi i en tid där skogen har en viktig roll att fylla för omställningen till en biobaserad samhällsekonomi. Där behöver vi som på olika sätt är engagerad i branschen gå samman och hitta lösningar som möjliggör för fler kvinnor att hitta till oss. För egen del ser jag framemot att få en bredare bild av frågeställningar och få med mig idéer till det regionala samverkansforumet för jämställdhet som vi bildat under det regionala skogsprogrammet i Västernorrland”. / Susanne Öberg, Regionchef LRF Mittnorrland

Var: Skogmarksgränd 17, P O Bäckströms sal, SLU, Umeå

När: 9 mars 2019 kl 09.30-16.00

Sista anmälningsdag: söndag 24 februari

Varmt välkomna att vara med på resan till en kompetensstark och inkluderande framtidsbransch!

För mer information: marstraffen@gmail.com 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • SkogsSverige önskar alla läsare en härlig sommar!

  Kategorier: Skog
  Under sommaren kan du lära dig mer om skog och skogsbruk på SkogsSverige. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Följ vår Facebook-sida under sommaren! Nu tar vi sommarledigt från den 12/7 - 12/8 och önskar er en härlig sommar!
 • Skogskollo för tjejer i Sundsvall arrangerat av Skogstekniska klustret och Skogen i Skolans region Västernorrland

  På Skogskollot i Sundsvall fick tjejerna koll på skogsbranschen

  Under två dagar fick 13 tjejer från Sundsvall gå på studiebesök på SCA för att lära sig mer om hur man sköter skogen från kotte till planka. På Norrplant fick de se hur skogsplantorna växer till sig och provade på plantering. Dessutom fick de veta vad en skogsmaskinförare tycker om bäst med jobbet.
 • EU-toppchef besöker miljösatsning i Halmstad

  Kategorier: Klimat & Miljö
  Den 27–28 juni besöker chefen för EU:s miljöprogram LIFE, Angelo Salsi, Sverige för att följa upp den omfattande nationella EU-finansierade miljösatsningen Grip on Life som omsätter miljonbelopp. Halmstad har blivit utsedd till värd för mötet och får därmed också visa lokala exempel på vad miljösatsningen i Sverige innebär. Den 28 juni klockan 9.30-10.30 har media möjlighet att träffa Angelo Salsi samt projektledningen för Grip on Life. / Skogsstyrelsen
 • 18 tjejer från Hudiksvallsområdet deltog på Region Dalarna-Gävleborgs dagkollo i Långvind

  Tjejerna blev nyfikna på skogssektorn

  En del av dem hade provat på att plantera skogsplantor medan det var något nytt för andra. 18 tjejer som skulle börja i årskurs 6 och kom från Hudiksvalls kommun deltog i dagkollot. De tillverkade papper, fick kunskap om rovdjur, planterade granplantor och se hur skogsinventering med drönare gick till. Skogen i Skolans Region Dalarna-Gävleborg arrangerade dagen i Långvind, utanför Hudiksvall.
 • Foto från skogen på vintern som innehåller ett tjugotal träd, varav sex stycken har identifierats av datorseende och markerats med fyrkantiga boxar.

  Identifiering av utvalda objekt i en skogsmiljö

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Skogsindustrin är stor i Sverige och de finns alltid behov av effektiviseringar. Datorseende är en teknik där man ofta använder artificiell intelligens för att identifiera objekt på en bild och tekniken har applicerats inom andra industrier med goda resultat. I examensarbetet “Computer vision as a tool for forestry” så testas fyra olika arkitekturer för datorseende, arkitekturerna som har presterat bra på att identifiera generella objekt testas för att identifiera utvalda objekt i en skogsmiljö.
 • Skogen brinner i Sverige 2019

  Kategorier: Skog
  Under våren och i början av sommaren har det varit soligt och torrt under längre perioder och brandrisken har ökat på flera platser i Södra och mellersta Sverige. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel. SkogsSverige har informationen du behöver och den uppdateras dagligen!
 • Vad handlar klimatanpassning av skogsbruket om?

  Kategorier: Klimat & Miljö
  Isabella Hallberg Sramek, jägmästare SLU berättade om Klimatanpassning av skogsbruket på #Skogsnolia. - Mer skog dör av skadegörare än av skogsbränder. Vi får en högre biologisk mångfald på grund av klimatförändringarna medan svenska värmekänsliga arter dör ut. Faktorer som påverkar är långa omloppstider, viltbetestryck, vad "grannen" gör, marknadens efterfrågan samt lagar och regler.
 • Anders Granström, SLU berättar om orsaker till skogsbrand på #Skogsnolia

  Är det skogsbrukets fel att skogen brinner?

  Kategorier: Skog
  – All personal behövs för ett snabbt ingripande när en skogsbrand uppstår. Även bevakning av brandhärden och eftersläckning behövs, sa Anders Granström SLU på #Skogsnolia.
 • Ute är inne - en konferens anordnad av nätverket Utenavet, som Skogen i Skolan är medlem i.

  Senaste nytt från Skogen i Skolan

  I vårt nyhetsbrev kan du läsa om hur det går när det gäller projektet digitala läromedel och enkäten som har gått ut till lärare för att få fram deras behov. Dessutom får du månadens övning och nyheter från aktiviteter som våra regioner har arrangerat.
 • Landslaget i Timbersports kommer till Skogsnolia

  Svenska landslaget i Timbersports till Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Den 13-15 juni kommer det svenska och norska landslaget i Timbersports till Skogsnolia för att visa upp och tävla i sporten som är på frammarsch i Sverige och resten av Norden. Samtidigt passar landslaget på att visa upp STIHLs innovativa och kraftfulla motorsåg MS 500i – världens enda motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Timbersports bjuder in media till uppvisningen och tävlingarna på Skogsnolia. / Stihl
 • Regionsamordnare Jens Meyer, Skogen i Skolan och Katarina Rehder, CETIS

  Teknikinslag på Skogens dagar

  Under två soliga dagar i maj anordnade Skogen i Skolan Skogens dagar tillsammans med Södra Viken naturbruksgymnasium. Ca 1500 elever från Värmlands mellanstadie- och högstadieskolor var där för att träffa gymnasieelever och få information om arbeten och utbildning inom skogsindustrin. CETIS var på plats! / Skogen i Skolan, Region Värmland
 • Jens Meyer, Skogen i Skolan, samt Katarina Nilsson, SG/Södra Viken, lämnar över träskulpturen till Forssnässkolans rektor Camilla Brandt

  Förstapris till Forsnässkolan i Munkfors

  Under Skogens Dagar 16-17 maj som i år för första gången arrangerades på SG/Södra Viken i Sunne, deltog 61 klasser från hela Värmland. Under två dagar fick ca 1 500 elever lära sig mer om skogen och allt som hör därtill. / Skogen i Skolan, Region Värmland