NYKS öppnade ögonen för nya jämställda normer i skogssektorn

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Anna Schönström, ordförande i Nyks - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogssektorn
Jämställdhetsfrågor har synts allt mer den senaste tiden. Men chanser till förnyelse i samband med omstruktureringar har förbisetts, enligt NYKS, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.

Anna Schönström, ordförande, för NYKS: – Vår förening bildades den 9/3 2018, det är därför vi ses här på KSLA. Numera har föreningen 700 medlemmar och 100 pers deltar idag.
NYKS står för Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.
#nyks #marsträffen2020

Vad är Normkreativitet?
På Marsträffen som hölls av Nyks gavs både tips och varningar för hur branschen kan drabbas om man inte tar jämställdhetsarbetet på allvar. Kommunikationsbyrån Hellbjörn Schedwin jobbar med jämställdhet som värdegrund och har haft skogliga organisationer som kunder. I reklamvärlden har de mött både produkter och kampanjer som förstärker fördomar – och faktiskt kan uppfattas som kränkande av målgruppen. I den skogliga världen kan det vara en god ide att undvika att peka ut just kvinnliga skogsägare. Tänk på dem som i första hand skogsägande eller skogsintresserade människor .

Kajsa Schedwin o Maria Hellbjörn berättar om normkreativitet o beteendeförändring utifrån hållbarhet o kommunikation.
– Det monetära värdet har ett övergripande syfte inom reklam. Olika ord till kvinnor män användes i en stor kampanj om inkontinensskydd. Det gäller att vara medveten om fördomar ofta är det första som poppar upp i tanken. Föreställ er att ni vill samla en större grupp kvinnliga skogsägare för att få tillfälle att presentera era tjänster och vill göra det i en otvungen miljö. Någon föreslår spa. Välj då inte spa, utan dra det istället ett varv till med arbetsgruppen, uppmanade hon. Fundera på vad skogsägare gillar för miljöer. Då börjar hjärnan att tänka i ett större och bredare perspektiv.

Hur kan man driva och implementera normkreativitet?
Maria Johansson är doktorand i genus och teknik och Kristina Johansson är lektor i arbetsvetenskap, bägge från Luleå tekniska universitet. De pratade om en enkätstudie som de gjort 2011 och omfattade några hundra kvinnor med skogliga jobb. I studien framkom att det också finns något positivt med att som kvinna i skogsbranschen ”bli väldigt synlig”. Det gör ju också att ens insatser blir synliga. Samtidigt ansåg sig kvinnorna tillhöra en minoritet som inte riktigt fick plats i gänget beroende på en maskulin arbetskultur. Kvinnor fick dessutom ofta bevisa sin skogliga kompetens medan den togs för given hos män. Kunskapstester förekom, både av markägare och kollegor.

Forskarna hänvisade till en studie från Mc Kinley & Company som visar att mångfald ger framgång. 1000 företag i tolv länder har undersökts. De 25 procent av företagen som är bäst på mångfald i ledningsgrupp och styrelse har 21 procents större hans att nå högre vinst än förväntat. De 25 procent som är sämst på mångfald löper däremot 29 procents högre risk att nå sämre vinst än förväntat. Till ledningar tipsade forskarna om att ställa sig följande fråga: Finns det någon normbrytare på toppen?

Under dagen gavs en del tips till män för att skapa en mer inkluderande arbetsplats.

Nova - Verktyg och metoder för normkreativ innovation
– Acceptera att det är ditt ansvar att eliminera sexism i arbetslivet. Berätta för andra män om ditt engagemang, lyssna på dina kvinnliga kollegor, skratta inte åt sexistiska skämt och skambelägg varken kvinnor eller män, sa Julia Jonasson Tolv från från forskningsinstitutet Rise. Ytterligare ett tips är att engagera sig i sådant som ofta görs av kvinnor, som att fixa insamlingar till kollegor, exempelvis. Under mötet konstaterades att jämställdhetsfrågor fått ett lyft i skogssektorn under senare år, inte minst beroende på metoo-upprop och Nyks arbete. Men en stor besvikelse framträdde också. Läs mer om verktyget Nova via länken längre ner på sidan.

Panelsamtal och diskussion
Nyks har haft stora förhoppningar på de omorganisationer som gjorts inom branschen, inte minst när Norrskog och Norra skogsägarna fusioneras. När ledningen nyligen presenterades fanns det en hel del kvinnor, men knappast på det som brukar betraktas som maktpositioner som vd, affärs- eller skogschefer.

– Vi jobbar mycket med värdegrunder som jämställdhet. Men att den nya styrelsen ser ut som den gör har att göra med ”den jätteutmaning det innebär att förena två företagskulturer.” Under en omställningsfas är det viktigt att känna sig trygg och inte riktigt rätt tillfälle att börja nyrekrytera, sa Torgny Hardselius, tidigare Norra Skogsägarna och nu ordförande för nya Norra Skog.

Han ville också slå ett slag för de stödfunktioner, det vill säga jobb inom exempelvis HR och kommunikation, som ofta innehas av kvinnor i ledningsgrupper. – De är jätteviktiga. Utan dem skulle inget fungera, sa han.

Anna Schönström, ordförande för Nyks, dolde inte sin stora besvikelse. Här fanns en förflugen chans att förändra saker, menade hon.
– Norra Skog borde ha vågat plocka in åtminstone någon i ledningsgruppen utan 20 års erfarenhet. Tänk er vad nyskapande det hade varit med en 29-åring. Och tänk på att människor som är drivande inom jämställdhet ofta även är drivande inom andra områden. En sak som skrämmer mig är att ledningspersoner ofta blir sittande länge, Jag är rädd å skogssektorns vägnar. Hur ska det gå när kvinnor lämnar branschen och inte heller söker sig till den?

Om nätverket Nyks: Bildades för två år sedan och har sin upprinnelse i metoouppropet  #slutavverkat samt det öppna brev från ett antal kvinnliga SLU-studenter som larmade om sexism på skolan. Blev en förening i fjol och har nu 700 medlemmar.

Mer information

Karin Lepikko

Reporter
karin.lepikko@skogen.se

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA