NYKS öppnade ögonen för nya jämställda normer i skogssektorn

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Anna Schönström, ordförande i Nyks - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogssektorn
Jämställdhetsfrågor har synts allt mer den senaste tiden. Men chanser till förnyelse i samband med omstruktureringar har förbisetts, enligt NYKS, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.

Anna Schönström, ordförande, för NYKS: – Vår förening bildades den 9/3 2018, det är därför vi ses här på KSLA. Numera har föreningen 700 medlemmar och 100 pers deltar idag.
NYKS står för Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.
#nyks #marsträffen2020

Vad är Normkreativitet?
På Marsträffen som hölls av Nyks gavs både tips och varningar för hur branschen kan drabbas om man inte tar jämställdhetsarbetet på allvar. Kommunikationsbyrån Hellbjörn Schedwin jobbar med jämställdhet som värdegrund och har haft skogliga organisationer som kunder. I reklamvärlden har de mött både produkter och kampanjer som förstärker fördomar – och faktiskt kan uppfattas som kränkande av målgruppen. I den skogliga världen kan det vara en god ide att undvika att peka ut just kvinnliga skogsägare. Tänk på dem som i första hand skogsägande eller skogsintresserade människor .

Kajsa Schedwin o Maria Hellbjörn berättar om normkreativitet o beteendeförändring utifrån hållbarhet o kommunikation.
– Det monetära värdet har ett övergripande syfte inom reklam. Olika ord till kvinnor män användes i en stor kampanj om inkontinensskydd. Det gäller att vara medveten om fördomar ofta är det första som poppar upp i tanken. Föreställ er att ni vill samla en större grupp kvinnliga skogsägare för att få tillfälle att presentera era tjänster och vill göra det i en otvungen miljö. Någon föreslår spa. Välj då inte spa, utan dra det istället ett varv till med arbetsgruppen, uppmanade hon. Fundera på vad skogsägare gillar för miljöer. Då börjar hjärnan att tänka i ett större och bredare perspektiv.

Hur kan man driva och implementera normkreativitet?
Maria Johansson är doktorand i genus och teknik och Kristina Johansson är lektor i arbetsvetenskap, bägge från Luleå tekniska universitet. De pratade om en enkätstudie som de gjort 2011 och omfattade några hundra kvinnor med skogliga jobb. I studien framkom att det också finns något positivt med att som kvinna i skogsbranschen ”bli väldigt synlig”. Det gör ju också att ens insatser blir synliga. Samtidigt ansåg sig kvinnorna tillhöra en minoritet som inte riktigt fick plats i gänget beroende på en maskulin arbetskultur. Kvinnor fick dessutom ofta bevisa sin skogliga kompetens medan den togs för given hos män. Kunskapstester förekom, både av markägare och kollegor.

Forskarna hänvisade till en studie från Mc Kinley & Company som visar att mångfald ger framgång. 1000 företag i tolv länder har undersökts. De 25 procent av företagen som är bäst på mångfald i ledningsgrupp och styrelse har 21 procents större hans att nå högre vinst än förväntat. De 25 procent som är sämst på mångfald löper däremot 29 procents högre risk att nå sämre vinst än förväntat. Till ledningar tipsade forskarna om att ställa sig följande fråga: Finns det någon normbrytare på toppen?

Under dagen gavs en del tips till män för att skapa en mer inkluderande arbetsplats.

Nova - Verktyg och metoder för normkreativ innovation
– Acceptera att det är ditt ansvar att eliminera sexism i arbetslivet. Berätta för andra män om ditt engagemang, lyssna på dina kvinnliga kollegor, skratta inte åt sexistiska skämt och skambelägg varken kvinnor eller män, sa Julia Jonasson Tolv från från forskningsinstitutet Rise. Ytterligare ett tips är att engagera sig i sådant som ofta görs av kvinnor, som att fixa insamlingar till kollegor, exempelvis. Under mötet konstaterades att jämställdhetsfrågor fått ett lyft i skogssektorn under senare år, inte minst beroende på metoo-upprop och Nyks arbete. Men en stor besvikelse framträdde också. Läs mer om verktyget Nova via länken längre ner på sidan.

Panelsamtal och diskussion
Nyks har haft stora förhoppningar på de omorganisationer som gjorts inom branschen, inte minst när Norrskog och Norra skogsägarna fusioneras. När ledningen nyligen presenterades fanns det en hel del kvinnor, men knappast på det som brukar betraktas som maktpositioner som vd, affärs- eller skogschefer.

– Vi jobbar mycket med värdegrunder som jämställdhet. Men att den nya styrelsen ser ut som den gör har att göra med ”den jätteutmaning det innebär att förena två företagskulturer.” Under en omställningsfas är det viktigt att känna sig trygg och inte riktigt rätt tillfälle att börja nyrekrytera, sa Torgny Hardselius, tidigare Norra Skogsägarna och nu ordförande för nya Norra Skog.

Han ville också slå ett slag för de stödfunktioner, det vill säga jobb inom exempelvis HR och kommunikation, som ofta innehas av kvinnor i ledningsgrupper. – De är jätteviktiga. Utan dem skulle inget fungera, sa han.

Anna Schönström, ordförande för Nyks, dolde inte sin stora besvikelse. Här fanns en förflugen chans att förändra saker, menade hon.
– Norra Skog borde ha vågat plocka in åtminstone någon i ledningsgruppen utan 20 års erfarenhet. Tänk er vad nyskapande det hade varit med en 29-åring. Och tänk på att människor som är drivande inom jämställdhet ofta även är drivande inom andra områden. En sak som skrämmer mig är att ledningspersoner ofta blir sittande länge, Jag är rädd å skogssektorns vägnar. Hur ska det gå när kvinnor lämnar branschen och inte heller söker sig till den?

Om nätverket Nyks: Bildades för två år sedan och har sin upprinnelse i metoouppropet  #slutavverkat samt det öppna brev från ett antal kvinnliga SLU-studenter som larmade om sexism på skolan. Blev en förening i fjol och har nu 700 medlemmar.

Mer information

Karin Lepikko

Reporter
karin.lepikko@skogen.se

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Malin Lundström är skogskandidat och projektsäljare på Organowood

  Malin Lundström drivs av sin starka känsla för trä

  Kategorier: Forskning & utbildning, Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Träkvalitet och skog har alltid varit intressant för Malin Lundström. - Lusten att lära mig läsa av skogen gjorde att läste till skogskandidat på Linnéuniversitetet. Nu arbetar jag som projektsäljare på Organowood som är ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä. / SkogsSverige
 • Inspirationsdag med studie- och yrkesvägledare med Region Östra Götaland

  Lärare blir elever på våra inspirationsdagar

  Region Östra Götaland arbetar främst med lärarstudenter och lärare i skolorna. – Vi har inspirationsdagar utomhus under en halv eller hel dag där vi visar Skogen i Skolans läromedel och faktablad. Lärarna får prova på att vara elever under övningar. Efteråt har vi genomgång med reflektion, säger Karin Ekströmer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare.
 • Jens Meyer,är Regionsamordnare i Värmland där man anordnar studiedagar för SYV

  På SYV-dagarna visar vi skogliga karriärvägar

  Jens Meyer delar sin tid som Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland med att vara högstadielärare. – Vi arrangerar studiedagar för SYV där samarbetet med styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen. Skolor från Värmlands 16 kommuner bjuds in och även fristående skolor.
 • Region Örebro möter studie- och yrkesvägledare

  Vi ökar intresset för skogen som klassrum och arbetsplats

  Genom Skogen i Skolan vill Region Örebro sprida en allsidig och objektiv bild av skog och alla dess värden med hjälp av utomhuspedagogik. – Vi hoppas därigenom på ett ökat intresse för skog och även att fler får upp ögonen för skogen som arbetsplats. Ett nära samarbete pågår med Örebro Universitet där vi träffar deras studenter ute i skogen och håller i olika övningar, säger Regionsamordnare Emil Hjerpe.
 • När de svenska skogarna försvann. En artikel av Peter Lindgren.

  När de svenska skogarna försvann - myten om statens och det svenska skogsbrukets förträfflighet

  Kategorier: Skog
  Det är inte en fråga om att naturen kan återställas. Det kan den inte. Dagens aggressiva skogsbruk förstör mark, vatten, biologisk mångfald och miljö - för all framtid. De gamla skogarnas orörda dynamik går för evigt förlorad. För evigt! Det är oanständigt! Det har vi inte råd med! Politiker ta ert ansvar – stoppa skogsbrukets miljöförstöring! Läs Peter Lindgrens artikel som har publicerats i Dagens Nyheter.
 • Utomhuspedagogiska övningar i skogen. Foto: Lars Klingström

  Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra utomhusövningar

  Daniel Thorell är regionsamordnare i Skogen i Skolans region Västra Götaland. Han är också nationell samordnare inom Skogsstyrelsen där han arbetar som Skogskonsulent. - Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra praktiska övningar utomhus.
 • "Till attack mot skogsnäringen - men nån hade visst räknat fel"

  Kategorier: Skog
  SKOGENdebatt. Vecka 17 2020 – konflikten mellan skogs- och naturvårdsnäringarna tar en ny vändning. Budskapet att biologiskt värdefulla svenska skogar avverkas i snabb takt är en maskirovka. De siffror som naturvårdsnäringen använt för att påvisa de klassade habitatens snara försvinnande är uppblåsta med en faktor fem. Här kommer en rapport från en som var med. / Föreningen Skogen
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Vi tar skogen till skolan!

  Skogen i Skolan är mitt i processen med att ta fram ett nytt digitalt läromedel om skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Läromedlet heter SKOGSLEKTIONER och lanseras i aug.
 • Beredsskapslyftet

  Unga och nyanlända får intensivutbildning genom Beredskapslyftet

  Kategorier: Skog
  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte Beredskapslyftets intensivutbildning i Nacka för arbete inom skogssektorn. Intensivutbildningen är riktad mot nyanlända och unga med funktionsvariationer och innebär bland annat skogsplantering.
 • Henrik Sjölund, Kerstin Hallsten och Jennie Nilsson diskuterar coronapandemin på Forum för bioekonomi 2020. Foto: Emil Nordin

  Forum för Bioekonomi 2020: Pandemin, politiken och skogsnäringen

  Kategorier: Skog
  I det aktuella världsläget med spridning av Coronaviruset påverkas såväl enskilda aktörer som leveranskedjor inom skogsnäringen. Skogsutredningen ser över viktiga frågor för näringen på uppdrag från regeringskansliet. Här finns en pågående debatt kring målkonflikter. European Green Deal (EGD) är EU- kommissionens flaggskeppsinitiativ för att skapa omställning och grön tillväxt inom EU. #bioekonomi
 • Följ SkogsSverige undeer livesändningen av Forum för bioekonomi 2020

  Följ SkogsSverige på Forum för bioekonomi 2020

  Kategorier: Skog
  Följ SkogsSverige på skogssverige.se, i våra nyhetsbrev och sociala medierna Facebook och Twitter. Det blir reportage och inlägg i sociala medier under livesändningen av Forum för Bioekonomi den 21/4.
 • Ny vd på Aven Forsa AB

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nicklas Larsson som varit vd på Aven Forsa sedan slutet av 2012, har valt att lämna företaget för att flytta söderut. Mattias Ringström tillträder posten som vd på Aven Forsa AB den 20 april. Mattias har examen i Maskinteknik och Industriell ekonomi, har många års erfarenhet som chef för producerande enheter på bland annat Lenze AG och Stora Enso Packaging AB. / ELE koncernen