Ny utbildning till skogsvårdsentreprenör!

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att starta, driva och utveckla ett eget skogsvårdsföretag vad det gäller ekonomi och drift. Utbildningen passar även om du siktar på att jobba i en arbetsledande roll inom skogsvården. Ansök senast 15/11!/ Älvdalens Utbildningscentrum AB

YH - Skogsvårdsentreprenör
Yrkeshögskoleutbildningen Skogsvårdsentreprenör är utbildningen för dig som vill jobba som skogsvårdsentreprenör eller arbetsledare inom skogsvård. Utbildningen innehåller kurserna företagsekonomi, företagsledning, natur- och miljökunskap, skogsskötsel och småskalig transportteknik. Utbildningen ger dig den kompetens som behövs för att starta, driva och utveckla ett eget skogsvårdsföretag vad det gäller ekonomi och drift. Utbildningen passar även om du siktar på att jobba i en arbetsledande roll inom skogsvården. Under utbildningens gång ges möjlighet att erhålla de certifikat som erfordras för att utföra jobb åt certifierade företag, bland dessa kan nämnas Gröna körkortet i Natur- och kulturmiljövård, Motorsågskörkort, Röjsågskörkort och HLR-utbildning.

Utbildningen

 • Efter utbildningen
  Efter utbildningen kan du jobba som skogsvårdsentreprenör, arbetsledare inom skogsvård eller med annat företagande inom skogsbruk.
   
 • Kurser
  • Företagsekonomi, 35 YH-poäng
   Kursens mål att ge kunskaper att starta företag inom skogsvårdsbranschen. Vidare ska kursen ge kunskap att praktiskt kunna arbeta med alla företagsekonomiska uppgifter i ett mindre företag såsom att upprätta affärsplan och budget, sköta den fortlöpande redovisningen och uppföljningen samt upprätta marknadsföringsplaner.
    
  • Företagsledning, 25 YH-poäng
   Kursen ska ge kunskaper i att starta, driva och avveckla mindre skogsvårdsföretag. Vidare ska kursen ge kunskap om hur man driver ett företag med avseende på ledarskap, personalhantering och företagsutveckling. Även kommunikation och information är viktiga delar i den här kursen. Kursen ska också ge en god förståelse för de lagar och avtal som berör verksamheten/företaget. Att planera och genomföra projekt är också en central del av kursen.
    
  • Natur och miljökunskap, 10 YH-poäng
   Kursen ska ge aktuell kunskap om samt förståelse för den hänsyn till natur- och kulturvärden som ska tas vid skogsarbete. Vidare ska kursen också ge kunskap om olika certifieringssystem samt hur man går till väga för att certifiera ett mindre skogsvårdsföretag. Branschens certifieringskrav.
    
  • Skogsskötsel, 20 YH-poäng
   Kursen ska ge fördjupade kunskaper att med hjälp av modern teknisk utrustning yrkesmässigt kunna planlägga, genomföra, följa upp och leda olika skogsvårdsåtgärder. Kursen ska också ge förståelse och kunskap för att analysera åtgärderna i förhållande till krav i olika lagstiftningar, ståndorters varierande förutsättningar samt ekonomiska realiteter.
    
  • Småskalig transportteknik, 10 YH-poäng
   Kursen ska ge kunskap om olika småskaliga transportmaskiner som används inom skogsvårdsarbete samt framförande av sådana maskiner på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt. Kursen ska också ge förståelse för hur maskiner och verktyg som används i skogsvårdsarbete är konstruerade. Kursen ska ge kunskap om hur man underhåller och reparerar dessa maskiner och verktyg.

Kurstider
Kursstart januari 2017, kursslut juni 2017.

Studiemedel/CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel ansöker du hos CSN, www.csn.se.

Ansökan och antagning
Sista ansökningsdag är 15 november 2016. Se hemsidan www.alvdalen.com för information om vart du ska skicka ansökan.

Krav för att antas till yrkeshögskoleutbildning:

 1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island, eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Krav på särskilda förkunskaper för Skogsvårdsentreprenör:

Utbildningen bygger på Naturbruksprogrammet med inriktning skog, kommunal vuxenutbildning skog eller motsvarande. Motsvarande kan vara Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk med följande kurser från gymnasieskolans nationella program med lägst betyget E:
• MOTMOT01 Motor- och röjmotorsåg 1
• SKGSKO01 Skogsskötsel 1

Krav på yrkeserfarenhet
Vidare krävs minst 12 månaders dokumenterad relevant yrkeserfarenhet motsvarande heltidsanställning.
Saknar du ovanstående särskilda förkunskaper? De som saknar ovanstående behöver visa kunskaper och färdigheter som motsvarar minst betyget E i följande kurser från gymnasieskolans nationella program:
• MOTMOT01 Motor- och röjmotorsåg 1
• SKGSKO01 Skogsskötsel 1

Krav på yrkeserfarenhet
Vidare krävs minst 24 månaders dokumenterad relevant yrkeserfarenhet motsvarande heltidsanställning.
Mer information om behörighet, urval och antagning finns på yrkeshogskolan.se

Preparandkurser
Saknar du någon av kurserna för ovan angivna särskilda förkunskaper för att uppnå särskild behörighet? Älvdalens Utbildningscentrum erbjuder preparandkurser i form av gymnasiala kurser inom vuxenutbildningen alternativt uppdragsutbildningar. Kontakta utbildningsledare Bo Svan för mer information.

Mer information
För mer information om utbildningen, utbildningens upplägg och innehåll, kontakta utbildningsledaren Bo Svan, bo.svan@alvdalen.com, 0251-59 70 40, 076-77 43 228.
För mer information gällande behörighet och urval, kontakta studie- och yrkesvägledare Gun-Britt Emanuelsson, syv@alvdalen.com, 0251-59 70 14.
Information om utbildningen finns även på vår hemsida, www.alvdalen.com

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

  Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
 • 7 000 svar för den vetgirige

  Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
 • 8 400 förklarade skogsord

  Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
 • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

  SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
 • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

  Kategorier: Bioenergi
  Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.