Norra skogsägarna med jämställdheten in i framtiden

16 februari 2015 På Indexator var jämställdhet en del av verksamhetsutvecklingen och hos Norra skogsägarna inför vd Pär Lärkeryd nya tjänster och produkter som stödjer jämställdhetsmålen. Pär har tillsammans med HR-generalisten och vd-assistenten Rebecca Donatello dragit upp riktlinjer för hur de ska nå målet att bli det mest omtalade skogliga företaget när det gäller jämställdhet. Styrelsen har satt tidpunkten till 2017 och de är nu halvvägs. Jämställdheten är ingen separat fråga hos Norra skogsägarna utan genomsyrar allt i företaget från värdegrunden och visionen till trainee-program, jämställda skogsägaraktiviteter och sponsring. - Vi uppfinner framtiden och våra värdegrundsfrågor finns med i strategin vilket ökar vår konkurrenskraft, säger vd Pär Lärkeryd.

Norra skogsägarna med jämställdheten in i framtiden

Under 2014 fick vd Pär Lärkeryd ta emot två utmärkelser. Bernadottemedaljen delades ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf på Skogsnäringsveckan i Stockholm. Bakom Skogssveriges finaste utmärkelse står Föreningen Skogen. På Stora Styrelsedagen i Umeå tilldelades han Grant Thorntorns jämställdhetspris.

– 40% av skogsägarna är kvinnor och därför utformar vi våra platsannonser och skogsägaraktiviteter för att de ska bli mer tilltalande även för dem. Med en större mångfald blir arbetsuppgifterna och miljön både roligare, effektivare och mer lönsam, säger vd Pär Lärkeryd.

Pär Lärkeryd fyller 53 i år, är civilingenjör och har tidigare haft ledande befattningar i Indexator och Komatsu Forest. Han har också varit Skogsriket-ambassadör för Västerbotten.

Vd Pär Lärkeryd menar att jämställdhet är en ledarskapsfråga. Den är därför inte en särskild fråga på agendan utan ingår i alla punkterna på möten. Därför genomsyras hela Norra skogsägarnas verksamhet av detta.
– Vi uppfinner framtiden genom att aktivt driva utvecklingen framåt och skapa nya tjänster och produkter.  Norra skogsbyrån är en produktutveckling med skogsbesiktning som en av sex skogsekonomiska tjänster för medlemmar. Den har anpassats för kvinnor, distansskogsägare och nyblivna skogsägare. Våra äldre och erfarna medlemmar blir mentorer för andra skogsägare där de delar med sig av sina kunskaper. För att nå framtida skogsägare gör riktade insatser mot barn och ungdomar och en sådan aktivitet är Skogskollo.

– För att få fler kvinnor att delta på våra skogsägaraktiviteter har vi tagit fram en guide i samarbete med Säf-kvinnorna och tre skogsbruksområden. Vi sponsrar jämställt under skid-VM i Falun genom att finansiera exakt lika stora prispengar till både damer och herrar. I vårt trainee-program tar vi in en kvinna och en man. Jag arbetar just nu med att ta fram en skogsutbildning som blir en kunskapsplattform för nya och erfarna skogsägare, säger Rebecca Donatello, vd-assistent och HR-generalist.

På myndighetsnivå arbetar man med en strategi där skogsägare kan få en extra ersättning för avsättning av ett skyddsvärt område som blir mer tillgängligt och kan användas exempelvis som en skolskog för elever och som rekreationsområde för övrig allmänhet.
Ledningen, personalen, inspektorerna och de förtroendevalda har fått och kommer att få utbildning i hur de på ett jämställt sätt bemöter Norra skogsägarnas medlemmar.

– Vi arbetar för att jämställdhet ska vara en naturlig del av hur vi möter våra medmänniskor på alla plan, säger vd Pär Lärkeryd och Rebecca Donatello, vd-assistent och HR-generalist.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb