Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

12 november 2020 På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.

Berätta kort om dig
– Jag är skogsmästare och har arbetat bland annat på Stora Enso och Mellanskog. För 20 år sedan bildade jag ett företag, Cambium, då jag och min kompanjon Kalle Karlsson (Skogsindustrierna och Svensk Energi) utvecklade en e-handeltjänst för sågade trävaror. Sedan tre år tillbaka arbetar jag heltid i firman. Kalle är inriktad på kommunikation medan jag ger skoglig rådgivning. Mina uppdrag har varit som interimchef, skogsförvaltare, granskning av Borås skogsförvaltning och nu är jag markförvaltare för Södertälje kommun.
Michel är sambo på Lidingö, med tre vuxna barn och två barnbarn. Han jobbar också ideellt som styrelseordförande inom KFUM-rörelsen och är även styrelseordförande för ett fastighetsutvecklingsbolag.

Hur började du arbeta med SkogsSverige?
– Då SkogsSverige grundades 1995 var jag informationschef på Mellanskog. Under ett möte med Kalle Karlsson, informationschef på Skogsindustrierna, i Sundsvall grundades SkogsSverige och hela skogsbranschen samlades på en webbplats. SkogsSveriges webbplats var en pionjär och ingen annan bransch hade något liknande. Det var och är mycket bra för skogssektorn att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information.

Vilka resultat kom du fram till?
– Det finns ingen annan webb som erbjuder samma breda information för hela branschen och det är bra att få tillgång till all fakta genom en enda ingång. Skogsjänstemännen är mest intresserade av industrifrågor och behöver omvärldsbevakning av branschen. Skogsägare är intresserade av sågverk eftersom de säljer sitt virke och de vill gärna se mer av produktions- och drivningsfrågor.
Lärare behöver övergripande fakta om skog som de använder i undervisningen under läsåret.
Elever menade att SkogsSverige har en hög ”wow-faktor”, dvs ”det visste jag inte”. SkogsSverige öppnade ögonen för dem om nya skogliga produkter och att skogen kan vara en del av lösningen på klimatproblemet.

Vad är din slutsats om framtiden för SkogsSverige
– Det är en unik webbplats för en hel bransch och ingen annan bransch har något motsvarande. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på att skogen kan vara en del av lösningen på klimatproblemet. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb