MellanskogsElmia: Skogen och människorna i det biobaserade samhället

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
- Vi riktar vårt stora tack och respekt till alla som arbetat med den stora skogsbranden i Västmanland, sa Karin Perers, styrelseordförande i Mellanskog, i sitt inledningstal till MellanskogsElmia. Skogsägare planerar för flera generationer framåt i tiden och det är ett under att inte fler kom till skada i de brandhärjade områdena. Karin Perers fortsatte med att tala om det biobaserade samhället där vi kommer att gå från oljans svarta atomer till skogens gröna guld. - Hälften av Sveriges skog ägs av familjerna och vi får inte glömma bort de handlingskraftiga människorna, sa Karin Perers.

MellanskogsElmia pågår den 22-23 augusti på ett mässområde vid Ösby naturbruksgymnasium i Sala. På mässan finns runt 140 utställare och man beräknar antalet besökare till ca 10.000 personer under de två dagarna.

Demonstrationer och visningar sker i flertalet mässmontrar, du kan bli prenumerant och medlem i Föreningen Skogen, få kunskap om laserskanning genom Skogforsk i lördagens program. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson talar i Centerpartiets monter och LRF:s alla skogsägarföreningar har ett gemensamt möte under mässan.

På lördagens program kommer den stora skogsbranden i Västmanland att diskuteras då drabbade markägare berättar om sina upplevelser, räddlingsledare berättar om släckningsfasen och åhörarna får veta hur branden kan påverka skatten och försäkringar. Dessutom kommer privatskogsbrukets satsningar på miljöhänsyn debatteras av politiker.

SkogsSverige bevakar MellanskogsElmia
Följ SkogsSverige på våra digitala medier när vi rapporterar direkt från MellanskogsElmia den 22-23/8. Du kan läsa nyheter här på skogssverige.se och prenumerera på våra nyhetsbrev. Vi har dagliga nyheter från skogssektorn, ett veckobrev, World Forest News som har internationella skogliga nyheter, Forskning och rapporter från SLU och Linnéuniversitetet samt frågor och svar från SkogsSveriges Frågelåda. Gå till prenumerationen!
Vi skriver direkt från seminarierna och gör nedslag i montrarna och bland mässbesökarna på SkogsSveriges Facebooksida och SkogsSveriges Twitter-konto.

Mer information om MellanskogsElmia

Välkommen till MellanskogsElmia 2014
MellanskogsElmia 2014 har ca 140 utställare och beräknas få ca 10.000 besökare.

I Föreningen Skogens monter kan du bli prenumerant och medlem
Föreningen Skogen har funnits i drygt 130 år och tidningen Skogen fyller 100 år under 2014.

Jill Persson, Holmen är styrgruppsmedlem i Skogen i Skolans Region Mälardalen
Jill Persson, Marknadschef Holmen, är också styrgruppsmedlem i Skogen i Skolans Region Mälardalen.

Martin Klenz, Skogsstyrelsen arbetar med Skogen i Skolans tävling Skogens Mästare
Martin Klenz, skogskonsulent Skogsstyrelsen, ansvarar för Skogen i Skolans tävling Skogens Mästare som har final vecka 41.

Uttagning till Skotar-SM 2015
Uttagningar till Skotar-SM pågår undere MellanskogsElmia.

En skotarförare som tävlar i uttagningen till Skotar-SM 2015
En tävlande maskinförare som siktar på att bli Sveriges bästa skotarförare .

Gunilla Häggström, ansvarig för digitala medier, Skogen i Skolans nationella kansli
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
SkogsSverige

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Inspirationsdag med studie- och yrkesvägledare med Region Östra Götaland

  Lärare blir elever på våra inspirationsdagar

  Region Östra Götaland arbetar främst med lärarstudenter och lärare i skolorna. – Vi har inspirationsdagar utomhus under en halv eller hel dag där vi visar Skogen i Skolans läromedel och faktablad. Lärarna får prova på att vara elever under övningar. Efteråt har vi genomgång med reflektion, säger Karin Ekströmer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare.
 • Jens Meyer,är Regionsamordnare i Värmland där man anordnar studiedagar för SYV

  På SYV-dagarna visar vi skogliga karriärvägar

  Jens Meyer delar sin tid som Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland med att vara högstadielärare. – Vi arrangerar studiedagar för SYV där samarbetet med styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen. Skolor från Värmlands 16 kommuner bjuds in och även fristående skolor.
 • Region Örebro möter studie- och yrkesvägledare

  Vi ökar intresset för skogen som klassrum och arbetsplats

  Genom Skogen i Skolan vill Region Örebro sprida en allsidig och objektiv bild av skog och alla dess värden med hjälp av utomhuspedagogik. – Vi hoppas därigenom på ett ökat intresse för skog och även att fler får upp ögonen för skogen som arbetsplats. Ett nära samarbete pågår med Örebro Universitet där vi träffar deras studenter ute i skogen och håller i olika övningar, säger Regionsamordnare Emil Hjerpe.
 • När de svenska skogarna försvann. En artikel av Peter Lindgren.

  När de svenska skogarna försvann - myten om statens och det svenska skogsbrukets förträfflighet

  Kategorier: Skog
  Det är inte en fråga om att naturen kan återställas. Det kan den inte. Dagens aggressiva skogsbruk förstör mark, vatten, biologisk mångfald och miljö - för all framtid. De gamla skogarnas orörda dynamik går för evigt förlorad. För evigt! Det är oanständigt! Det har vi inte råd med! Politiker ta ert ansvar – stoppa skogsbrukets miljöförstöring! Läs Peter Lindgrens artikel som har publicerats i Dagens Nyheter.
 • Utomhuspedagogiska övningar i skogen. Foto: Lars Klingström

  Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra utomhusövningar

  Daniel Thorell är regionsamordnare i Skogen i Skolans region Västra Götaland. Han är också nationell samordnare inom Skogsstyrelsen där han arbetar som Skogskonsulent. - Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra praktiska övningar utomhus.
 • "Till attack mot skogsnäringen - men nån hade visst räknat fel"

  Kategorier: Skog
  SKOGENdebatt. Vecka 17 2020 – konflikten mellan skogs- och naturvårdsnäringarna tar en ny vändning. Budskapet att biologiskt värdefulla svenska skogar avverkas i snabb takt är en maskirovka. De siffror som naturvårdsnäringen använt för att påvisa de klassade habitatens snara försvinnande är uppblåsta med en faktor fem. Här kommer en rapport från en som var med. / Föreningen Skogen
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Vi tar skogen till skolan!

  Skogen i Skolan är mitt i processen med att ta fram ett nytt digitalt läromedel om skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Läromedlet heter SKOGSLEKTIONER och lanseras i aug.
 • Beredsskapslyftet

  Unga och nyanlända får intensivutbildning genom Beredskapslyftet

  Kategorier: Skog
  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte Beredskapslyftets intensivutbildning i Nacka för arbete inom skogssektorn. Intensivutbildningen är riktad mot nyanlända och unga med funktionsvariationer och innebär bland annat skogsplantering.
 • Henrik Sjölund, Kerstin Hallsten och Jennie Nilsson diskuterar coronapandemin på Forum för bioekonomi 2020. Foto: Emil Nordin

  Forum för Bioekonomi 2020: Pandemin, politiken och skogsnäringen

  Kategorier: Skog
  I det aktuella världsläget med spridning av Coronaviruset påverkas såväl enskilda aktörer som leveranskedjor inom skogsnäringen. Skogsutredningen ser över viktiga frågor för näringen på uppdrag från regeringskansliet. Här finns en pågående debatt kring målkonflikter. European Green Deal (EGD) är EU- kommissionens flaggskeppsinitiativ för att skapa omställning och grön tillväxt inom EU. #bioekonomi
 • Följ SkogsSverige undeer livesändningen av Forum för bioekonomi 2020

  Följ SkogsSverige på Forum för bioekonomi 2020

  Kategorier: Skog
  Följ SkogsSverige på skogssverige.se, i våra nyhetsbrev och sociala medierna Facebook och Twitter. Det blir reportage och inlägg i sociala medier under livesändningen av Forum för Bioekonomi den 21/4.
 • Ny vd på Aven Forsa AB

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nicklas Larsson som varit vd på Aven Forsa sedan slutet av 2012, har valt att lämna företaget för att flytta söderut. Mattias Ringström tillträder posten som vd på Aven Forsa AB den 20 april. Mattias har examen i Maskinteknik och Industriell ekonomi, har många års erfarenhet som chef för producerande enheter på bland annat Lenze AG och Stora Enso Packaging AB. / ELE koncernen
 • Skogen i Skolan samarbetar sedan 2017 med Svenska Kunskapsförlaget

  Samarbete med hållbarhetsfokus i lärandet

  Skogen i Skolan samarbetar med flera organisationer och företag. Här berättar Marie Kaliff om Natur & Miljöboken som Svenska Kunskapsförlaget producerar och Skogen i Skolan medverkar sedan 2017 i läromedlen.