MellanskogsElmia: Dokumentera det som förstörts i branden

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Sture Karlsson, vd, Mellanskog tackade alla inblandade och berättade om hur organisationen byggts upp under skogsbranden i Västmanland. Eva Blomdahl och Jan Bertholdsson, från LRF Konsult gav råd om vad de branddrabbade nu bör tänka på när de kan återvända till sina hem. Åhörarna fick veta att de drabbade bör dokumentera det som förstörts i branden och de fick också skattetekniska råd.

 

- Info om försäkringar, ersättningar och organisation kommer till de drabbade skogsägarna, Sture Karlsson, vd, Mellanskog. Sture berättade om hur organisationen hade byggts upp från när skogsbranden i Västmanland startade till nu när allt efterarbete pågår.
Panel för frågor om skogsbranden i Västmanland

- Avspärrade vägar viktiga för säkerheten i ett elddrabbat område. Säkra vägar släpps nu på vartefter, sa Lars Göran Uddholm, räddningsledare, Södertörns Brandförsvarsförbund som ledde arbetet under delar av släckningsfasen.

Eva Blomdahl, LRF Konsult: - Som medlem i LRF har du ett antal timmars fri rådgivning. Kom ihåg att dokumentera allt som förstörts i samband med branden!

- För att undvika en skattesmäll kan du till exempel välja ersättnings-, periodiserings- o expansionsfond. Du kan också göra skogsavdrag, sa Jan Bertholdsson, LRF Konsult.
Behöver du mer information, kan du kontakta LRF Konsult.

Ett urval bland montrarna på MellanskogsElmia

Jesper Eriksson, fd elev på Ösby nu skotarförare
- Jag gick ut skogsprogrammet på Ösby naturbruksgymnasium i juni och jobbar nu som skotarförare hos Lingärdets skog AB, säger Jesper Eriksson.
Du kan bli maskinförare, skogsentreprenör eller skogsbrukare efter Ösby. Du kan  komplettera dina betyg på KY och söka till Jägmästareprogrammet på SLU eller Skogsmästarskolan.

Fredrik Reuter driver det prisbelönade Skogsforum
Fredrik Reuter driver Skogsforum som fick Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten 2012.
- Jag har träffat många medlemmar här på MellanskogsElmia och har också fått ett antal nya. Skogsforum kommer att vidareutvecklas under hösten med nya funktioner, sa Fredrik Reuter.

Nina Andersson, medlemsansvarig Norrskog som också jobbar med Skogen i Skolan
- Vi har dippknäcke, getost, gransirap o björksav i Norrskogs skafferi, säger Nina Andersson, som är medlemsutvecklare på Norrskog och hon jobbar också med Skogen i Skolan.

Demonstration av ryggburen röjsåg från Husqvarna
- Vår ryggburna röjsåg avlastar kroppen vid träd- och buskröjning, berättade Lennart Ohlsson, Husqvarna som också demonstrerade hur den fungerade.

Skogsbruk med häst gjordes förr och även numera
Skogsbruk med häst gjordes förr och även numera.

Traktorer för skogsbruk från Massey Ferguson
Traktörer för skogsbruk från Massey Ferguson

Väkommen tillbaka till MellanskogsElmia 19-20 augusti 2016


Mer information om MellanskogsElmia

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier SkogsSverige
Gunilla Häggström
Ansvarig för digitala medier
SkogsSverige

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Karin Fällman är jägmästare och hållbarhetschef på Skogssällskapet

  Karin Fällman är jägmästare och hållbarhetschef

  Kategorier: Skog
  Hon kommer ursprungligen från Lycksele men pendlar nu mellan Stockholm och Nyköping. - Med skog i familjen och båda föräldrarna lärare tyckte jag att det var något speciellt med jägmästare - det fanns ett skimmer över det. Hon jobbade senast på Sveriges Allmänningskogars förbund och är hållbarhetschef på Skogssällskapet sedan september 2018. / SkogsSverige
 • Välkomna till träffar om framtidens skogsprogram vid SLU!

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Under hösten har intensivt arbete pågått med att ta fram förslag till de skogliga kandidat- och mastersprogram som kommer att starta hösten 2021. / SLU
 • Helena Bengtsson är Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Mälardalen

  Helena är en naturälskande idrottslärare och ny regionsamordnare för Mälardalen

  Helena Bengtsson drömde om ett liv på dansscenen i New York, därefter idrottslärare och nu regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen. - Nu fokuserar jag på att utforska, paketera och medvetandegöra den svenska skogen som lärmiljö och kunskapsområde. / Skogen i Skolan
 • Marcus Månsson läser tredje året på Jägmästarprogrammet på SLU. SkogsSverige hälsar honom välkommen som ambassadör för sociala medierna!

  Marcus är SkogsSveriges nya ambassadör för de sociala medierna

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Marcus Månsson läser tredje året på Jägmästarprogrammet i Umeå och kommer att berätta om utbildningen och sig själv på SkogsSveriges social medier. - Att skogsnäringen är en framtidsbransch är det ingen tvekan om och det känns spännande att få vara en del av den, säger Marcus. SkogsSverige hälsar Marcus välkommen! / SkogsSverige
 • 150 personer deltog på Föreningen Skogens Höstexkursion, #hex19

  Hex19: Med naturnära ögon på familjeskogsbruket

  Kategorier: Skog
  Den 116:e höstexkursionen pågick i trakterna kring Växjö då Södra skogsägarna var markvärd. Temat för i år var familjeskogsbruk med besök på flera gårdar där ägarna berättade om sina drivkrafter och utmaningar. Dessutom fick de deltagarna information om projektet Stoppa granbarkborren och vilka växter hjortdjuren föredrar att äta. #hex19
 • Stora Enso får högsta betyg inom hållbarhetskommunikation

  Kategorier: Klimat & Miljö
  Stora Enso har fått högsta betyg för sin hållbarhetskommunikation i en studie som bedömer 95 företag på Nasdaq OMX Stockholms Large Cap-lista. Studien genomförs i syfte att utforska och mäta offentligt tillgänglig hållbarhetskommunikation, eftersom det har konstaterats att företag spelar en avgörande roll för att förbättra den hållbara utvecklingen. Rapporten har sammanställts av Mistra Center for Sustainable Markets (MISUM) vid Handelshögskolan i Stockholm. / Stora Enso
 • Nu finns chans att söka pengar för projekt om ek

  Kategorier: Skog
  Erik Stenströms Stiftelse för ekskogsbrukets främjande bildades 2012 med ett donerat startkapital på 10 miljoner kronor från jägmästare Erik Stenström. Avkastningen ska årligen delas ut till forskare eller privatpersoner som vill utveckla eller öka kunskapen kring eken och dess skötsel. Stiftelsen gör nu i september sin sjunde utlysning av forskningsmedel. Tillgängligt för ansökan nu är cirka 600 000 kr.
 • Mellanstadieelever bjuds in till Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium där Skogen i Skolan deltar.

  Skogen i Skolan deltar på Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium

  LRF Mälardalen bjuder in mellanstadielever i Stockholms län till Bonden i skolan med gårdsbesök på Berga naturbruksgymnasium. 7000 elever och lärare har anmält sig till den 25 eller 26 september. Skogen i Skolan deltar och besökarna får prova på plantering av skogsplantor, lära sig om hur trä blir till papper och träna på kunskaper om våra svenska trädslag. / Skogen i Skolan
 • Förbundet Skog och Ungdom arrangerar SM I SKOG

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SM I SKOG är en tävling i praktisk färdighet och teoretisk kunskap för Sveriges skogsintresserade. Platsen är Kvinnerstagymnasiet, Örebro och tävlingsdagarna pågår under fredag-lördag 27-28 september 2019. / Förbundet Skog och Ungdom
 • Föreningen Skogens Höstexkursion 2019 sker den 18-19/9 2019, #hex19

  SkogsSverige rapporterar från Föreningen Skogens Höstexkursion, #hex19

  Kategorier: Skog
  Den 18-19 september arrangeras Föreningen Skogens Höstexkursion för 116:e gången. Höstexkursionen 2019 är en spännande och framåtblickande skogsskötselexkursion med temat ökad skogsproduktion i familjeskogsbruket inom ramen för ett hållbart skogsbruk - hur då? I år befinner vi oss på Södra-marker i Småland, med utgångspunkt från Växjö, och vi besöker bland annat skogsägare med olika mål och förutsättningar. Följ SkogsSverige på webbplatsen skogssverige.se samt på vår Facebook-sida och vårt twitter-konto när vi kommunicerar om #hex19.
 • Inbjudan från Ryssland att delta i en tävling

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tävlingen innehåller frågor till studenter om skogsbruk och skogsforskning och den pågår i staden Voronezh, centrala Ryssland, från 23-27/9 2019.
 • Ute är inne 2019 pågick 29-30/8 2019 i Jönköping

  Lyckad konferens om undervisning utomhus

  Bra föreläsare, bra tempo och intressanta ämnen gjorde att den sjätte Ute är inne-konferensen, denna gång i Jönköping fick en flygande start. – Glädjande att möta så många nya ansikten, sade Kerstin Andersson från Utenavet när hon hälsade de 350 konferensdeltagarna välkomna.