#MellanskogsElmia: 4100 hektar ska beskogas i brandområdet

19 augusti 2016 Göran Hagerfors, Senior advisor, Skogsstyrelsen och Niklas Fogdestam, virkesområdeschef, Mellanskog berättade om vad som har gjorts efter den stora skogsbranden som bröt ut i Sala, Västmanland den 31 juli 2014. MellanskogsElmia har i år ”Hållbarhet – från klimat till skogsägande”.

#MellanskogsElmia: 4100 hektar ska beskogas i brandområdet

Det var den största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet med 13 800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer.

– 4100 hektar ska beskogas. Skogsstyrelsen har tagit fram föryngringsplaner med miljöhänsyn och metoder till stöd för skogsägare som under 2015 uppgick till 970 hektar. Vid plantering har vi tagit med aspekten av snytbaggeangrepp som kan förekomma samt för rotmurklan som kan döda skogsplantor inom något eller några år efter plantering, sa Göran Hagerfors.

Seminariumet "Två år efter branden" på #MellanskogsElmia 2016

– 60.000 kubikmeter timmer är transporterat och 20.000 kubikmeter bränsleved finns kvar i området. Skogsbranden innebar en halv årsavverkning som skulle hanteras på några veckor. Strategin har varit att dela upp avverkningen i tre delar utefter hektar för att sprida riskerna för angrepp. Inventeringar kommer att göras under hösten och ett röjningsbehov kommer att uppstå om några år. Vi förutspår också en explosion av vilt i området vilket gör att plantorna kommer att behöva skyddas mot angrepp. Vi samarbetar med Svenska Jägarförbundet och SLU:s forskningsstation på Grimsö i den frågan, sa Niklas Fogdestam, Mellanskog.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb