Lär dig allt om skogen på Gammelkroppa

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
I det natursköna Värmland, strax bortom Filipstad ligger den anrika kurs- och konferensgården Gammelkroppa där du bland annat kan gå högskoleutbildningen Skogstekniker. Här finns också ett stort antal utbildningar och kortare kurser som till exempel skogs- och mångbruk, skoglig intensivkurs och till hösten utökas utbudet med tätortsnära skogsbruk.

Eddie RunstenEddie Runsten ansvarar för skogsteknikerprogrammet på Gammelkroppa och är också lärare bland annat för den skogliga intensivkursen. Eddie kommer ursprungligen från Gävle men bor sedan ett antal år tillbaka i Värmland.
- Jag jobbade som bangårdsarbetare på SJ när jag sadlade om och började med att plugga på Komvux 1991 för att sedan ta Jägmästarexamen på SLU 1997. Sedan praktiserade jag på Domänverket, arbetade på Skogsvårdsstyrelsen, utbildade mig i GIS, samordnade markberedning på Svenska Skogsplantor,  deltog i ett GIS-projekt i Norge och arbetade med ajourhållning åt Sveaskog, grönt bokslut åt Bergvik och planläggning åt Södra. 2007 kontaktade rektor Peter Stejmar mig och sedan 2008 är jag anställd här på Gammelkroppa och trivs alldeles utmärkt, säger.
Av de 23 senaste skogteknikerna vidareutbildade sig tio personer i Skinnskatteberg och resten fick jobb.
- Det är stor efterfrågan på virkesköpare och inspektorer och utbildat folk behövs inom skogssektorn, säger Eddie Runsten.

Hilma JohanssonHilma Johansson kommer från Brännland utanför Umeå men bor sedan en tid tillbaka i Stockholm där hon är produktexpert/analytiker för företagsförsäkring för egendom. Hilma deltar i Skoglig intensivkurs med målgruppen tjänstemän inom skogssektorn utan skoglig bakgrund.
- Jag växte upp i ett litet samhälle men jag var aldrig ute i skogen. Min första skogliga kontakt var då jag pluggade matematisk statistik vid Umeå Universitet och gjorde exjobb för SLU. Jag undersökte då olika modeller för att uppskatta ett träds fiberlängder och hittade en bra modell som sedan kunde användas för att bedöma ett bestånds träkvalitet, säger Hilma.
Från 2007 arbetade hon på Folksam som försäkringsmatematiker och sedan hösten 2010 arbetar hon på If med företagsförsäkring, med skog som ett av huvudområdena.
- Efter stormarna Gudrun och Per var det många skogsägare som ringde och upptäckte att de var helt eller delvis oförsäkrade. I en försäkring kan både brand- och stormskador ingå och och den täcker ibland också plantskador. Ett riktmärke för försäkringskostnad kan ligga mellan 5-25 kr/hektar beroende på var i landet man bor och det kan bli 2-5 gånger mer och högre självrisk för de ännu mer omfattande försäkringarna som har kommit ut på marknaden det senaste året. Även om självrisken kan vara hög är det ändå mycket stora värden för en skogsägare som går förlorade vid stormar och insektsangrepp som blir  allt vanligare i vårt land, menar Hilma.
Den skogliga intensivkursen har rätat ut många frågetecken för Hilma som kommer att ha stor nytta av den i sitt arbete med skogsförsäkringar.

Lotta Lindkvist går i utbildningen Skogsbruk och mångbruk som förut benämndes Skoglig arbetsledare, SAL. Det är en ettårig utbildning med en veckas intensivkurs per månad för de 19 eleverna. Målgruppen har oftast skogliga erfarenheter men saknar övergripande skoglig kompetens. Målet kan vara ett steg i karriären och att till exempel uppnå en ledande befattning som virkesköpare. Utbildningen är numer kopplad till entreprenörskap, turism, juridik förutom de skogliga ämnena.
Lotta tycker det kommer att bli spännande att se hur teknikutvecklingen påverkar branschen och även det växande antalet kvinnliga skogsägare.
- Hur möter man de cirka 40% kvinnor som finns bland skogsägarna? En kvinnlig virkesköpare kan ge ett helt annat bemötande och affärsmannaskap, menar Lotta Lindkvist.
Lotta Lindkvist kommer från Karlstad och bor i Rottneros, Sunne. Hon har levt, studerat och arbetat utomlands under tio års tid. Sedan åtta år arbetar hon som mediarådgivare för större företag i Sverige. Sedan hon flyttat hem har hon hunnit med att bli diplomerad marknadsekonom, gått en trädgårdsutbildning  och tagit jägarexamen. Det blir nog också körkort för röjnings- och motorsåg inom snar framtid.
- Jag känner mig rik som får möjligheten att studera något som verkligen intresserar mig här på Gammelkroppa, säger Lotta Lindkvist.

 

Mätning Relaskop
Deltagare i skoglig introduktionskurs Tall med ticka
   
Fältövning

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA