Lär dig allt om skogen på Gammelkroppa

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
I det natursköna Värmland, strax bortom Filipstad ligger den anrika kurs- och konferensgården Gammelkroppa där du bland annat kan gå högskoleutbildningen Skogstekniker. Här finns också ett stort antal utbildningar och kortare kurser som till exempel skogs- och mångbruk, skoglig intensivkurs och till hösten utökas utbudet med tätortsnära skogsbruk.

Eddie RunstenEddie Runsten ansvarar för skogsteknikerprogrammet på Gammelkroppa och är också lärare bland annat för den skogliga intensivkursen. Eddie kommer ursprungligen från Gävle men bor sedan ett antal år tillbaka i Värmland.
- Jag jobbade som bangårdsarbetare på SJ när jag sadlade om och började med att plugga på Komvux 1991 för att sedan ta Jägmästarexamen på SLU 1997. Sedan praktiserade jag på Domänverket, arbetade på Skogsvårdsstyrelsen, utbildade mig i GIS, samordnade markberedning på Svenska Skogsplantor,  deltog i ett GIS-projekt i Norge och arbetade med ajourhållning åt Sveaskog, grönt bokslut åt Bergvik och planläggning åt Södra. 2007 kontaktade rektor Peter Stejmar mig och sedan 2008 är jag anställd här på Gammelkroppa och trivs alldeles utmärkt, säger.
Av de 23 senaste skogteknikerna vidareutbildade sig tio personer i Skinnskatteberg och resten fick jobb.
- Det är stor efterfrågan på virkesköpare och inspektorer och utbildat folk behövs inom skogssektorn, säger Eddie Runsten.

Hilma JohanssonHilma Johansson kommer från Brännland utanför Umeå men bor sedan en tid tillbaka i Stockholm där hon är produktexpert/analytiker för företagsförsäkring för egendom. Hilma deltar i Skoglig intensivkurs med målgruppen tjänstemän inom skogssektorn utan skoglig bakgrund.
- Jag växte upp i ett litet samhälle men jag var aldrig ute i skogen. Min första skogliga kontakt var då jag pluggade matematisk statistik vid Umeå Universitet och gjorde exjobb för SLU. Jag undersökte då olika modeller för att uppskatta ett träds fiberlängder och hittade en bra modell som sedan kunde användas för att bedöma ett bestånds träkvalitet, säger Hilma.
Från 2007 arbetade hon på Folksam som försäkringsmatematiker och sedan hösten 2010 arbetar hon på If med företagsförsäkring, med skog som ett av huvudområdena.
- Efter stormarna Gudrun och Per var det många skogsägare som ringde och upptäckte att de var helt eller delvis oförsäkrade. I en försäkring kan både brand- och stormskador ingå och och den täcker ibland också plantskador. Ett riktmärke för försäkringskostnad kan ligga mellan 5-25 kr/hektar beroende på var i landet man bor och det kan bli 2-5 gånger mer och högre självrisk för de ännu mer omfattande försäkringarna som har kommit ut på marknaden det senaste året. Även om självrisken kan vara hög är det ändå mycket stora värden för en skogsägare som går förlorade vid stormar och insektsangrepp som blir  allt vanligare i vårt land, menar Hilma.
Den skogliga intensivkursen har rätat ut många frågetecken för Hilma som kommer att ha stor nytta av den i sitt arbete med skogsförsäkringar.

Lotta Lindkvist går i utbildningen Skogsbruk och mångbruk som förut benämndes Skoglig arbetsledare, SAL. Det är en ettårig utbildning med en veckas intensivkurs per månad för de 19 eleverna. Målgruppen har oftast skogliga erfarenheter men saknar övergripande skoglig kompetens. Målet kan vara ett steg i karriären och att till exempel uppnå en ledande befattning som virkesköpare. Utbildningen är numer kopplad till entreprenörskap, turism, juridik förutom de skogliga ämnena.
Lotta tycker det kommer att bli spännande att se hur teknikutvecklingen påverkar branschen och även det växande antalet kvinnliga skogsägare.
- Hur möter man de cirka 40% kvinnor som finns bland skogsägarna? En kvinnlig virkesköpare kan ge ett helt annat bemötande och affärsmannaskap, menar Lotta Lindkvist.
Lotta Lindkvist kommer från Karlstad och bor i Rottneros, Sunne. Hon har levt, studerat och arbetat utomlands under tio års tid. Sedan åtta år arbetar hon som mediarådgivare för större företag i Sverige. Sedan hon flyttat hem har hon hunnit med att bli diplomerad marknadsekonom, gått en trädgårdsutbildning  och tagit jägarexamen. Det blir nog också körkort för röjnings- och motorsåg inom snar framtid.
- Jag känner mig rik som får möjligheten att studera något som verkligen intresserar mig här på Gammelkroppa, säger Lotta Lindkvist.

 

Mätning Relaskop
Deltagare i skoglig introduktionskurs Tall med ticka
   
Fältövning

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • I SKOGEN VID MASKINEN: Olika typer av mark kräver olika typer av gallring. Här är det mest tall som växer och de som är rakast och finast lämnas för tillväxt. Fotograf Malin Grönborg

  Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare

  Kategorier: Skog
  I snitt har de ungefär sju mil att köra ut till jobbet i skogen. Där väntar arbetslagets maskiner och träd som ska gallras. Veteranerna Anders Persson och Thomas Johansson har i höst med sig en ny arbetskamrat – Vera Wiippa – nästa generations skogsmaskinsförare. / Sveaskog
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • InverformTM – gör kartong till ett nytt och hållbart alternativ till plasttråg för färdigmat

  Kategorier: Pappersprodukter omger oss varje dag
  Iggesund Paperboards nya InverformTM som används för färdigmat i tråg kan leva upp till höga förväntningar på hållbarhet och prestanda. / INS
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Johnny Nattsjö ansvarar för annonsering på Föreningen Skogen

  Johnny för samman jobbsökare med skogliga företag

  Kategorier: Skog
  På Föreningen Skogen ansvarar Johnny Nattsjö för annonsering. - Jag hjälper företagen att formulera sina budskap för deras produkter och rekrytering. Framtidens jobb finner man i skogen! / Föreningen Skogen
 • Kenneth Wallin, VD i Martinsons Trä AB, lämnar företaget

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Kenneth Wallin lämnar Martinsons under första kvartalet 2021. Fram till dess fortsätter han i sin nuvarande roll. / Holmen
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Welcome to the Woods!

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Vilka unga ska utveckla landsbygden – och hur? Den demografiska utmaningen i Dalarna ökar där färre unga ska försörja fler äldre. Samtidigt finns i länet arbetsgivare på frammarsch som investerar i ny teknik och satsar på att vara attraktiva arbetsgivare. Eleverna – framtidens arbetstagare behöver mer kunskap för att kunna göra medvetna studie- och yrkesval. Mer samverkan mellan arbetsliv och skola är en nyckel i kompetensförsörjningsfrågan, därför är Dalarnas studie- och yrkesvägledare welcome to the woods. / Arbetsmarknadskunskap, Fiskarheden och Falun Borlänge-regionen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • SE-0000 är aktörens registreringsnummer hos Jordbruksverket, där SE betyder Sverige, följt av länsbokstaven och ett upp till femsiffrigt nummer för den enskilda aktören. KD är en kod för värmetorkning på engelska (kiln drying).

  Nya regler om märkning av trä

  Kategorier: Skog
  - Jordbruksverkets nya regler för märkning med KD 56°C/30 min-märket bidrar till förenkling och effektivisering av exportkontroll av trä. Regelverket ska säkerställa att de produkter som hanteras uppfyller kraven på frihet från växtskadegörare, berättar Elisabeth Lundqvist, Växtregelenheten, Jordbruksverket. / SkogsSverige
 • Inbjudan till Höstexkursion torsdagen den 22 oktober

  Kategorier: Skog
  Temat är ”Malwa 560.4 skördare och kombimaskin” och exkursionen sker vid Ensen norr om Rättvik. / Gävle-Dala Skogsklubb
 • Women an untapped potential in forestry

  Kategorier: Forest research and education
  The Nordic forest industry is in huge need of labor, but the proportion of female forest workers is minimal. Women are a large, still not used resource in Nordic forestry, according to Nordic Forest Research (SNS), whom is now launching a report on gender equality in the Nordic forests. (Swedish version further down). / SNS