Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
SNS, Nordic Forest Research, skogsbruk, kvinnlig skogsarbetare
Den nordiska skogsbranschen är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS), som nu lanserar en rapport om jämställdheten i de nordiska skogarna​. / SNS

Ungefär hälften av den nordiska skogen ägs idag av privata, små skogsägare, resten av de stora skogsbolagen. För de privata skogsägarna har jämställdheten haft en positiv trend de senaste årtiondena, bland annat genom ändrade förutsättningar för arvskifte.
I Sverige och Finland är idag omkring 40 procent av de privata skogsägarna kvinnor, medan i Norge är andelen 25 procent och i Danmark bara 14 procent.

 

– Men trots en ökande andel kvinnliga privata skogsägare, varierar andelen kvinnliga representanter hos skogsägarorganisationerna mycket. Och här ser utvecklingen ut att gå mer långsamt. Speciellt när det gäller olika toppositioner, där andelen kvinnor fortfarande är liten. Fördelningen av kvinnor och män skiljer sig mycket mellan de nordiska länderna, men även inom ett land och mellan ett lands olika företag, förklarar Birger Vennesland, forskare och projektledare för gruppen som tagit fram jämställdhetsrapporten.

 

I Finland, som har störst andel kvinnor av skogsägarorganisationerna, är kvinnorna i en av föreningarna i majoritet med 64 procent, samtidigt som en annan finsk förening har bara 11 procent kvinnor i sin verksamhet. I Norge ligger andelen kvinnliga styrelsemedlemmar och anställda i skogsägarföreningarna på mellan 25 och 50 procent, hos Mellanskog i Sverige är en tredjedel kvinnor och hos den isländska föreningen ligger andelen kvinnor på 57 procent. I danska Danish Forest Association finns ingen kvinna alls representerad.

 

Bland nordiska skogsarbetare är det väldigt långt kvar till en jämn könsfördelning. Trots satsningar på ny teknik, etablering av stödnätverk samt olika utbildningsinsatser är andelen kvinnor fortsatt mycket låg eller nästan obefintlig.

 

– Med fyra procent kvinnor av cirka 12 000 förare är Sverige det land som har störst andel kvinnor. Övriga länder når knappt två procent, berättar Birger Vennesland.

 

Att förändra arbetsmiljön och att anställa fler kvinnor på toppositioner är viktiga pusselbitar för ett mer konkurrenskraftigt nordiskt skogsbruk. Något som borde vara fullt möjligt i framtiden då allt fler kvinnor väljer att utbilda sig i skogsrelaterade yrken.

 

– På Linnéuniversitet i Sverige och University of Applied sciences i Finland är nästan häften kvinnor med 45 procent och på Islands Agriculture University of Iceland är andelen än mer jämlik med 47 procent kvinnor. I Norge är fortfarande andelen kvinnliga studerande låg med bara 15 procent kvinnor på både NMBU och INN, fortsätter Birger Vennesland.

 

Så vad ska till för att rekrytera mer jämlikt till arbete i den nordiska skogen? Eller, kanske ännu viktigare, hur ska skogssektorn förändras för att bli en jämställd och inkluderande miljö som alla, oberoende av kön, ser som en möjlig och attraktiv arbetsplats?

 

– I rapporten ”Gender balance in the Nordic forest sector” ger SNS förslag på fyra forskningsområden för ökad kunskap för ett mer jämlikt nordiskt skogsbruk:
1) Hur kvinnor och män med skogsbruksutbildning upplever arbetsmiljö, möjligheter till karriär, jämställdhetsutveckling etc
2) Hur den yngre generationen ser på skogsbruksutbildning i framtiden
3) Hur skogsägarorganisationer implementerar jämställdhet i sina strategier och operativa arbete
4) Strategisk analys av jämställdhetsplaner och -aktiviteter i olika nordiska skogsorganisationer och företag

 

Det säger Jonas Rönnberg, verksamhetsledare på SNS, Nordic Forest Research.

 

Mer information

 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

    Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
  • 7 000 svar för den vetgirige

    Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
  • 8 400 förklarade skogsord

    Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
  • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

    SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
  • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

    Kategorier: Bioenergi
    Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
  • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

    Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

    Kategorier: Forskning & utbildning
    - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
  • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

    Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

    Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
    Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
  • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

    Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

    Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
  • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

    Kategorier: Forskning & utbildning
    Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
  • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

    Skogspartner först ut med hybridplaner

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
  • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

    Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
  • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

    Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

    Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
    Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.