Kunglig glans när skogsinsatser belönades

18 april 2018 På Bioekonomiskt Forum i Stockholm fick pristagare utsedda av Föreningen Skogen motta sina utmärkelser av kung Carl den XVI Gustaf.

Kunglig glans när skogsinsatser belönades

LRF Skogsägarnas Sven-Erik Hammar fick motta Greve Carl Bernadottes skogspris för att han i en orolig tid för Sveriges landsbygd skapar engagemang bland landets skogsägare och respekt i omvärlden för vad skogsbrukare kan bidra med om deras drivkrafter tas tillvara.

Föreningen Skogens pris Guldkvisten gick i år till Irene Gustafsson och Björn Åström för deras arbete med skogsmuseet i Lycksele.

Bo Jonasson och Per Jonasson belönades också med en Guldkvist för det webbsända radioprogrammet Skogspodden.

Det gjorde även Jan Hedberg som arrangerar skogsresor över hela världen.

En Guldkvist delades även ut till Charlotte Bengtsson för att hon gett Skogforsk en mer aktiv roll i omvärlden och ” är med och driver skogsbrukets utveckling”.

Dessutom tilldelades Fernando Alvarado, Rise, stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds kompetensutvecklingspris.

Kung Carl XVI GustafKung Carl XVI Gustaf är Föreningen Skogens beskyddare och han inledde prisutdelningen med ett tal.  Där nämnde han bland annat stoltheten över att det lilla landet Sverige är en stor skogsnation – även inom innovation.

– En gång i tiden flottade vi timmer via älvarna ut till sågverken. I dag forskar vi på hur nanocellulosa kan användas inom allt från kompositmaterial till biomedicin.

– För det är ju så, att Sverige har inte bara mycket skog, utan vi är också bland de bästa länderna i världen på innovation. Här finns både råvaran och idéerna. Att lagra koldioxid i skogen och framtida byggnader, hjälper oss att klara omställningen till en hållbar utveckling.

I skogen finns både vår historia och vår framtid, poängterade han.

– Det tycker jag också återspeglas i de duktiga pristagare, sa kungen.

Sven Erik Hammar, Irene Gustafsson, Björn Åström, Jan Hedberg, Per Jonasson och Bo Jonasson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb