€kta gran före plastgran? Jajamensan

11 december 2007 S här i adventstider dyker frågan upp. €r det mer miljövänligt att köpa in en plastgran som man kan ha flera år, istället för att hugga en ny varje år.

Så här är det:

  • plastgranarna tillverkas mestadels i Kina
  • av oljeprodukter, dvs. plast
  • De fraktas över halva jordklotet
  • Naturskyddsföreningen kom efter en studie gjord för några år sedan att en vanlig svensk gran är det mest miljövänliga alternativet

    Vår svenska gran är bäst – ur miljösynpunkt!

    Välj en gran som kommer från närområdet. En stor del av våra julgranar importeras från Danmark vilket ger miljöbelastande transporter i onödan.

    €ven om plastgranen används i tio år, är det mer miljövänligt att ta en vanlig svensk gran trots att du hugger en ny varje år.

    (För allergiker är det naturligtvis en annan sak. Då kanske en plastgran är enda alternativet.)

    Ekologisk gran

    Den mest ekologiska julgranen är faktiskt den du hugger själv (lagligt förstås!) Att ta ut en gran ur en granplantering som ändå behöver röjas blir ju bra för skogsvården också om du väljer klokt. Granar i kraftledningsgator ska ändå röjas bort, så det är bara fördelar med att hugga själv.

    Odla gran i kruka

    En ny variant i USA är att köpa en gran med rot som är emballerad i en säck med jord. Efter jul kan granen planteras ut i trädgården och kan eventuellt återananvändas som julgran igen.

    Ivar Palo

    SkogsSverige

    Hämtar fler artiklar
    Till Skogen startsida
    På väg
    Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
    SkogsJobb