”Julgranen ska ha en själ”

Written by admin On the 0 Comments
I Södåkra kan man hugga sin egen julgran. Och det vill många. Förra julen trängdes 200 personer och det blev huggsexa om de vackraste granarna. Göte Enquist vill ge alla granhuggare en upplevelse.

– Det är kul att få välja sin gran, och dessutom hugga den själv. Fast barnen har nog roligast.
Medan kunderna går runt bland granarna på Kullahalvön, sprakar en eld där man kan värma sig och grilla. Det är mycket att välja på. Mörkgröna kungsgranar och silvriga blågranar står blandade med vanliga svenska julgranar. En del är små, andra stora och några riktigt stora torggranar.
– När granarna står blandade blir det svårare – och roligare – för kunderna att välja. Alla granar har sin egen personlighet, säger Göte.

Det går mode i granar som med allt annat. Förr var den vanliga svenska julgranen populärast men nu är det kungsgran som gäller. Den har mjuka mörkgröna barr som sitter kvar hela julen. Men om Göte själv får välja blir det blågran.
–Blågranen behåller barren längst – de   varar ända till påsk. Dessutom är den karismatisk och vacker. Silvrigheten förändras i ljuset och ingen gran är den andra lik, en del blir blåare, en del silvrigare.
Vid allhelgonahelgen kommer de första kunderna för att köpa pynt till gravar och i mitten av november börjar säsongen på allvar. Då köper folk utegranar som ska lysa upp trädgårdar och innergårdar. Granarna kostar mellan 50 och 550 kronor. De granar som inte är så fina brukar Göte lägga i en hög och sälja som bonusgranar.
–Man kan alltid ha en gran till fåglarna.

Sista helgen före jul strömmar kunderna till. Då kan det komma 200 personer och det är bilar överallt, ända upp till planteringen. Många ser ut sin gran långt i förväg men Göte säger alltid att han inte kan garantera att granen finns kvar när kunden kommer tillbaka.
–En del markerar sin gran med en plastkasse. Men när många vill ha samma gran så hamnar plastkassen snabbt på granen intill.

Granarna säljer som smör i solsken. Bara på självplocken säljer man 400-500 stycken. Göte hinner inte odla fram så att det räcker  – därför får han köpa in färdighuggna också.
–Jag sätter cirka tusen plantor varje år. Hälften klarar sig och blir julgranar. I bästa fall kan man ta de första när de stått här mellan sju och tio år. De får inte bli mer än 12 till 14 år, då förändras de och blir fula.
Göte har odlat julgranar i över fyrtio år. Han började med ett tunnland granplantor – nu har han fjorton. Det är ständigt arbete med plantering, föryngring och tillsyn. Dessutom måste man brinna för jobbet om man ska nå resultat. Det gäller att orka fortsätta kämpa och vara positiv. Göte har nyss fyllt 84 år.
–Man håller igång.

Granarna måste beskäras, annars blir de inte täta och fina. Före midsommar ska skotten toppas. Det är också viktigt att gödsla, Göte använder vanlig NPK. Men det största jobbet är att hålla undan gräset mellan granarna. Plantorna far illa av gräset särskilt under uppväxten.
–Man måste alltid ligga steget före. De måste ju få ljus från alla håll för att växa jämt. Jag brukar ha 1,35 meter mellan granarna för att kunna klippa gräset och ge dem ljus.

Rådjuren brukar feja hornen på granarna. Tyvärr väljer de alltid de rakaste. Snytbaggar kommer där det har varit planterat innan medan barkborrarna mest kommer på äldre granar. De senaste åren har olika sorters löss varit ett stort problem. 
–Sitkalusen var på besök för ett par år sedan. Den suger näringen ur barren så de blir bruna och ramlar av. En sådan gran vill ingen köpa, säger Göte.
Hur ser din favoritjulgran ut? 
–Den skall vara karismatisk – ha en själ.

Text och foto: Karin Bernle

Ur Tidningen SKOGEN 11/2012

 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA