Internationella Skogsdagen idag: Hurra för skogen och utomhuspedagogiken!

Written by admin On the 0 Comments
Foton och texter är tagna och skrivna av barn som går på låg- och mellanstadiet i Västerbotten
Nomenklatur. Vi smakar på ordet. Kantigt och komplicerat, men egentligen inte så svårt. Det betyder att ge namn till någonting, till exempel på det vis som Carl von Linné gav både för- och efternamn till växter en gång i tiden. När han väl hade givit växterna sina namn, ja, då kunde han och miljoner människor efter honom börja tycka om dem och lära sig mer om dem. Granen Picea Abies, tallen Pinus Sylvestris och glasbjörken Betula Pubescens; som vi älskar dessa trädslag här i Västerbotten!

Utomhuspedagogik. Ett fint ord för att lära sig om skogen och naturen, eller i skogen och naturen, i unga år. Det blir så mycket lättare att börja tycka om skogen, bli nyfiken på den och lära sig mer om den om man börjar tidigt! I år är det extra fokus på just utomhuspedagogik när vi idag den 21:e mars firar den Internationella Skogsdagen. Med utomhuspedagogiska verktyg kan vi tillsammans med våra barn utforska skogen, lära oss uppskatta den och samtidigt komma ett steg närmare att uppnå den svenska läroplanens övergripande kunskapsmål. Skogen blir till ett utomhusklassrum med himmelen som tak, och just det kanske är det allra finaste i kråksången om hur Skogen i Skolan arbetar.

Liksom Linné hade sitt förstoringsglas och sin anteckningsbok har barnen i alla femton kommuner här i Västerbottens län fått i uppgift att gå ut med en kamera för att iaktta skogen genom fotolinsen, just för att uppmärksamma skogens dag. De har sedan fått fundera över varför skogen är viktig, rolig, spännande och trivsam. På Linnéanskt manér har de plitat ner sina svar och på millennianskt manér har deras lärare zippat ihop foto- och textfilerna för att sedan skicka dem till oss. Gissa om vi fick in många fina bilder till Västerbottens Naturfototävling 2019!

Snart ska ni få veta vilken klass som vann tävlingen, men ni kommer hållas på halster en liten stund till – för först önskar vi nämligen predika lite mer om utomhuspedagogikens utomordentlighet samt dela med oss av några av de tankar om skogen som de västerbottniska barnen delgav oss tillsammans med sina inskickade bilder.

I läroplanen står det att: ”Var och en som verkar inom skolan också ska främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö”. Barnen i Västerbotten säger: ”Skogen är en plats för alla. Där man kan känna sig fri”. ”Om vi inte är rädda om skogen så förstör vi både för djur och natur. Om vi fortsätter skräpa ner kommer skogen att förstöras och vi måste inse att vi inte kan äta och andas pengar.” ”Det är viktigt att vi tar hand om skogen så att alla kan få vara där och ha lite trevligt som jag”.

”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Genom ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande”. Så står det i läroplanen. Barnen säger: ” Utan våran skog kommer människan troligtvis dö ut. Våra barn är våran framtid, och för att våra barn ska må bra så måste vi va rädd om naturen.” De säger också: ”När nästan hela Umeå brann upp så märkte vi hur viktiga träden var och vi upptäckte Umeås mest kända träd björken”. Att träd kan bli så gamla är hisnande för ett barn som börjar orientera sig i tid och rum.

Enligt läroplanen ska skolan inkludera: ”Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.” Så här säger barnen själva: ”Skogen är rolig för att där kan man klättra i träd, bygga kojor, hoppa på stenar. Känna på mossa och äta blåbär”. ”Man upptäcker nya saker. Man får komma ut i naturen. Där bor djuren. Man hör gnisslande träd. Man ser fina och många olika träd och växter. Man hör fåglar och kanske får man se dem”. ” Vi tycker att alla föräldrar ska uppmana både sina barn och sig själva att börja ta fler skogspromenader”.

Ja, det verkar som att barnen har en ganska tydlig idé om hur betydelsefull skogen är. Barnen summerar det så här: ”Varför är skogen så viktig? Jo, för vi måste ha syre, och skogen gör syre så vi kan andas. Om vi inte fick syre så dör vi. Och vi andas ut koldioxid som träden behöver”.

Med detta sagt ska ni äntligen få veta vilken klass som vann Västerbottens fototävling 2019! Det gjorde Grisbacka Skola, klass 2 B i Umeå! Fanfar! De kammade hem en Skolskogsryggsäck och en fika med Skogen i Skolan – helfestligt! Hurra för den Internationella Skogsdagen och grattis till världens skogar!

Ps. Inom kort kommer det att finnas en Skolskogsryggsäck att låna i varje kommun i Västerbotten. Kontakta Klara, regionsamordnare i Västerbotten på klara@meraskog.se om du vill låna den.

https://www.skogeniskolan.se/laromedel/laromedel/skolskogsryggsack

https://www.skogeniskolan.se/

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • EM-kval och försmak inför NM i Timbersports

  Kategorier: Skog
  Den svenska och norska eliten inom Timbersports kommer till Trollhättan den 17 och 18 augusti. Under två dagar kommer seniora atleter och rookies tävla i extremsporten i Trollhättan Cup. Lördagskvällen bjuder dessutom på ett EM-kval i det fysiskt krävande tävlingsformatet Champions Trophy. Tävlingarna är också de sista innan Nordiska Mästerskapen som arrangeras 24–25 augusti vilket också är uttagningen till VM. / Stihl
 • SkogsSverige önskar alla läsare en härlig sommar!

  Kategorier: Skog
  Under sommaren kan du lära dig mer om skog och skogsbruk på SkogsSverige. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Följ vår Facebook-sida under sommaren! Nu tar vi sommarledigt från den 12/7 - 12/8 och önskar er en härlig sommar!
 • Skogskollo för tjejer i Sundsvall arrangerat av Skogstekniska klustret och Skogen i Skolans region Västernorrland

  På Skogskollot i Sundsvall fick tjejerna koll på skogsbranschen

  Under två dagar fick 13 tjejer från Sundsvall gå på studiebesök på SCA för att lära sig mer om hur man sköter skogen från kotte till planka. På Norrplant fick de se hur skogsplantorna växer till sig och provade på plantering. Dessutom fick de veta vad en skogsmaskinförare tycker om bäst med jobbet.
 • EU-toppchef besöker miljösatsning i Halmstad

  Kategorier: Klimat & Miljö
  Den 27–28 juni besöker chefen för EU:s miljöprogram LIFE, Angelo Salsi, Sverige för att följa upp den omfattande nationella EU-finansierade miljösatsningen Grip on Life som omsätter miljonbelopp. Halmstad har blivit utsedd till värd för mötet och får därmed också visa lokala exempel på vad miljösatsningen i Sverige innebär. Den 28 juni klockan 9.30-10.30 har media möjlighet att träffa Angelo Salsi samt projektledningen för Grip on Life. / Skogsstyrelsen
 • 18 tjejer från Hudiksvallsområdet deltog på Region Dalarna-Gävleborgs dagkollo i Långvind

  Tjejerna blev nyfikna på skogssektorn

  En del av dem hade provat på att plantera skogsplantor medan det var något nytt för andra. 18 tjejer som skulle börja i årskurs 6 och kom från Hudiksvalls kommun deltog i dagkollot. De tillverkade papper, fick kunskap om rovdjur, planterade granplantor och se hur skogsinventering med drönare gick till. Skogen i Skolans Region Dalarna-Gävleborg arrangerade dagen i Långvind, utanför Hudiksvall.
 • Foto från skogen på vintern som innehåller ett tjugotal träd, varav sex stycken har identifierats av datorseende och markerats med fyrkantiga boxar.

  Identifiering av utvalda objekt i en skogsmiljö

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Skogsindustrin är stor i Sverige och de finns alltid behov av effektiviseringar. Datorseende är en teknik där man ofta använder artificiell intelligens för att identifiera objekt på en bild och tekniken har applicerats inom andra industrier med goda resultat. I examensarbetet “Computer vision as a tool for forestry” så testas fyra olika arkitekturer för datorseende, arkitekturerna som har presterat bra på att identifiera generella objekt testas för att identifiera utvalda objekt i en skogsmiljö.
 • Skogen brinner i Sverige 2019

  Kategorier: Skog
  Under våren och i början av sommaren har det varit soligt och torrt under längre perioder och brandrisken har ökat på flera platser i Södra och mellersta Sverige. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel. SkogsSverige har informationen du behöver och den uppdateras dagligen!
 • Vad handlar klimatanpassning av skogsbruket om?

  Kategorier: Klimat & Miljö
  Isabella Hallberg Sramek, jägmästare SLU berättade om Klimatanpassning av skogsbruket på #Skogsnolia. - Mer skog dör av skadegörare än av skogsbränder. Vi får en högre biologisk mångfald på grund av klimatförändringarna medan svenska värmekänsliga arter dör ut. Faktorer som påverkar är långa omloppstider, viltbetestryck, vad "grannen" gör, marknadens efterfrågan samt lagar och regler.
 • Anders Granström, SLU berättar om orsaker till skogsbrand på #Skogsnolia

  Är det skogsbrukets fel att skogen brinner?

  Kategorier: Skog
  – All personal behövs för ett snabbt ingripande när en skogsbrand uppstår. Även bevakning av brandhärden och eftersläckning behövs, sa Anders Granström SLU på #Skogsnolia.
 • Ute är inne - en konferens anordnad av nätverket Utenavet, som Skogen i Skolan är medlem i.

  Senaste nytt från Skogen i Skolan

  I vårt nyhetsbrev kan du läsa om hur det går när det gäller projektet digitala läromedel och enkäten som har gått ut till lärare för att få fram deras behov. Dessutom får du månadens övning och nyheter från aktiviteter som våra regioner har arrangerat.
 • Landslaget i Timbersports kommer till Skogsnolia

  Svenska landslaget i Timbersports till Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Den 13-15 juni kommer det svenska och norska landslaget i Timbersports till Skogsnolia för att visa upp och tävla i sporten som är på frammarsch i Sverige och resten av Norden. Samtidigt passar landslaget på att visa upp STIHLs innovativa och kraftfulla motorsåg MS 500i – världens enda motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Timbersports bjuder in media till uppvisningen och tävlingarna på Skogsnolia. / Stihl
 • Regionsamordnare Jens Meyer, Skogen i Skolan och Katarina Rehder, CETIS

  Teknikinslag på Skogens dagar

  Under två soliga dagar i maj anordnade Skogen i Skolan Skogens dagar tillsammans med Södra Viken naturbruksgymnasium. Ca 1500 elever från Värmlands mellanstadie- och högstadieskolor var där för att träffa gymnasieelever och få information om arbeten och utbildning inom skogsindustrin. CETIS var på plats! / Skogen i Skolan, Region Värmland