Hanna Kankainen är SkogsSveriges ambassadör för sociala medierna

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Här berättar Hanna med egna ord om vem hon är och om studierna på jägmästarprogrammet på SLU i Umeå. Hanna är PR-ansvarig för Skogis-granar där försäljningen i Stockholm börjar den 9/12 på Skansens julmarknad medan försäljningen på övriga ställen börjar den 14 december.

Jag heter Hanna Kankainen, är 25 år gammal och är ambassadör för SkogsSveriges Facebook och Twitter under årets upplaga av Skogis julgransförsäljning i huvudstaden!

Min historia börjar i Sundsvall och uppehåller sig sedan 2,5 år tillbaka i Umeå där jag läser en utbildning som efter ytterligare 2,5 år resulterar i en Jägmästarexamen! Att jag hamnade här och inte på en ingenjörsutbildning med inriktning mot produktutveckling kan jag inte riktigt svara på, hur man väljer sina vägar är kanske det mest spännande man kan göra och att mitt val inte var självklart är kanske det jag i huvudsak vill förmedla här ovan.

Efter tre år på Sundsvalls gymnasiums Naturvetenskapliga program flyttade jag till min bror i Oslo för att spara ihop till ett startkapital för mitt liv som vuxen. En rad av olika arbeten inom läkemedelsbranchen på dosapotek i Norge och vanliga apotek i Sverige löste av varandra och gav mig så småningom möjligheter att mellan varven även upptäcka nya platser, som i sin tur gav mersmak att se, uppleva och upptäcka ännu mer.

Jag skulle säga att jag är en livsnjutare som har fallit för ordet kvalitet och tar mig genom norrlands solfattiga månader med hjälp av god mat, kreativa inslag och sagolika stjärnhimlar.

Utbildningen jag läser samlar naturintresserade från norr till söder där det bara i min klass finns representanter från nästan alla Sveriges län. Skogen, som är vår hjärtefråga på Skogis, är en naturtillgång i många avseenden och har olika innebörd beroende på vem som får frågan. Att studera till jägmästare innebär att bygga upp en otroligt bred kunskap om, och axla ett ansvar av, en av planetens stora naturtillgångar. Frågor kring hur våra skogar ska skötas idag och i framtiden bygger på ett samarbete från en mängd olika vetenskapliga inriktningar, där tre relativt omfattande områden kan handla om ekonomi, skötsel och ekologi. Tre inriktningar som vi fördjupar oss i under våra två sista år på programmet. Kontentan är alltså att alla intressenter har sin poäng och samspelet dem emellan är utmaningen.

Jägmästarutbildningen är full av traditioner av olika slag och en av dessa är julgransförsäljningen i Stockholm som i december firar 53 år! Vi kursare som läser år tre anordnar försäljningen som börjar i Skåne hos en man som heter Per. När granarna ska huggas gör vi det själva varefter vi fraktar och säljer dem på sex platser i huvudstaden. Vad som också hör till traditionen och som vi på Skogis är stolta över är vårt uppdrag att även förse det kungliga slottet med granar. Syftet med försäljningen är att samla in pengar till studieresor och examensarbeten vi gör under sista året på utbildningen.

Vill ni köpa en Skogisgran hittar ni oss här (länk till karta) mellan den 14e och 23e december och vill ni veta mer om vår försäljning eller Jägmästarprogrammet rekommenderar jag er att besöka vår hemsida skogisgranar.se och jagmastare.com samt givetvis följa vår granförsäljning på vårt instagramkonto.

Om du inte redan följer SkogsSveriges Facebook och Twitter tycker jag du ska göra det nu, det ger dig möjlighet att följa oss genom vår försäljning och även se hur det går till bakom kulisserna!

Varma hälsningar!

Hanna Kankainen

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA