Hanna Kankainen är SkogsSveriges ambassadör för sociala medierna

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Här berättar Hanna med egna ord om vem hon är och om studierna på jägmästarprogrammet på SLU i Umeå. Hanna är PR-ansvarig för Skogis-granar där försäljningen i Stockholm börjar den 9/12 på Skansens julmarknad medan försäljningen på övriga ställen börjar den 14 december.

Jag heter Hanna Kankainen, är 25 år gammal och är ambassadör för SkogsSveriges Facebook och Twitter under årets upplaga av Skogis julgransförsäljning i huvudstaden!

Min historia börjar i Sundsvall och uppehåller sig sedan 2,5 år tillbaka i Umeå där jag läser en utbildning som efter ytterligare 2,5 år resulterar i en Jägmästarexamen! Att jag hamnade här och inte på en ingenjörsutbildning med inriktning mot produktutveckling kan jag inte riktigt svara på, hur man väljer sina vägar är kanske det mest spännande man kan göra och att mitt val inte var självklart är kanske det jag i huvudsak vill förmedla här ovan.

Efter tre år på Sundsvalls gymnasiums Naturvetenskapliga program flyttade jag till min bror i Oslo för att spara ihop till ett startkapital för mitt liv som vuxen. En rad av olika arbeten inom läkemedelsbranchen på dosapotek i Norge och vanliga apotek i Sverige löste av varandra och gav mig så småningom möjligheter att mellan varven även upptäcka nya platser, som i sin tur gav mersmak att se, uppleva och upptäcka ännu mer.

Jag skulle säga att jag är en livsnjutare som har fallit för ordet kvalitet och tar mig genom norrlands solfattiga månader med hjälp av god mat, kreativa inslag och sagolika stjärnhimlar.

Utbildningen jag läser samlar naturintresserade från norr till söder där det bara i min klass finns representanter från nästan alla Sveriges län. Skogen, som är vår hjärtefråga på Skogis, är en naturtillgång i många avseenden och har olika innebörd beroende på vem som får frågan. Att studera till jägmästare innebär att bygga upp en otroligt bred kunskap om, och axla ett ansvar av, en av planetens stora naturtillgångar. Frågor kring hur våra skogar ska skötas idag och i framtiden bygger på ett samarbete från en mängd olika vetenskapliga inriktningar, där tre relativt omfattande områden kan handla om ekonomi, skötsel och ekologi. Tre inriktningar som vi fördjupar oss i under våra två sista år på programmet. Kontentan är alltså att alla intressenter har sin poäng och samspelet dem emellan är utmaningen.

Jägmästarutbildningen är full av traditioner av olika slag och en av dessa är julgransförsäljningen i Stockholm som i december firar 53 år! Vi kursare som läser år tre anordnar försäljningen som börjar i Skåne hos en man som heter Per. När granarna ska huggas gör vi det själva varefter vi fraktar och säljer dem på sex platser i huvudstaden. Vad som också hör till traditionen och som vi på Skogis är stolta över är vårt uppdrag att även förse det kungliga slottet med granar. Syftet med försäljningen är att samla in pengar till studieresor och examensarbeten vi gör under sista året på utbildningen.

Vill ni köpa en Skogisgran hittar ni oss här (länk till karta) mellan den 14e och 23e december och vill ni veta mer om vår försäljning eller Jägmästarprogrammet rekommenderar jag er att besöka vår hemsida skogisgranar.se och jagmastare.com samt givetvis följa vår granförsäljning på vårt instagramkonto.

Om du inte redan följer SkogsSveriges Facebook och Twitter tycker jag du ska göra det nu, det ger dig möjlighet att följa oss genom vår försäljning och även se hur det går till bakom kulisserna!

Varma hälsningar!

Hanna Kankainen

Mer information

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Välkommen till SkogsSverige – kunskap om skog

  Välkommen till SkogsSverige! Här hittar du massor med information om skogen och skogssektorn. Fakta om Sveriges skogar och om skogsnäringen. Om mångfald och miljö. Träd och trä. Utbildning och uteliv. Och så bjuder vi på världens längsta lista med tips för hur du köper och sköter din julgran. Du kan även söka bland över 7000 frågor och svar om skog och skogsbruk. Och kanske hittar du något intressant i vårt omfattande nyhetsarkiv.
 • 7 000 svar för den vetgirige

  Vår panel med 80 forskare och andra experter har svarat på över 7 000 frågor om skog. I vilken skog trivs tjädern bäst? Hur många tändstickor kan det bli av en asp? Hur gör man för att återplantera efter ett kalhygge? Vad finns det för utbildningar i skogsindustrin? Hur bygger man en kolmila? Frågelådan har stängt för nya frågor men välkommen att botanisera bland alla frågor som redan är ställda.
 • 8 400 förklarade skogsord

  Vad säger hen? ”Anilinved, biotop, centrumbit, daggpunkt…” I Skogsencyklopedin går vi igenom hela skogens alfabet i över 8000 ord. Här hittar du facktermer om skog, natur och skogsbruk. Vare sig du vill ha en förklaring eller bara veta mer.
 • SkogsSveriges nyhetsflöde har upphört

  SkogsSveriges nyhetsbevakning har avslutas. Skogsbrukets nyheter kan du ändå få en gång i veckan från Föreningen Skogen. Beställ nyhetsbrevet eSKOGEN på www.skogen.se !
 • För första gången på tio år: Sverige nettoexporterar träpellets

  Kategorier: Bioenergi
  Hög medeltemperatur under flera år har påverkat efterfrågan av träpellets för uppvärmning. Under 2020 minskade efterfrågan i Sverige med omkring 25 procent, istället ökade exporten av pellets till den högsta på mer än tio år. Den minskade efterfrågan i Sverige hade stor påverkan på både importen och export av pellets. Importen minskade med 73 procent till 120 000 ton. Exporten ökade med 130 procent till 264 000 ton. Det ger en nettoexport av pellets på 144 000 ton pellets från Sverige under 2020. Det är för första gången på minst tio år som Sverige har en nettoexport av pellets. / Svebio
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skogen – vårt gröna tak och vårt gröna guld
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.