Hanna Kankainen är SkogsSveriges ambassadör för sociala medierna

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Här berättar Hanna med egna ord om vem hon är och om studierna på jägmästarprogrammet på SLU i Umeå. Hanna är PR-ansvarig för Skogis-granar där försäljningen i Stockholm börjar den 9/12 på Skansens julmarknad medan försäljningen på övriga ställen börjar den 14 december.

Jag heter Hanna Kankainen, är 25 år gammal och är ambassadör för SkogsSveriges Facebook och Twitter under årets upplaga av Skogis julgransförsäljning i huvudstaden!

Min historia börjar i Sundsvall och uppehåller sig sedan 2,5 år tillbaka i Umeå där jag läser en utbildning som efter ytterligare 2,5 år resulterar i en Jägmästarexamen! Att jag hamnade här och inte på en ingenjörsutbildning med inriktning mot produktutveckling kan jag inte riktigt svara på, hur man väljer sina vägar är kanske det mest spännande man kan göra och att mitt val inte var självklart är kanske det jag i huvudsak vill förmedla här ovan.

Efter tre år på Sundsvalls gymnasiums Naturvetenskapliga program flyttade jag till min bror i Oslo för att spara ihop till ett startkapital för mitt liv som vuxen. En rad av olika arbeten inom läkemedelsbranchen på dosapotek i Norge och vanliga apotek i Sverige löste av varandra och gav mig så småningom möjligheter att mellan varven även upptäcka nya platser, som i sin tur gav mersmak att se, uppleva och upptäcka ännu mer.

Jag skulle säga att jag är en livsnjutare som har fallit för ordet kvalitet och tar mig genom norrlands solfattiga månader med hjälp av god mat, kreativa inslag och sagolika stjärnhimlar.

Utbildningen jag läser samlar naturintresserade från norr till söder där det bara i min klass finns representanter från nästan alla Sveriges län. Skogen, som är vår hjärtefråga på Skogis, är en naturtillgång i många avseenden och har olika innebörd beroende på vem som får frågan. Att studera till jägmästare innebär att bygga upp en otroligt bred kunskap om, och axla ett ansvar av, en av planetens stora naturtillgångar. Frågor kring hur våra skogar ska skötas idag och i framtiden bygger på ett samarbete från en mängd olika vetenskapliga inriktningar, där tre relativt omfattande områden kan handla om ekonomi, skötsel och ekologi. Tre inriktningar som vi fördjupar oss i under våra två sista år på programmet. Kontentan är alltså att alla intressenter har sin poäng och samspelet dem emellan är utmaningen.

Jägmästarutbildningen är full av traditioner av olika slag och en av dessa är julgransförsäljningen i Stockholm som i december firar 53 år! Vi kursare som läser år tre anordnar försäljningen som börjar i Skåne hos en man som heter Per. När granarna ska huggas gör vi det själva varefter vi fraktar och säljer dem på sex platser i huvudstaden. Vad som också hör till traditionen och som vi på Skogis är stolta över är vårt uppdrag att även förse det kungliga slottet med granar. Syftet med försäljningen är att samla in pengar till studieresor och examensarbeten vi gör under sista året på utbildningen.

Vill ni köpa en Skogisgran hittar ni oss här (länk till karta) mellan den 14e och 23e december och vill ni veta mer om vår försäljning eller Jägmästarprogrammet rekommenderar jag er att besöka vår hemsida skogisgranar.se och jagmastare.com samt givetvis följa vår granförsäljning på vårt instagramkonto.

Om du inte redan följer SkogsSveriges Facebook och Twitter tycker jag du ska göra det nu, det ger dig möjlighet att följa oss genom vår försäljning och även se hur det går till bakom kulisserna!

Varma hälsningar!

Hanna Kankainen

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Ute är inne i Jönköping 29-30 augusti 2019

  Välkommen till Ute är inne 2019!

  Nu genomförs konferensen Ute är inne för sjätte gången den 29-30 augusti 2019. Här finns massor av inspiration för mer lärande utomhus i skola och förskola. Lyssna på inspirerande föreläsningar, diskutera vinsterna med fysiskt aktiva barn och elever och hur vi kan planera och bygga för den betydelsefulla utomhusvistelsen. Välj bland 50 workshops där utemiljön fungerar som plats för lärande, med fokus på ekosystemtjänster, utomhuspedagogiska metoder, miljö och hälsa samt planering och samverkan.
 • Skogen i Skolan tar fram ett digitalt läromedel

  Lärare sökes!

  Skogen i Skolan utvecklar ett digitalt läromedel om hållbar utveckling. Förhoppningen är att omsätta elevers oro för klimat och framtid till hopp och handlingskraft. Läromedlet riktar sig främst till åk 4-6, men vi vill även gärna nå åk 7-9 och nyanlända.
 • Dra till Södra Viken och upplev Skogens dagar!

  Elever och pedagoger i årskurs 6 –8 i Värmland är välkomna till Skogens dagar i Sunne 16–17 maj 2019 kl. 9-15. Allt som är värt att veta om skogen kan ni få reda på genom att besöka olika stationer som alla på något sätt har med skog att göra. Arrangemanget är uppdelat i fyra teman: Skogen, Trävaror och transport, Massa och papper och Fritid i skogen. Skolorna deltar utan kostnad i Skogens Dagar. Anmälan senast den 18 april! / Skogen i Skolan
 • Visar framtidens skog i Vindeln

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Klimatförändringar och ökad efterfrågan på skogsråvara ställer nya krav på hur vi sköter våra skogar. I juni finns möjligheten att följa med en av SLU:s forskarskolor till Vindeln för att lära sig mer om framtidens skogsskötsel.
 • Skogen brinner i Sverige 2019

  Kategorier: Skog
  Under våren har det varit soligt och torrt under längre perioder och brandrisken har ökat på flera platser i Södra och mellersta Sverige. MSB stärker den nationella beredskapen, driver aktörernas gemensamma hantering och kan stärka aktörer med kompetens och materiel. SkogsSverige har informationen du behöver och den uppdateras dagligen!
 • WAMBAF-projektet hanterar påverkan på skog och vatten i Östersjöregionen

  Kategorier: Klimat & Miljö
  WAMBAF står för vattenhantering i baltiska skogar (Water management in Baltic Forests) och syftar till att minska näring och kvicksilver från skogsbruk till vattendrag och till Östersjön.
 • Dovhjort. Foto: Anders Jarnemo

  Dovhjorten kan vara en vinstaffär för markägare och biologisk mångfald

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Viltbete på jordbruksgrödor kan vara mycket kostsamt för lantbruket. Skördeförluster på upp till 25 procent är sannolikt inte ovanliga, enligt en ny studie från SLU. Trots detta kan stora viltstammar vara positiva för vissa gårdars ekonomi. Intäkterna från kommersiell jakt kan nämligen överstiga kostnaden för betesskador, och med stängsel runt åkrarna blir vinsten ännu större. Ett sådant mångbruk gynnar dessutom den biologiska mångfalden, då det blir fler betande djur i ett landskap med allt färre tama växtätare såsom kor och får. / SLU
 • Produktionen igång efter dagens brand

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Ingen person kom till skada och produktionen är åter igång vid världens modernaste såglinje Sävar Såg. De ekonomiska förlusterna efter gårdagens brand är inte fastställda men rör sig troligen om miljonbelopp. / Norra
 • Virkesbörsen lanserar ny tjänst, Hitta skogsbank

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Virkesbörsen, en digital handelsplats för köp och sälj virke, fortsätter att växa och lanserar nu Hitta skogsbank. En tjänst där användare enkelt kan jämföra olika bankers erbjudande mot skogsägare. Tjänsten är en del i det ekosystem av tjänster som Virkesbörsen vill bygga för att göra virkesmarknaden mer effektiv och transparent. Tjänsten gör det enklare för skogsägare att fatta informerade beslut kring sitt skogsbruk och kommer förhoppningsvis öka lönsamheten på gårdsnivå. Tjänsten är helt gratis och återfinns på virkesborsen.se. / Virkesbörsen
 • LEAFs årliga möte för nationella operatörer på Irland 236-29/4 2019

  Irländsk utomhuspedagogik på LEAFs årliga möte

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Skogen i Skolan ingår i organisationen LEAF, Learning About Forests. Varje år anordnas ett möte för nationella operatörer och det skedde i Castleconnell utanför Limerick på Irland. Under fyra dagar utbytte representanter från 40 länder erfarenheter och deltog i utomhuspedagogiska övningar.
 • Forum för bioekonomi 2019

  Samtal om bioekonomins möjligheter och utmaningar

  Kategorier: Skog
  Politiker talade om skogsnäringens och bioekonomins betydelse både för Sverige och EU på Forum för bioekonomi. Augustnominerade journalisten Jens Liljestrand berättade om Vilhelm Mobergs relation till skogen. Föreningen Skogens styrelse utser varje år pristagare och detta år fick Kerstin Ekman årets Greve Carl Bernadottes Skogspris.
 • Följ SkogsSverige på Skogsnäringsveckan 2019!

  Kategorier: Skog
  Följ SkogsSverige på skogssverige.se, i våra nyhetsbrev och sociala medierna Facebook och Twitter. Det blir reportage och inlägg i sociala medier under Skogsminglet den 8/4, Forum för Bioekonomi den 10/4 och Skogens dag i Riksdagen den 11/4.