Gör som kungahuset – köp Skogis granar!

17 december 2015 Möt Johanna Hägglund, jägmästarstudent på SLU i Umeå när hon berättar om sig själv, sina studier på SLU:s Jägmästarprogram i Umeå och inte minst om försäljningen av Skogis-granar. Studenterna åkte ner till Skåne för att hugga granarna och säljer dem nu från den 14-23 december på åtta försäljningsställen i Stockholm. Där kan du träffa Johanna och de andra studenterna samt köpa en färsk julgran! Kungahuset fick sin julgran levererad onsdagen den 16/12.

Gör som kungahuset – köp Skogis granar!

– Mitt namn är Johanna Hägglund och är Jägmästarstudent på SLU i Umeå. Att studera till jägmästare innebär att man får en otroligt bred kunskap om en av våra största och bästa naturtillgångar, skogen. Skogen är en förnyelsebar naturtillgång där många intressenter ska samsas om allt vad den har ett erbjuda, såsom ekonomiska, sociala och biologiska värden. Det är bara ett av de problem vi ska formulera och lösa som färdiga jägmästare, hur ska alla intressenter nyttja samma resurs? Under utbildningen får vi under de första tre åren en grundläggande kunskap om skötsel, ekologi, planering etc. Under de sista två åren får vi möjlighet att själva forma vår utbildning i större utsträckning med olika inriktningar på masternivå – beroende på våra egna intressen. Det här är en utbildning jag starkt rekommenderar till alla som funderar på att läsa vidare och har ett intresse för skog, friluftsliv, ekonomi eller biologi. Det säger sig “självt” att det är en bred utbildning och det blir verkligen vad man gör det till.

Gör som Hovet och köp en Skogis-gran
Nu när det närmar sig juletider känner vi jägmästarstudenter oss manade att hjälpa till att förse huvudstaden med granar i vinter. Själva granförsäljningen är en anrik tradition där studenter på jägmästarprogrammet säljer granar i Stockholm, vi är inne på 52:a (!) året i rad. Just namnet Kungsgran (eg. Abies nordmanniana)  kommer faktiskt från att vi jägmästare genom svunna tider levererat granar till Hovet. Hela syftet med försäljningen är att samla in pengar till den utlandsresa vi gör i årskurs 5. Den kallas Europaresan men med vilja och höga ambitioner kan vi ta oss dit vi vill i världen. Kursen vi studerar under resan är “Internationell skogspolitik”. I år säljer vi granar mellan den 14 och 23 december på våra försäljningsplatser (se karta)  och dessutom säljer vi detta år även granar på Skansens julmarknad 12-13 och 19-20 december.
Ni kan följa granförsäljningen på SkogsSveriges Facebook och Twitter.

Vem är Johanna?
 Jag, Johanna Hägglund kommer till största delen att skriva inläggen på Skogssveriges Facebook, Twitter samt vårt eget Instagramkonto. Jag är 24 år och är född och uppväxt i den lilla kuststaden Piteå. Direkt efter min gymnasieutbildning på Teknikprogrammet med inriktning design flydde jag Norrlands vidder för att bo och arbeta i kontratsten Stockholm ett år. Efter ytterligare två års ströjobb och frilansarbete inom fotografi och formgivning kändes det i hjärtat att det var dags att läsa vidare. Att det skulle bli jägmästare var tyvärr inget självklart val för mig: Då hade jag ingen aning om vad det var för program. Jag har min kära mamma att tacka för att hon sådde ett frö i mig om att läsa till jägmästare. Jag är otroligt stolt över mitt val av utbildning, men det här är absolut något jag tror SLU behöver arbeta med, att få ut mer information om utbildningen och vad den innebär och hur otroligt viktiga vi är för framtiden!

Om du inte redan följer SkogsSveriges Facebook och Twitter tycker jag du ska göra det nu, det ger dig möjlighet att följa oss genom vår försäljning och se lite hur det går till bakom kulisserna.

Hoppas vi ses i Stockholm!

Hälsningar Johanna Hägglund, PR-ansvarig på Skogis granar

Jägmästarestudenter som säljer Skogis granar 2015. Foto: Anton Larsson
Jan Lindblad, transportansvarig, Filip Benjaminsson, ekonomiansvarig, Carl Segerson, Huggaransvarig, Sara Holappa Jonsson, försäljningsansvarig, Lina Arnesson Ceder, Grangeneral, Johanna Hägglund, PR-ansvarig. Foto: Anton Larsson

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb