Fredborgsskolan blev Skogens Mästare i Region Mälardalen

Written by admin On the 0 Comments
Finalen i Skogens Mästare var förlagd till Ösby Naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland. De fyra klasserna gjorde först teoridelen inomhus där de fick besvara frågor om allemansrätten, skogsbruk och olika verktyg. I utomhusdelen ingick att göra upp eld, mäta ett träds höjd, räkna ut volym på en stock och beräkna träd på en hektar. Martin Klenz håller workshops om Skogens Mästare den 29/10 på Skolforum för de som vill vara med i tävlingen nästa år!

Inomhusdelen av finalen i Skogens Mästare i Region MälardalenÅtta skolor anmälde sig till tävlingen Skogens Mästare i Skogen i Skolans Region Mälardalen. Anmälningarna kom från Västmanland, Södermanland och Stockholm med sammanlagt 21 klasser och 492 elever. Martin Klenz är kontaktperson för Västmanland och ansvarar för tävlingen.
- Skogen i Skolans läromedel "Boken om skogen" skickades ut till varje klass och sedan fick  jag in 15 tävlingsbidrag. Fyra klasser gick sedan vidare till final och det är de som tävlar här idag. Jag önskar alla lycka till!

Tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare
Elever får skoglig kunskap i tävlingen som grundades i Region Jämtland. I år pågår tävlinge i Jämtland, Mälardalen, Dalarna-Gävleborg och Västerbotten.

Skogen i Skolan på Skolforum
Vill du prata med Martin Klenz och veta mer? Träffa honom på Skolforum den 29/10 då han håller workshop om Skogens Mästare kl 10.00-10.20 och 13.00-13.20.
Boka in dig på Skogens Mästare
Läs mer om SiS workshops och seminarier på Skolforum

Naturbruksprogrammet Skog på Ösby i Sala

Rolf Gillisson, lärare på Ösby Naturbruksgymnasium i SalaFinalen var förlagd till Säby Naturbruksgymnasium i Sala där Rolf Gillisson har varit lärare i över 30 år.
- Vi har nu 32 elever på den skogliga utbildningen här och det finns över 200 elever totalt på skolan. En del går gymnasieutbildningen här medan andra går en 40-veckors praktisk utbildning i jord- och skogsbruk, säger Rolf Gillisson.

Rolf Gillisson ingick i juryn som bedömde finalisternas resultat. Där deltog också Frida Pihl som är samordnare för Region Mälardalen, distriktschef Patrik Karlsson, Skogsstyrelsen, Gunilla Häggström, SiS Nationella kansli.

Victoria Boström gör två veckors praktik på Skogsstyrelsen och deltog både i juryn samt i de praktiska utomhusmomenten i finalen.
- Jag går ett skogligt basår i Värnamo och kommer sedan att studera på skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.

Victoria Boström, elev på skogligt basår och praktikant hos Skogsstyrelsen Jesper Eriksson, skogsbrukselev på Ösby Naturbruksgymnasium

Jesper Eriksson kommer från Fagersta och går tredje året på Naturbruksgymnasiet i Sala.
Jesper har provat på sex veckors praktik med skotning, manuell avverkning i Norge och fyra veckor på en verkstad i Fagersta.
- Jag vill bli maskinförare hos Sveaskog och det spelar ingen roll om jag får köra skördare eller skotare. När jag tar examen nästa år vill jag jobba med avverkning i Riddarhyttan.

Skogens Mästare: göra upp eld på tid Skogens Mästare: trädmätning
Skogens Mästare: mäta volymen på en stock  

Fyra utomhusmoment i del två av finalen i Skogens Mästare
De fyra utomhusmomenten bestod av att göra upp en eld med eldstål, bomull, papper och stickor. Ett uppspänt snöre skulle brännas av på tid. De andra momenten var att mäta ett träds höjd, räkna ut volymen på en stock och beräkna antal träd på en hektar.

Skogens Mästare: antal träd per hektar

Efter att alla klasser hade gjort utedelarna gick Martin Klenz igenom facit. Juryn räknade ihop resultaten och därefter delade rektor Rolf Levenklöv ut priserna som bestod av prispengar och en pokal.
Prispengar och pokal till finalisterna i Skogens Mästare
Fjärde pris gick till Stureskolan i Arboga som fick ihop 120 poäng och fick 2000 kronor i prispengar. Tredje pris gick till Fryxellska skolan i Västerås, klass 7E som fick 125 poäng och 3000 kronor. Andra pris gick till Fryxellska skolan, 7 F, som fick 130 poäng och 5000 kr.

Första pris och vinnare av Skogens Mästare i Region Mälardalen blev Fredborgsskolan i Åkersberga utanför Stockholm.
- Vi är så glada för priset som kanske går till en resa, sa eleverna.
Skogen i Skolans Nationella kansli och Region Mälardalen gratulerar till vinsten!
 

Andra pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7F från Västerås
Tredje pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7E
Fjärde pris i Skogens Mästare gick till Stureskolan i Arboga

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, Skogen i Skolans nationella kansli
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
Nationella kansliet

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Women an untapped potential in forestry

  Kategorier: Forest research and education
  The Nordic forest industry is in huge need of labor, but the proportion of female forest workers is minimal. Women are a large, still not used resource in Nordic forestry, according to Nordic Forest Research (SNS), whom is now launching a report on gender equality in the Nordic forests. (Swedish version further down). / SNS
 • SNS, Nordic Forest Research, skogsbruk, kvinnlig skogsarbetare

  Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  Den nordiska skogsbranschen är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS), som nu lanserar en rapport om jämställdheten i de nordiska skogarna​. / SNS
 • Nu finns chans att söka pengar för projekt om ek

  Kategorier: Skog
  Erik Stenströms Stiftelse för ekskogsbrukets främjande bildades 2012 med ett donerat startkapital på 10 miljoner kronor från jägmästare Erik Stenström. Avkastningen ska årligen delas ut till forskare eller privatpersoner som vill utveckla eller öka kunskapen kring eken och dess skötsel. Stiftelsen gör nu i september sin sjunde utlysning av forskningsmedel. Tillgängligt för ansökan nu är cirka 700 000 kr. / Erik Stenströms stiftelsee
 • Lena Jonsson, jägmästare och projektledare på BioFuel Region

  Lena Jonsson: Skogen är så rätt och så hett!

  Kategorier: Bioenergi, Forskning & utbildning
  Lena Jonsson är jägmästare och projektledare på BioFuel Region som är en medlemsägd organisation. - Vi jobbar för en fossilfri fordonsflotta och utvecklad bioekonomi från skogen. Jägmästarutbildningen är en bra grund att stå på i arbetet med omställningen till framtidens hållbara samhälle. / SkogsSverige
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Framtiden är klädd med plywood

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Utdelning av Mera Skog i Västerbottens stipendium 2020

  Kategorier: Skog
  Premiärutdelning av stipendium till elev på naturbruksgymnasiet Liljaskolan 26 augusti 2020. Mera Skog vill verka för nyplantering och underhåll av ett brett skogligt intresse hos unga i Västerbotten samt därmed bidra till att skogsnäringen föryngras. Med ett nystiftat stipendium vill Mera Skog uppmuntra en elev som visat engagemang i sina skogliga studier samt intresse för att bruka skogen hållbart för framtiden. Eleven belönas med 10 000 kronor. / Mera Skog
 • Vad kan du om skog? Behöver du få koll på skogssektorn?

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige sprider kunskap om hela skogsbranschen genom dagliga nyheter, aktuella faktasidor och frågelådan där du kan ställa frågor om skog. Dessutom får du veta mer om skogliga yrken genom intervjuer med jägmästare och skogsmästare samt insikt i vad som sker på skogliga evenemang. Följ SkogsSverige i våra digitala medier!
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.