Framtiden är klädd med plywood

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven

– Vår jubilar har överlevt de andra plywoodfabrikerna i Skandinavien. Efter att Moelven köpte fabriken 2011 har man investerat närmare 185 miljoner i verksamheten. När vi tog över var investeringarna ordentligt eftersatta och det behövdes en modernisering med utveckling av arbetsmiljö, automatisering och produkter. Vi har nu har en modern fabrik som går de kommande 50 åren till mötes med anpassad och modern produktion och produkter som passar en byggmarknad med ökande krav på effektiva och ergonomiska produkter. Vi har en stark tro på att framtiden är klädd i plywood, säger Mikael Axelsson, VD i Moelven Wood AB, och styrelseordförande i Moelven Vänerply AB.

 Han är full av beröm för de anställda. 

– Vi var redan från övertagandet klara med att investeringarna är helt beroende av viljan och engagemanget hos de som skall köra maskinerna. De har verkligen legat i och varit avgörande för att vi har lyckats effektivisera och automatisera produktionen. Många av investeringarna har också lett till en bättre arbetsmiljö och ergonomi på fabriken. Flera av våra medarbetare har arbetat hos oss i många år och det är därför av största vikt att vi har en god digital kompetens, något som vi nu måste förstärka än mer, så att vi tillsammans är väl rustade för framtiden.

Starkare byggmarknad säkerställer tillväxt

Den 1 september fyllde fabriken 50 år och de 160 anställda har mycket att fira.

– Efterfrågan på plywood ökar i takt med att byggmarknaden i Skandinavien växer sig starkare. Geografiskt har vi ett mycket bra läge och kan förse Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material av gran och furu. Nettopriset på plywood har stigit och vår omsättning ökar för varje år, säger Axelsson.

– Produktutvecklingen har gjort att plywoodskivan åter är en stark konkurrent till annat skivmaterial, mycket på grund av dess egenskaper med formstabilitet och skruvhållfasthet, men även att nya format gör den enklare att använda och lättare att montera. Att den är närproducerad i Sverige av svensk råvara och på riktigt bidrar till ett hållbart byggande är naturligtvis även det en stark egenskap.

Högre värdeutbyte

Även skogsägarna har goda skäl att jubla när efterfrågan stiger. Genom att utnyttja de delar av stocken som inte kan användas som sågvirke för att istället tillverka plywood, ökar värdet på stocken. För Moelven är det också viktigt att utnyttja virket fullt ut. 

– Vi förvaltar en förnybar naturresurs och är förpliktade att använda den på bästa möjliga sätt. Plywoodproduktionen är hållbar och lönsam, säger Axelsson, och tillägger att varken energi från produktionen eller värme går till spillo och att det virke som används huvudsakligen kommer från skogar i närområdet. 


 

Om Moelven Vänerply och plywood


Moelven Vänerply AB hade en omsättning på 436 MSEK miljoner kronor i 2019.

Kontaktpersoner
Mikael Axelsson, VD i Moelven Wood AB och styrelseordförande i Moelven Vänerply AB. +46 10 122 50 04, mikael.axelsson@moelven.se

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Snart börjar försäljningen av Skogis granar i Stockholm!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet.
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA
 • Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår arrangerar en livesänd konsert

  Kategorier: Forskning & utbildning
  För att liva upp i novembermörkret bjuder Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår in till en livesänd lansering av den 12:e upplagan av Skogisvisor från Skogis Kårhus i Umeå. Livesändningen sker den 6 november kl 18 till 19 via Jägmästarnas Förenings Youtubekanal. Tillsammans uppmärksammar vi den fantastiska kulturskatt och skogshistoria som utgörs av Skogis visor och sånger.
 • Fredrik Lundberg, Louise Lindh och Lars Martinson, fd koncernchef i Martinsons, lyssnar på Robert Andersson, produktionschef för Sara Kulturhus. Fotograf: Patrick Degerman

  Ägarbesök hos Martinsons

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Holmens styrelseordförande och huvudägare Fredrik Lundberg, och hans dotter, Louise Lindh, ledamot i Holmens styrelse, besökte på måndagen Martinsons anläggningar i Kroksjön och Bygdsiljum. / Holmen
 • Skogsträff om skogsägande 11 november 2020

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  I år är det 5 år sedan skogsträff för kvinnor anordnades för första gången. Detta vill vi uppmärksamma genom att bjuda in till en digital träff för alla skogsintresserade från hela Sverige – oavsett kön. Varmt välkommen till en digital skogsträff för att lyssna, diskutera och reflektera över skogsägande i stort och smått. /