Framtiden är klädd med plywood

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven

– Vår jubilar har överlevt de andra plywoodfabrikerna i Skandinavien. Efter att Moelven köpte fabriken 2011 har man investerat närmare 185 miljoner i verksamheten. När vi tog över var investeringarna ordentligt eftersatta och det behövdes en modernisering med utveckling av arbetsmiljö, automatisering och produkter. Vi har nu har en modern fabrik som går de kommande 50 åren till mötes med anpassad och modern produktion och produkter som passar en byggmarknad med ökande krav på effektiva och ergonomiska produkter. Vi har en stark tro på att framtiden är klädd i plywood, säger Mikael Axelsson, VD i Moelven Wood AB, och styrelseordförande i Moelven Vänerply AB.

 Han är full av beröm för de anställda. 

– Vi var redan från övertagandet klara med att investeringarna är helt beroende av viljan och engagemanget hos de som skall köra maskinerna. De har verkligen legat i och varit avgörande för att vi har lyckats effektivisera och automatisera produktionen. Många av investeringarna har också lett till en bättre arbetsmiljö och ergonomi på fabriken. Flera av våra medarbetare har arbetat hos oss i många år och det är därför av största vikt att vi har en god digital kompetens, något som vi nu måste förstärka än mer, så att vi tillsammans är väl rustade för framtiden.

Starkare byggmarknad säkerställer tillväxt

Den 1 september fyllde fabriken 50 år och de 160 anställda har mycket att fira.

– Efterfrågan på plywood ökar i takt med att byggmarknaden i Skandinavien växer sig starkare. Geografiskt har vi ett mycket bra läge och kan förse Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material av gran och furu. Nettopriset på plywood har stigit och vår omsättning ökar för varje år, säger Axelsson.

– Produktutvecklingen har gjort att plywoodskivan åter är en stark konkurrent till annat skivmaterial, mycket på grund av dess egenskaper med formstabilitet och skruvhållfasthet, men även att nya format gör den enklare att använda och lättare att montera. Att den är närproducerad i Sverige av svensk råvara och på riktigt bidrar till ett hållbart byggande är naturligtvis även det en stark egenskap.

Högre värdeutbyte

Även skogsägarna har goda skäl att jubla när efterfrågan stiger. Genom att utnyttja de delar av stocken som inte kan användas som sågvirke för att istället tillverka plywood, ökar värdet på stocken. För Moelven är det också viktigt att utnyttja virket fullt ut. 

– Vi förvaltar en förnybar naturresurs och är förpliktade att använda den på bästa möjliga sätt. Plywoodproduktionen är hållbar och lönsam, säger Axelsson, och tillägger att varken energi från produktionen eller värme går till spillo och att det virke som används huvudsakligen kommer från skogar i närområdet. 


 

Om Moelven Vänerply och plywood


Moelven Vänerply AB hade en omsättning på 436 MSEK miljoner kronor i 2019.

Kontaktpersoner
Mikael Axelsson, VD i Moelven Wood AB och styrelseordförande i Moelven Vänerply AB. +46 10 122 50 04, mikael.axelsson@moelven.se

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • SkogsSveriges nyhetsbrev utkommer måndag-onsdag-fredag tills vidare

  Kategorier: Skog
  Skogssveriges nyhetsbrev kommer tills vidare att komma ut tre dagar i veckan. På måndagar, onsdagar och fredagar. Brevet förser 5500 skogsintresserade mottagare med kostnadsfri omvärldsbevakning om hela skogssektorn. Det har hittills skickats ut alla vardagar under större delen av året. Från denna vecka blir det tre dagar. Prenumeranter som i stället har valt veckobrevet får nyheter och debatt som vanligt varje fredag. / Föreningen Skogen
 • SkogsSveriges nyhetsbrev kommer tre dagar i veckan med start i nästa vecka

  Kategorier: Skog
  Skogssveriges nyhetsbrev kommer tills vidare att komma ut tre dagar i veckan. På måndagar, onsdagar och fredagar. Brevet förser 5500 skogsintresserade mottagare med kostnadsfri omvärldsbevakning om hela skogssektorn. Det har hittills skickats ut alla vardagar under större delen av året. Från nästa vecka blir det tre dagar. Prenumeranter som i stället har valt veckobrevet får nyheter och debatt som vanligt varje fredag. / Föreningen Skogen
 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.