Ferry Svan ny juniorvärldsmästare i Timbersports

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Ferry Svan prickade toppformen när världsmästerskapet för juniorer avgjordes i Hamburg under helgen. En seger och två andraplatser i de fyra deltävlingarna räckte till seger före Blake Marsh från Australien. / Stihl

Ferry Svan är efter helgens tävlingar juniorvärldsmästare i Timbersports.

Det var en mycket glad och nöjd Ferry Svan som tog emot guldmedaljen på lördagskvällen inför en utsåld arena i Hamburgs hamnområde.

– Jag visste att formen var bra men att det skulle räcka till guld vågade jag inte riktigt tro med tanke på konkurrensen. Desto skönare att det höll hela vägen, kommenterade Ferry Svan som nu blir ett av flera dragplåster när Nordiska Mästerskapen i Timbersports arrangeras i Göteborg den 24–26 augusti för både juniorer och seniorer.

Det var dramatik på hög nivå i Hamburg redan från start. Rookie-VM skulle egentligen avgjorts under fredagskvällen, men efter första deltävlingen Stock Saw, som Ferry vann, fick tävlingen avbrytas på grund av oväder. De tre återstående deltävlingarna flyttades till lördagen men avbrottet verkade inte störa Ferry. Han kom tvåa i Standing Block Chop och Single Buck. Det var först i avslutande Underhand Chop som nerverna kom in i bilden. En femteplats räckte dock till en totalseger, en poäng före Blake Marsh från Australien och kanadensaren George Williams.

Lagkaptenen för svenska landslaget, Hans-Ove Hansson, fanns på plats för att stötta Ferry Svan och han är mer än imponerad av 21-åringens framfart.

– Det var en helt underbar seger och en belöning för all den träning som Ferry lagt ner på senare tid. Han kan bli hur bra som helst om motivationen finns där och det vet jag att den gör. Med denna triumf har Ferry även börjat banka på dörren till svenska landslaget för seniorer. Vi får se när han är mogen att ta steget över till seniorerna, konstaterar Hans-Ove Hansson.

Timbersports har de senaste åren dominerats av atleter från Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada. I Hamburg uppmärksammades att Sverige och därmed Europa nu är med i världseliten på allvar, i varje fall på juniorsidan.

Om Australien fick se sig slagna i Rookie-VM, så blev det revansch direkt när åtta av världens bästa seniorer gjorde upp om Champions Trophy 2017. Brad de Losa tog titeln för tredje året i rad i en rafflande final mot Stirling Hart från Kanada. Med en sluttid på 1:02,23 var segermarginalen endast fyra tiondelar. Så jämnt är det i världstoppen av Timbersports och det är där Ferry Svan vill befinna sig om några år när han går över till seniorsidan på internationell nivå.

Resultat Rookie-VM 2017

 1. Ferry Svan, Sverige
 2. Blake Marsh, Australien
 3. George Williams, Kanada
 4. William Adams, USA
 5. Guillaume Scheppler, Frankrike
 6. Scott Fowkes, England
 7. Simon Grüter, Schweiz
 8. Jannik Linder, Tyskland

Bildtext:

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ferry Svan, 073-062 26 08, ferry.svan@live.se

Hans-Ove Hansson, lagkapten svenska landslaget, 0703-11 95 13, hans-ove.hansson@alvdalen.com

Jan-Olof Ekelund, Presskontakt, More PR, 0705-92 75 66, joe@morepr.se

Emma Birgersson, Presskontakt, More PR, 073-736 23 14, emma.birgersson@morepr.se

Ytterligare bilder och filmat inslag från Hamburg finns att hämta på Stihls nyhetsrum på Mynewsdesk:http://www.mynewsdesk.com/se/andreas-stihl-norden-ab

___________________________________________________________________________

STIHL Timbersports är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod. Sporten har sitt ursprung i Kanada, USA och Nya Zeeland. I dag har sporten utvecklats till professionella tävlingar på hög idrottslig nivå inför en entusiastisk publik. I Norden är sporten på frammarsch. NM avgörs den 24–26 augusti i Göteborg 2017. Tävlingarna har sex discipliner: tre med yxa; Springboard, Standing Block Chop och Underhand Chop, och tre med såg och motorsåg; Stock Saw, Single Buck och Hot Saw. Läs mer på www.stihl.se.

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Inspirationsdag med studie- och yrkesvägledare med Region Östra Götaland

  Lärare blir elever på våra inspirationsdagar

  Region Östra Götaland arbetar främst med lärarstudenter och lärare i skolorna. – Vi har inspirationsdagar utomhus under en halv eller hel dag där vi visar Skogen i Skolans läromedel och faktablad. Lärarna får prova på att vara elever under övningar. Efteråt har vi genomgång med reflektion, säger Karin Ekströmer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare.
 • Jens Meyer,är Regionsamordnare i Värmland där man anordnar studiedagar för SYV

  På SYV-dagarna visar vi skogliga karriärvägar

  Jens Meyer delar sin tid som Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland med att vara högstadielärare. – Vi arrangerar studiedagar för SYV där samarbetet med styrgruppen möjliggör studiebesök och information från företagen. Skolor från Värmlands 16 kommuner bjuds in och även fristående skolor.
 • Region Örebro möter studie- och yrkesvägledare

  Vi ökar intresset för skogen som klassrum och arbetsplats

  Genom Skogen i Skolan vill Region Örebro sprida en allsidig och objektiv bild av skog och alla dess värden med hjälp av utomhuspedagogik. – Vi hoppas därigenom på ett ökat intresse för skog och även att fler får upp ögonen för skogen som arbetsplats. Ett nära samarbete pågår med Örebro Universitet där vi träffar deras studenter ute i skogen och håller i olika övningar, säger Regionsamordnare Emil Hjerpe.
 • När de svenska skogarna försvann. En artikel av Peter Lindgren.

  När de svenska skogarna försvann - myten om statens och det svenska skogsbrukets förträfflighet

  Kategorier: Skog
  Det är inte en fråga om att naturen kan återställas. Det kan den inte. Dagens aggressiva skogsbruk förstör mark, vatten, biologisk mångfald och miljö - för all framtid. De gamla skogarnas orörda dynamik går för evigt förlorad. För evigt! Det är oanständigt! Det har vi inte råd med! Politiker ta ert ansvar – stoppa skogsbrukets miljöförstöring! Läs Peter Lindgrens artikel som har publicerats i Dagens Nyheter.
 • Utomhuspedagogiska övningar i skogen. Foto: Lars Klingström

  Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra utomhusövningar

  Daniel Thorell är regionsamordnare i Skogen i Skolans region Västra Götaland. Han är också nationell samordnare inom Skogsstyrelsen där han arbetar som Skogskonsulent. - Våra aktiviteter visar hur lärare och lärarstudenter kan göra praktiska övningar utomhus.
 • "Till attack mot skogsnäringen - men nån hade visst räknat fel"

  Kategorier: Skog
  SKOGENdebatt. Vecka 17 2020 – konflikten mellan skogs- och naturvårdsnäringarna tar en ny vändning. Budskapet att biologiskt värdefulla svenska skogar avverkas i snabb takt är en maskirovka. De siffror som naturvårdsnäringen använt för att påvisa de klassade habitatens snara försvinnande är uppblåsta med en faktor fem. Här kommer en rapport från en som var med. / Föreningen Skogen
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Vi tar skogen till skolan!

  Skogen i Skolan är mitt i processen med att ta fram ett nytt digitalt läromedel om skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Läromedlet heter SKOGSLEKTIONER och lanseras i aug.
 • Beredsskapslyftet

  Unga och nyanlända får intensivutbildning genom Beredskapslyftet

  Kategorier: Skog
  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte Beredskapslyftets intensivutbildning i Nacka för arbete inom skogssektorn. Intensivutbildningen är riktad mot nyanlända och unga med funktionsvariationer och innebär bland annat skogsplantering.
 • Henrik Sjölund, Kerstin Hallsten och Jennie Nilsson diskuterar coronapandemin på Forum för bioekonomi 2020. Foto: Emil Nordin

  Forum för Bioekonomi 2020: Pandemin, politiken och skogsnäringen

  Kategorier: Skog
  I det aktuella världsläget med spridning av Coronaviruset påverkas såväl enskilda aktörer som leveranskedjor inom skogsnäringen. Skogsutredningen ser över viktiga frågor för näringen på uppdrag från regeringskansliet. Här finns en pågående debatt kring målkonflikter. European Green Deal (EGD) är EU- kommissionens flaggskeppsinitiativ för att skapa omställning och grön tillväxt inom EU. #bioekonomi
 • Följ SkogsSverige undeer livesändningen av Forum för bioekonomi 2020

  Följ SkogsSverige på Forum för bioekonomi 2020

  Kategorier: Skog
  Följ SkogsSverige på skogssverige.se, i våra nyhetsbrev och sociala medierna Facebook och Twitter. Det blir reportage och inlägg i sociala medier under livesändningen av Forum för Bioekonomi den 21/4.
 • Ny vd på Aven Forsa AB

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nicklas Larsson som varit vd på Aven Forsa sedan slutet av 2012, har valt att lämna företaget för att flytta söderut. Mattias Ringström tillträder posten som vd på Aven Forsa AB den 20 april. Mattias har examen i Maskinteknik och Industriell ekonomi, har många års erfarenhet som chef för producerande enheter på bland annat Lenze AG och Stora Enso Packaging AB. / ELE koncernen
 • Skogen i Skolan samarbetar sedan 2017 med Svenska Kunskapsförlaget

  Samarbete med hållbarhetsfokus i lärandet

  Skogen i Skolan samarbetar med flera organisationer och företag. Här berättar Marie Kaliff om Natur & Miljöboken som Svenska Kunskapsförlaget producerar och Skogen i Skolan medverkar sedan 2017 i läromedlen.