Ewa-Marie inspirerar lärare i Region Norrbotten

30 augusti 2019 Ewa-Marie Zetterkvist är utbildad och legitimerad lärare med 18 års erfarenhet. – Min vision är att så frön hos länets lärare som sedan kan sprida skoglig kunskap till eleverna. Hon utgår från Skolskogsryggsäcken och syftet är att förenkla utomhusundervisning och att få fler elever att bli nyfikna på skog.

– Jag är sambo med Jens och har två barn på 16 och 19 år samt en hund. Vi bor på en lantbruksfastighet i egentimrat hus och vi har en stuga nära Piteälven i Arjeplog. Jag är uppvuxen i en jägarsläkt och sedan 2008 är jag skogsägare. Naturen är mitt livsexelir!

Ewa-Marie är utbildad och legitimerad lärare i fritidshem med lärarbehörighet i teknik, So, NO, svenska, idrott och hälsa, engelska, bild och slöjd. Hon är särskilt utbildad i teknik, utomhuspedagogik, hållbar utveckling och engelska på Luleå Tekniska Universitet.

– Min vision med uppdraget för Skogen i Skolan är att så frön hos länets lärare som sedan sprider skoglig kunskap till eleverna. Jag vill skapa ett nätverk av lärare som arbetar med Skogen i fokus och att utbilda för framtiden eftersom skogen och råvaran tillhör framtiden i Sverige. Skogen är en viktig del av vår kultur men också för Norrbotten som län.

Det finns 14 kommuner i Norrbotten och det är ett skogslän med stora avstånd. Kuststäderna bildades då timmer från skogen flottades ner till sågverk och fartyg och malmen transporterades till järnverket. Mitt uppdrag 2019-2020 riktas mot skolor i fyra kommuner: Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn. Min förhoppning är också att inleda ett samarbete framöver med Teknikens Hus som är ett prisbelönt Science Center i Luleå. 

Inspirationstillfällen för lärare och elever
Mitt upplägg är att erbjuda kostnadsfria inspirationstillfällen med hela eller halva dagar då jag utgår ifrån Skolskogsryggsäcken. 
Först en lektion för elever som följs av utbildning av lärare med Skogen i Skolans material. Jag vill på detta sätt:

  1. förenkla hur man kan tänka för att flytta ut undervisningen. 
  2. få fler elever att bli nyfikna på skog.
  3. skapa ett ökat intresse för skog, hållbar utveckling och för skogens uterum!

Goodiebag i form av Skogen i Skolans Skolskogsryggsäck
Deltagande skolor får en Skolskogsryggsäck i gåva som Skoglig Samverkan i Norrbotten köpt in.
– Vi inriktar oss på årskurs 3-8 via den del jag erbjuder. Störst intresse gäller för ett besök av mig på skolorna har årskurs 3 och 4. Ulf Sandström, min kollega, ansvarar för arbete mot årskurs 6 och 9 under hösten och våren, i samarbete med naturbruksgymnasiet. I dagsläget är jag fullbokad hela hösten fram till v 46!

Är du lärare i Norrbotten och vill ha inspirationsdag med skoglig kunskap?
Kontakta Ewa-Marie Zetterkvist på e-postadress: ewa-marie.zetterkvist@skol.lulea.se

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb