Erik ger råd om hållbar kapitalplacering i skog

5 december 2017 Erik Anderzén är 30 år och arbetar som Investment Manager på The International Woodland Company A/S (“IWC”) i Köpenhamn. Han sökte till jägmästarutbildningen med skogsindustriell inriktning. – Jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt.

Erik ger råd om hållbar kapitalplacering i skog

Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Berätta om ditt arbete på IWC
IWC är en investeringsrådgivare med fokus på rådgivning till institutionella investerare, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, som vill placera kapital i hållbar skog- och jordbruksmark. Med över 200 investeringar utbredda över världens sex kontinenter så rådgiver eller förvaltar IWC idag över 4 miljoner hektar skog- och jordbruksmark, till ett samlat värde av 4.8 miljarder dollar.  

Jag arbetar idag med företagets skogliga tillväxtmarknadsfond med investeringar i Afrika, Sydost-Asien och Central Amerika där jag huvudsakligen jobbar som investeringsansvarig för fondens direkt investeringar i Central Amerika. I mitt dagliga arbete ansvara jag för fondens FSC certifierade teak plantage där jag behandlar frågor rörande allt från plantering, miljöfrågor, avverkning till försäljning och rapportering.  

Varför du tycker ditt jobb passar bra för en jägmästare?
Jag född och uppvuxen i Katrineholm i Södermanland och har alltid haft ett stort intresse för skog och natur. Efter miltärtjänstgöring så kändes det naturligt att söka till jägmästarutbildningen. Jag lockades främst av bredden i utbildningen och av de många  alternativa yrkesinriktningar detta kunde leda fram till. Efter tre års studier i Umeå så valde jag den skogsindustriella inriktiningen, vilket ledde att jag avslutade studierna med två år i Uppsala.

Under min snart tre år inom IWC har jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt. Jag har idag ett mycket intressant och givande arbete som även innehåller många utmaningar, rörande allt från inspektion av skogar i fjärran länder, försäljning och förhandlingsfrågor till styrelseuppdrag.  

Vad var jägmästarprogrammet betytt för dig
Jag minns studietiden med stor glädje. Det var fem år fyllda av högklassig utbildning varvat med glädje, nöje och härlig kamratskap. Jag stortrivdes!

Jägmästarprogrammet har gett mig möjligheten att få det högintressanta jobb jag har idag. Jag ser fram emot att få forsätta vara en del av den global utvecklingen, där jag är övertygad om att skogen och dess produkter kommer att spela en nyckelroll i omställningen mot ett grönare och hållbarare samhälle.  

Vad har du för tips till de som vill bli jägmästare?
Skogsindustrin är en framtidsnäring och kommer alltid vara en viktig del av svensk ekonomi. Jägmästarprogrammet och dess unika profil ger en intressant studietid och öppnar dörrar för framtiden. Utbildningens bredd ger möjlighet att arbeta med skogen och dess produkter inom en rad olika områden såsom skogskötsel, ekologi, logistik, industri, politik och ekonomi för att nämna några potentiella arbetsområdenområden för en jägmästare.

Med en jägmästarutbildning finns stora arbetsmöjligheter, både i Sverige och internationellt.
Jag kan varmt rekommendera denna fantastiska utbildning!

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb