Erik ger råd om hållbar kapitalplacering i skog

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Erik Anderzén är 30 år och arbetar som Investment Manager på The International Woodland Company A/S (“IWC”) i Köpenhamn. Han sökte till jägmästarutbildningen med skogsindustriell inriktning. – Jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt.

Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Berätta om ditt arbete på IWC
IWC är en investeringsrådgivare med fokus på rådgivning till institutionella investerare, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, som vill placera kapital i hållbar skog- och jordbruksmark. Med över 200 investeringar utbredda över världens sex kontinenter så rådgiver eller förvaltar IWC idag över 4 miljoner hektar skog- och jordbruksmark, till ett samlat värde av 4.8 miljarder dollar.  

Jag arbetar idag med företagets skogliga tillväxtmarknadsfond med investeringar i Afrika, Sydost-Asien och Central Amerika där jag huvudsakligen jobbar som investeringsansvarig för fondens direkt investeringar i Central Amerika. I mitt dagliga arbete ansvara jag för fondens FSC certifierade teak plantage där jag behandlar frågor rörande allt från plantering, miljöfrågor, avverkning till försäljning och rapportering.  

Varför du tycker ditt jobb passar bra för en jägmästare?
Jag född och uppvuxen i Katrineholm i Södermanland och har alltid haft ett stort intresse för skog och natur. Efter miltärtjänstgöring så kändes det naturligt att söka till jägmästarutbildningen. Jag lockades främst av bredden i utbildningen och av de många  alternativa yrkesinriktningar detta kunde leda fram till. Efter tre års studier i Umeå så valde jag den skogsindustriella inriktiningen, vilket ledde att jag avslutade studierna med två år i Uppsala.

Under min snart tre år inom IWC har jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt. Jag har idag ett mycket intressant och givande arbete som även innehåller många utmaningar, rörande allt från inspektion av skogar i fjärran länder, försäljning och förhandlingsfrågor till styrelseuppdrag.  

Vad var jägmästarprogrammet betytt för dig
Jag minns studietiden med stor glädje. Det var fem år fyllda av högklassig utbildning varvat med glädje, nöje och härlig kamratskap. Jag stortrivdes!

Jägmästarprogrammet har gett mig möjligheten att få det högintressanta jobb jag har idag. Jag ser fram emot att få forsätta vara en del av den global utvecklingen, där jag är övertygad om att skogen och dess produkter kommer att spela en nyckelroll i omställningen mot ett grönare och hållbarare samhälle.  

Vad har du för tips till de som vill bli jägmästare?
Skogsindustrin är en framtidsnäring och kommer alltid vara en viktig del av svensk ekonomi. Jägmästarprogrammet och dess unika profil ger en intressant studietid och öppnar dörrar för framtiden. Utbildningens bredd ger möjlighet att arbeta med skogen och dess produkter inom en rad olika områden såsom skogskötsel, ekologi, logistik, industri, politik och ekonomi för att nämna några potentiella arbetsområdenområden för en jägmästare.

Med en jägmästarutbildning finns stora arbetsmöjligheter, både i Sverige och internationellt.
Jag kan varmt rekommendera denna fantastiska utbildning!

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Invigningen av Setras och Preems av Pyrocells anläggning den 23/3 är inställd!

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Evenemanget den 23/3 ställs in pga rådande situation med Corona-viruset. Kontakta gärna Dani Backteg, presschef Preem, dani.backteg@preem.se, 0760–17 25 95 eller Lovisa Krebs, kommunikationschef Setra, lovisa.Krebs@setragroup.com, 0709-48 06 60.
 • Anna Schönström, ordförande i Nyks - Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogssektorn

  NYKS öppnade ögonen för nya jämställda normer i skogssektorn

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  Jämställdhetsfrågor har synts allt mer den senaste tiden. Men chanser till förnyelse i samband med omstruktureringar har förbisetts, enligt NYKS, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.
 • Regionsamordnare i Skogen i Skolan ordnar inspirationsdagar för lärare och aktiviteter för elever

  Senaste nytt från Skogen i Skolan

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vill du veta mer om vad som händer inom Skogen i Skolan? På kansliets blogg kan du läsa om projektet digitala läromedel och i nyhetsbrevet får du förutom nyheter också ta del av månadens övning. Vi finns i flera digitala och sociala kanaler!
 • Mer Skog i Västerbotten delar ut Skogens Oskar

  Utdelning av Skogens Oskar 2019

  Kategorier: Skog
  Var med vid utdelningen av Västerbottens finaste skogliga utmärkelse! Skogens Oskar utdelas årligen av Mera Skog i Västerbotten till en person som genom sitt handlande gjort en insats av bestående värde för skogsnäringen i Västerbotten. / Mera Skog
 • Baseco investerar 10 Mkr i fabriken, säger vd Krister Abrahamsson

  Norrländska trävaror efterfrågade - Baseco investerar 10 Mkr i fabriken

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Den norrländska, senvuxna furan har alltid varit basen i produktionen hos Baseco i Sorsele. Och efterfrågan på trä i inredning och byggande bara ökar. Det som från början var en liten golvfabrik bland andra har nu vuxit ut till en träförädlare av rang med golv, paneler, timrade småhus och ett alldeles nytt koncept inom småhusbyggande. - Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare, förklarar Krister Abrahamsson, vd på Baseco. / Baseco
 • Mats Wejdmark har tilldelats Silverkvisten från Föreningen Skogen

  Mats förmedlar kunskap i skogens klassrum

  Mats Wejdmark föddes i en familj med mycket djur och natur. - Det har satt sin prägel på mitt liv. Jag är utbildad mellanstadielärare och har arbetat länge inom Naturskoleföreningen, som ingår i nätverket Utenavet tillsammans med Skogen i Skolan. Mats fick nyligen utmärkelsen Silverkvisten från Föreningen Skogen.
 • Bild: Foto från Timbersports senaste nybörjarläger, oktober 2019.

  Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer

  Kategorier: Skog
  Allt fler får upp ögonen för extremsporten Timbersports, känd för att utmana atleternas styrka och uthållighet. Under årets första nybörjarläger, som hålls i helgen, är det för första gången i Sverige fler kvinnor än män som deltar. / Stihl
 • Mats Fröjdenstam, skogsmästare, reg fastighetsmäklare som också ingår i Expertpanelen för SkogsSveriges frågelåda

  Mats fördelar sin tid mellan förmedling och värdering av fastigheter

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Mats Fröjdenstam är Skogsmästare och registrerad Fastighetsmäklare. Han studerade vid SLU samt kompletterade med utbildningar i Gävle, Örebro och Sundsvall. – Skogsmästarprogrammet har gett mig en god praktisk och teoretisk grund att stå på i mitt arbete. Personligen tror jag att skogsutbildningar är ett framtidsyrket. Mats ingår dessutom i Expertpanelen för SkogsSveriges Frågelåda. / SkogsSverige
 • Peter Forssell, vd Sävar Snickerifabrik AB och Peter Karlsson, ekonomichef Södra Skogsägarna

  Ny ägare till stor industrilokal i Sävar

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Det blir koncernen som bland annat äger Sävar Snickerifabrik AB som övertar industrilokalen i Sävar som tidigare användes av konkursdrabbade S Wood AB. Säljare av lokalerna är Södra Skogsägarna ekonomisk förening. / Sävar snickeri
 • Förändringar på VD-posten hos ELE Trävaru i Kilafors

  Kategorier: Trä och träindustrin
  René Wiesmann, VD för ELE Trävaru AB, kommer att lämna ELE för att ta sig an nya utmaningar utanför koncernen. ”René har gjort ett fantastiskt jobb under sina drygt 12 år på företaget och har utvecklat sågverket på ett imponerande sätt”, säger Lars Videnros, styrelseordförande. / ELE Trävaru AB
 • Europe surpasses Canada as lumber supplier to China

  Kategorier: Wood
  The market analyst company Woodstat reports that China imported approximately 1.88 million m³ of softwood lumber in December (-5% compared to 2018), according to figures from the Chinese Customs. The import totaled 27.1 million m³ during 2019 (+11% compared to 2018). Since China began importing softwood lumber in smaller volumes over 10 years ago, Russia and Canada have completely dominated as suppliers. Limited volumes have been imported from the US, Europe, Chile and New Zealand. / Woodstat
 • Besöken på Skogen i Skolans webbplats har gått från 24.000 till 110.400 på sju år. Tack till er läsare!

  Skogen i Skolan tackar alla läsare!

  Besöken på Skogen i Skolans webbplats har gått från 24.000 till 110.400 på sju år! På ett år ökade trafiken med 38%. Tack till er läsare för ert intresse och engagemang. Det ni har varit mest intresserade av är våra svenska träd samt Skogen i Skolans läromedel, faktablad och övningar. / Skogen i Skolan