Erik ger råd om hållbar kapitalplacering i skog

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Erik Anderzén är 30 år och arbetar som Investment Manager på The International Woodland Company A/S (“IWC”) i Köpenhamn. Han sökte till jägmästarutbildningen med skogsindustriell inriktning. – Jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt.

Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Berätta om ditt arbete på IWC
IWC är en investeringsrådgivare med fokus på rådgivning till institutionella investerare, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, som vill placera kapital i hållbar skog- och jordbruksmark. Med över 200 investeringar utbredda över världens sex kontinenter så rådgiver eller förvaltar IWC idag över 4 miljoner hektar skog- och jordbruksmark, till ett samlat värde av 4.8 miljarder dollar.  

Jag arbetar idag med företagets skogliga tillväxtmarknadsfond med investeringar i Afrika, Sydost-Asien och Central Amerika där jag huvudsakligen jobbar som investeringsansvarig för fondens direkt investeringar i Central Amerika. I mitt dagliga arbete ansvara jag för fondens FSC certifierade teak plantage där jag behandlar frågor rörande allt från plantering, miljöfrågor, avverkning till försäljning och rapportering.  

Varför du tycker ditt jobb passar bra för en jägmästare?
Jag född och uppvuxen i Katrineholm i Södermanland och har alltid haft ett stort intresse för skog och natur. Efter miltärtjänstgöring så kändes det naturligt att söka till jägmästarutbildningen. Jag lockades främst av bredden i utbildningen och av de många  alternativa yrkesinriktningar detta kunde leda fram till. Efter tre års studier i Umeå så valde jag den skogsindustriella inriktiningen, vilket ledde att jag avslutade studierna med två år i Uppsala.

Under min snart tre år inom IWC har jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt. Jag har idag ett mycket intressant och givande arbete som även innehåller många utmaningar, rörande allt från inspektion av skogar i fjärran länder, försäljning och förhandlingsfrågor till styrelseuppdrag.  

Vad var jägmästarprogrammet betytt för dig
Jag minns studietiden med stor glädje. Det var fem år fyllda av högklassig utbildning varvat med glädje, nöje och härlig kamratskap. Jag stortrivdes!

Jägmästarprogrammet har gett mig möjligheten att få det högintressanta jobb jag har idag. Jag ser fram emot att få forsätta vara en del av den global utvecklingen, där jag är övertygad om att skogen och dess produkter kommer att spela en nyckelroll i omställningen mot ett grönare och hållbarare samhälle.  

Vad har du för tips till de som vill bli jägmästare?
Skogsindustrin är en framtidsnäring och kommer alltid vara en viktig del av svensk ekonomi. Jägmästarprogrammet och dess unika profil ger en intressant studietid och öppnar dörrar för framtiden. Utbildningens bredd ger möjlighet att arbeta med skogen och dess produkter inom en rad olika områden såsom skogskötsel, ekologi, logistik, industri, politik och ekonomi för att nämna några potentiella arbetsområdenområden för en jägmästare.

Med en jägmästarutbildning finns stora arbetsmöjligheter, både i Sverige och internationellt.
Jag kan varmt rekommendera denna fantastiska utbildning!

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

  Annons
 • Women an untapped potential in forestry

  Kategorier: Forest research and education
  The Nordic forest industry is in huge need of labor, but the proportion of female forest workers is minimal. Women are a large, still not used resource in Nordic forestry, according to Nordic Forest Research (SNS), whom is now launching a report on gender equality in the Nordic forests. (Swedish version further down). / SNS
 • SNS, Nordic Forest Research, skogsbruk, kvinnlig skogsarbetare

  Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: Jämlikhet och jämställdhet
  Den nordiska skogsbranschen är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS), som nu lanserar en rapport om jämställdheten i de nordiska skogarna​. / SNS
 • Nu finns chans att söka pengar för projekt om ek

  Kategorier: Skog
  Erik Stenströms Stiftelse för ekskogsbrukets främjande bildades 2012 med ett donerat startkapital på 10 miljoner kronor från jägmästare Erik Stenström. Avkastningen ska årligen delas ut till forskare eller privatpersoner som vill utveckla eller öka kunskapen kring eken och dess skötsel. Stiftelsen gör nu i september sin sjunde utlysning av forskningsmedel. Tillgängligt för ansökan nu är cirka 700 000 kr. / Erik Stenströms stiftelsee
 • Lena Jonsson, jägmästare och projektledare på BioFuel Region

  Lena Jonsson: Skogen är så rätt och så hett!

  Kategorier: Bioenergi, Forskning & utbildning
  Lena Jonsson är jägmästare och projektledare på BioFuel Region som är en medlemsägd organisation. - Vi jobbar för en fossilfri fordonsflotta och utvecklad bioekonomi från skogen. Jägmästarutbildningen är en bra grund att stå på i arbetet med omställningen till framtidens hållbara samhälle. / SkogsSverige
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Framtiden är klädd med plywood

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Utdelning av Mera Skog i Västerbottens stipendium 2020

  Kategorier: Skog
  Premiärutdelning av stipendium till elev på naturbruksgymnasiet Liljaskolan 26 augusti 2020. Mera Skog vill verka för nyplantering och underhåll av ett brett skogligt intresse hos unga i Västerbotten samt därmed bidra till att skogsnäringen föryngras. Med ett nystiftat stipendium vill Mera Skog uppmuntra en elev som visat engagemang i sina skogliga studier samt intresse för att bruka skogen hållbart för framtiden. Eleven belönas med 10 000 kronor. / Mera Skog
 • Vad kan du om skog? Behöver du få koll på skogssektorn?

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige sprider kunskap om hela skogsbranschen genom dagliga nyheter, aktuella faktasidor och frågelådan där du kan ställa frågor om skog. Dessutom får du veta mer om skogliga yrken genom intervjuer med jägmästare och skogsmästare samt insikt i vad som sker på skogliga evenemang. Följ SkogsSverige i våra digitala medier!
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.