Erik ger råd om hållbar kapitalplacering i skog

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Erik Anderzén är 30 år och arbetar som Investment Manager på The International Woodland Company A/S (“IWC”) i Köpenhamn. Han sökte till jägmästarutbildningen med skogsindustriell inriktning. – Jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt.

Erik Anderzén, jägmästare och Investment Manager på IWC i Köpenhamn
Berätta om ditt arbete på IWC
IWC är en investeringsrådgivare med fokus på rådgivning till institutionella investerare, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, som vill placera kapital i hållbar skog- och jordbruksmark. Med över 200 investeringar utbredda över världens sex kontinenter så rådgiver eller förvaltar IWC idag över 4 miljoner hektar skog- och jordbruksmark, till ett samlat värde av 4.8 miljarder dollar.  

Jag arbetar idag med företagets skogliga tillväxtmarknadsfond med investeringar i Afrika, Sydost-Asien och Central Amerika där jag huvudsakligen jobbar som investeringsansvarig för fondens direkt investeringar i Central Amerika. I mitt dagliga arbete ansvara jag för fondens FSC certifierade teak plantage där jag behandlar frågor rörande allt från plantering, miljöfrågor, avverkning till försäljning och rapportering.  

Varför du tycker ditt jobb passar bra för en jägmästare?
Jag född och uppvuxen i Katrineholm i Södermanland och har alltid haft ett stort intresse för skog och natur. Efter miltärtjänstgöring så kändes det naturligt att söka till jägmästarutbildningen. Jag lockades främst av bredden i utbildningen och av de många  alternativa yrkesinriktningar detta kunde leda fram till. Efter tre års studier i Umeå så valde jag den skogsindustriella inriktiningen, vilket ledde att jag avslutade studierna med två år i Uppsala.

Under min snart tre år inom IWC har jag haft stor nytta av den förstålse för skogsnäringen som utbildningen gav mig, både skogligt och finansiellt. Jag har idag ett mycket intressant och givande arbete som även innehåller många utmaningar, rörande allt från inspektion av skogar i fjärran länder, försäljning och förhandlingsfrågor till styrelseuppdrag.  

Vad var jägmästarprogrammet betytt för dig
Jag minns studietiden med stor glädje. Det var fem år fyllda av högklassig utbildning varvat med glädje, nöje och härlig kamratskap. Jag stortrivdes!

Jägmästarprogrammet har gett mig möjligheten att få det högintressanta jobb jag har idag. Jag ser fram emot att få forsätta vara en del av den global utvecklingen, där jag är övertygad om att skogen och dess produkter kommer att spela en nyckelroll i omställningen mot ett grönare och hållbarare samhälle.  

Vad har du för tips till de som vill bli jägmästare?
Skogsindustrin är en framtidsnäring och kommer alltid vara en viktig del av svensk ekonomi. Jägmästarprogrammet och dess unika profil ger en intressant studietid och öppnar dörrar för framtiden. Utbildningens bredd ger möjlighet att arbeta med skogen och dess produkter inom en rad olika områden såsom skogskötsel, ekologi, logistik, industri, politik och ekonomi för att nämna några potentiella arbetsområdenområden för en jägmästare.

Med en jägmästarutbildning finns stora arbetsmöjligheter, både i Sverige och internationellt.
Jag kan varmt rekommendera denna fantastiska utbildning!

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig SkogsSverige

Nyhetsarkiv

 • Axel Ljudén oc Albin Nyström är jägmästarstudenter och har tillsammaans med två till skapat Barkborrekollen

  Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

  Kategorier: Forskning & utbildning
  - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.
 • Jägmästarstudenter som säljer Skogis-granar i Stockholm 2020.

  Träffa en jägmästarstudent och köp en Skogis gran!

  Kategorier: Forskning & utbildning, Julgranar
  Varje år åker ett gäng jägmästarstudenter som studerar tredje året vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Stockholm för att sälja julgranar. I år blir det alltså 57:e året som jägmästarstudenter säljer julgranar samt levererar julgranar till hovet. Fram till den 22/12 pågår försäljningen!
 • Tobias Barrstrand och Jonathan Andersson har startat företaget Skogspartner

  Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige
 • Avsnitt 2 ur säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Dags för avsnitt två av ”SCAs ingenjörspodd”. Våra poddvärdar Therese, Ludvig och Linnea får besök av Robin Ferm, en student på Chalmers som i somras fick det spännande uppdraget att sommarjobba som chef på SCA. Att sommarjobba har alla poddvärdarna erfarenhet av, men inte i rollen som chef! / SCA
 • Skogspartner lanserar flygburen laserdata för skogsbruksplaner

  Skogspartner först ut med hybridplaner

  Kategorier: Skog
  Flygburen laserdata används traditionellt i förtolkning och ger stöd i fält när man sedan gör mätningar. Den stora, och tidskrävande, delen av skogsbruksplaneringen är mätningar i fält där 10000 hektar normalt kan ta upp till ett år att kartlägga. Men ny laserdata i kombination med Skogsanalysen ger nya möjligheter och nu lanserar Skogspartner sitt nya digitaliserade sätt att göra Skogsbruksplaner under namnet hybridplan. / Skogspartner
 • Föreläsarna på jubileet och specialisterna i Frågelådans expertpanel fick ett glasunderlägg i björk med jubileumslogotypen på.

  Jubileet visade på SkogsSveriges viktiga betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  Kunde du inte ta del av det digitala jubileet får du möjligheten här! Temat för jubileet var utbildning och rekrytering med förändrade skogliga utbildningar och skoglig forskning. En Jägmästare och en Skogsmästare berättade om utbildningen, sina yrken och hur de arbetar för SkogsSverige. Se filmen från evenemanget och läs igenom presentationerna.
 • Publishingpriset 2020 gick till filmen "Aspen producerad av Bitzer, Skogforsk och SLU

  Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020

  Kategorier: Skog
  Skogsfilmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.
 • Årets stora trender är självplock och rödgran!

  Kategorier: Julgranar
  Danske Banks skogsexpert Johan Freij spår kraftig försäljningsökning av äkta julgranar. / Danske Bank
 • Michael Lagerkvist, skogsmästare och vd Cambium, samt föreläsare på SkogsSveriges 25-årsjubileum

  Michael Lagerkvist: SkogsSveriges stora betydelse för dig, mig och skogssektorn

  Kategorier: Skog
  På SkogsSveriges digitala 25-årsjubileum berättade Michael Lagerkvist om de intervjuer han gjort med skogstjänstemän, skogsägare, lärare och elever. - Det var och är mycket bra för skogsbranschen att ha en neutral plattform som sprider skoglig kunskap och information. Jag ser en stark fortsatt utveckling av webbplatsen med mer fakta om nya produkter och att visa på skogens viktiga roll i klimatfrågan. SkogsSverige har en unik position att sprida kunskapen om detta.
 • SkogsSverige firade 25-årsjubileum den 5/11 2020

  SkogsSverige firade 25 år: "Får viktig branschroll även kommande år"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  SkogsSverige på internet 25-årsjubilerade med ett seminarium på förmiddagen idag på KSLA, Stockholm. Ett 70-tal deltagare följde seminariet digitalt. Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare, framhöll i avslutningen att SkogsSverige spelar en viktig roll för branschen som faktabank, nyhetsförmedlare och kunskapskälla. "Och det är min övertygelse att den betydelsen kommer att bestå även kommande år", sa han. Seminariets två tyngdpunkter låg på skogsforskningens möjligheter och utmaningar samt på rekrytering. Den filmade versionen och presentationer kommer i närtid att finnas tillgängligt på SkogsSveriges webbplats.
 • Skogs- och träbranschen suddar ut gränsen mellan Sverige och Norge

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Nu släpps två nya rapporter där företag inom skogs-, trä- och byggbranschen i gränsregionen mellan Oslo och Göteborg intervjuats. Där framkommer att efterfrågan på trä ökar och att klimatfrågan och rekryteringsbehoven ses som utmaningar som lockar fram nya innovativa lösningar. / Fyrbodal
 • Nu är det premiär för säsong 2 av ”SCAs ingenjörspodd"

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Vi inleder med att titta närmare på området innovation och har bjudit in SCAs innovationschef Magnus Viström. Han gästar poddstudion som i avsnitt 1 leds av värdarna Sara Starrsjö, Therese Nylander och Hilma Bolin. / SCA