Eldstaden och vindskyddet blev upprustat på Frestaskolans skogsdag

Written by admin On the 0 Comments
Frestaskolan ligger i Upplands Väsby, Stockholm, och har nära till sin skolskog. 75 barn i årskurs 2-5 delas in i 12 lag på skogsdagen som innehöll frågesport, kluringar och de äldre barnen i femte klass fick rusta upp eldstaden och vindskyddet. Till lunch blev det grillade korv med dryck och när barnen hade gått hem hade lärarna möte. - Vi har lätt att komma ut i skogen eftersom den är på gångavstånd och för att det ska fungera bra behöver våra utedagar planeras in i schemat, säger Lena Engdahl, lärare på Frestaskolan.

Frestaskolan är en av tre friskolor i Magnetica Education som bildades för fem år sedan av tre lärare. Det är 316 elever på skolan mellan årskurserna F-5. Lena Engdahl har varit lärare i 26 år.

Lena Engdahl, lärare på Frestaskolan, med trattkantereller som elever hittat i skogen- Vi har flera skogar nära skolan och en allmänning som vi använder på våra utedagar. På skogsdagen idag deltar 75 barn från "Satelliterna", "Kometerna" och "Stjärnorna", årkurs 2-5, som blir indelade i 12 lag. Det som krävs för att det ska fungera bra är att våra utedagar är inplanerade i schemat. När eleverna har gått hem har vi lärare möte under eftermiddagen, säger Lena Engdahl.

Elever från Frestaskolan bär verktyg ut i skogen Eleverna på Frestaskolan har nära till sin skolskog

Eleverna hjälper till att bära verktyg, mat och tillbehör ut i skogen.
- Varje lag består av 4-5 elever där det finns en ordförande, en hämtare och en protokollförare. Gruppen kommer överens om vilken ordning ni gör uppgifterna, säger Maria Åhs, som ger instruktioner inför övningarna.

Maria Åhs, lärare Frestaskolan, ger instruktioner till eleverna på skogsdagen

Eleverna bygger upp stenarna kring eldstaden och fyller på med ny vedEn uppgift är att rusta upp vindskyddet med ny presenning och att ordna till eldstaden. De får svara på frågor på två tipspromenader och två kluringar, de ska hitta saker i naturen och får olika småuppdrag. Innan de har gått ut har lärarna gått igenom allemansrätten för eleverna. Lärarna som ansvarar för skogsdagen heter Lena Engdahl, Maria Åhs och Carina Brückner.

 

Elever från

Uppgiften "try to find" innebär att barnen ska leta efter färger, löv, blommor m.m. i naturen. Laget består av elever från årkurs 2-4 och kommer och är "Satelliter" och "Kometer".
- Vi tycker det är roligt att vara ute i skogen och det är så nära skolan, säger barnen.

Frågesport ute i skogen för elever på Frestaskolan Kluringar som eleverna från Frestaskolan ska lösa under skogsdagen

Emma är en av femteklassarna som rustar upp vindskyddet.
- Min pappa är arkitekt och jag är van att se hur man bygger. Vi byter ut murkna grenar, lägger på en ny presenning och lägger granris på marken, säger Emma.

Till lunch gjorde eleverna upp eld och grillade korv i skolskogen

Eleverna i Frestaskolan har skogen som klassrumVill ni på er skola också ha en skolskog?
En egen skolskog innebär att en av Skogen i Skolans regionsamordnare gör en överenskommelse mellan skolan och en markägare. Den överenskommelsen innebär att ni t.ex kan bygga ett vindskydd, göra upp eld, följa en skogsbruksplan, plantera träd m.m.
Gå in på våra regionsidor så hittar ni kontaktuppgifter till Regionsamordnarna.

Gunilla Häggström, webbansvarig digitala medier, Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Nationella kansliet
Skogen i Skolan
 

Uppdaterad:

Nyhetsarkiv

 • Lena Jonsson, jägmästare och projektledare på BioFuel Region

  Lena Jonsson: Skogen är så rätt och så hett!

  Kategorier: Bioenergi, Forskning & utbildning
  Lena Jonsson är jägmästare och projektledare på BioFuel Region som är en medlemsägd organisation. - Vi jobbar för en fossilfri fordonsflotta och utvecklad bioekonomi från skogen. Jägmästarutbildningen är en bra grund att stå på i arbetet med omställningen till framtidens hållbara samhälle. / SkogsSverige
 • SkogsSverige ger dig skoglig kunskap

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. Varje vardag publiceras nyheter från skogsbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. I år fyller vi 25 år!
 • Framtiden är klädd med plywood

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Tisdagen den 1 september fyllde Skandinaviens enda plywoodfabrik 50 år. I ett halvt sekel har Moelven Vänerply AB försett Skandinavien med lokalt producerade och hållbara material. Efter förvärvet för nio år sedan har Moelven-koncernen investerat kraftigt i skivfabriken i Otterbäcken i Västergötland. / Moelven
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Utdelning av Mera Skog i Västerbottens stipendium 2020

  Kategorier: Skog
  Premiärutdelning av stipendium till elev på naturbruksgymnasiet Liljaskolan 26 augusti 2020. Mera Skog vill verka för nyplantering och underhåll av ett brett skogligt intresse hos unga i Västerbotten samt därmed bidra till att skogsnäringen föryngras. Med ett nystiftat stipendium vill Mera Skog uppmuntra en elev som visat engagemang i sina skogliga studier samt intresse för att bruka skogen hållbart för framtiden. Eleven belönas med 10 000 kronor. / Mera Skog
 • Vad kan du om skog? Behöver du få koll på skogssektorn?

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige sprider kunskap om hela skogsbranschen genom dagliga nyheter, aktuella faktasidor och frågelådan där du kan ställa frågor om skog. Dessutom får du veta mer om skogliga yrken genom intervjuer med jägmästare och skogsmästare samt insikt i vad som sker på skogliga evenemang. Följ SkogsSverige i våra digitala medier!
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • SkogsSverige önskar alla läsare en solig och frisk sommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 10/8. Vi önskar er en härlig sommar och att ni tar hand om er!
 • Län för län – så förändrades virkespriserna i juni

  Kategorier: Trä och träindustrin - världens sjätte största producent
  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni visar Virkesbörsens sammanställning. Virkesbörsens unika sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av Corona-krisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu. Listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun, återfinns på Virkesbörsens hemsida.
 • Lotta Möller ny föreståndare för Föreningen Skogsträdsförädling

  Kategorier: Skog
 • SkogsSverige önskar alla läsare en härlig Midsommar!

  Kategorier: Skog
  På SkogsSverige kan du lära dig mer om skogbranschen. På webbplatsen finns nio ämnesområden med allt från skoglig bioenergi till papper, trä och våra svenska träd. I vår frågelåda finns över 7000 besvarade frågor om skog. Nu tar vi ledigt och kommer åter den 22/6. Vi önskar er en glad Midsommar och att ni tar hand om er!
 • Jens Meyer, Regionsamordnare Värmland, har byggt ett uteklassrum tillsammans med lärare och elever

  Jens Meyer bygger och använder uteklassrummet

  I Värmland finns flera uteklassrum som lärare kan använda tillsammans med sina elever. - Det är fantastiskt att kunna ha lektioner utomhus och går att tillämpa för de flesta ämnena i kursplanen, säger Jens Meyer som både är lärare och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Värmland.